Kako uštedeti struju?

x   T.

Pravilnim korišćenjem kućnih aparata i uz malu promenu navika uštedećete struju.

Potrošači električne energije su kućni aparati i za njih je skoro nemoguće pronaći neku alternativu. Uštede su moguće ako se pridržavate nekih saveta koje daju stručnjaci a kako kažu efekti će biti vidljivi na mesečnom računu za utrošenu struju.

image

Bojler, jedan od najvećih potrošača

Pored peći za zagrevanje vazduha, uređaji koji zagrevaju vodu – bojleri, najveći su potrošači a samim tim i računi za utrošenu električnu energiju. Savetuje se da se na termostatu smanji vrednost. Nije zdravo a i ne preporučuje se tuširanje, umivanje i pranje ruku vrelom vodom. Smanjite temperaturu i količinu vode prilikom svakog korišćenja. Vremenski se tuširajte onoliko koliko je potrebno, smanjite mlaz vode ako je previše jak i kada ne koritite slavinu, zatvorite je. Možete instalirati i štedljive slavine. Bojler redovno održavajte, odnosno čistite ga od kamenca koji se na grejaču vremenom taloži i tako smanuje odavanje toplote. Koristite pravilno slavinu, odnosno prvo pustite hladnu vodu, a onda dodajte toplu. Proverite da li su slavine ispravne. Ako ne funkcioniše mešanje vode, mnogo više će se potrošiti vtopla voda i vreme kako bi se postigla neka prijatna temperatura.

Frižider i zamrzivač

Važno je da veličinu frižidera i zamrzivača prilagodite potrebama koje imate. Najveća greška je da budu poluprazni. Potrebno je da budu puni najmanje 3/4 svoje zapremine, a ako nije tako mogu poslužiti flaše sa vodom do tog određenog nivoa, samo ne treba preterivati. Smestite ih na mestu koje je hladno i udaljeno od športea, radijatora, peći, osunčanog prozora. Guma na vratima mora biti ispravna i da se dobro zatvaraju vrata. Frižider i zamrzivač otvarajte samo kada vam treba. Dovoljno je da temperatura zamrzivača bude -18 stepeni Celzijusa, a frižidera između 0 i 5.

Mašina za pranje veša

Mašine za pranje veša naravno greju vodu i obavljaju bezbroj operacija. Neke tkanine i odeća dobro će se oprati i na nižim temperaturama i kraćim programima. Efikasnost pranja na 30 stepeni je ista kao i na 40.

x   T.

Električni šporeti

Racionalno koristite električne šporete. Prilikom pripreme obroka obavezno koristite poklopac. Pre nego što se završi proces kuvanja isključite rernu i ringlu. Zagrevajte samo onoliko hrane i vode koliko vam je potrebno, a nikako veće količine. Važno je da posuda bude prečnika koliki je i prečnik ringle. Možete nabaviti plinski rešo za pripremu kafe ili podgrevanje hrane.

  • Uvek je dobro obnoviti uređaje i ako vam se možda učini da je to veći izdatak, znajte da će vam se višestruko isplatiti na kraju. Noviji uređaji su štedljiviji, energetski efikasniji i omogućavaju brojne mogućnosti, jednostavnu, bržu i bolju pripremu hrane. Pre kupovine, raspitajte se kod našeg prodavca o energetskim razredima i karakteristikama uređaja koje ima. Savremeni aparati koje koristimo u domaćinstvu moraju da zadovolje stroge zahteve za smanjenu potrošnju električne energije.

Pravilnim korišćenjem kućnih aparata i minimalnim promenama navika ušteda električne energije biće značajna.

image
Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *