Kako zaštiti frižider od šporeta

blog x   T.

Saveti za dugo trajanja frižidera i smanjenu potrošnju struje.

U harmoniji kuhinjskog aranžmana, blizina šporeta i frižidera može biti izazov, ali važno je znati kako ovi uređaji mogu zajedno funkcionisati bez međusobnih smetnji. Ponekad se dešava da prostor u kuhinji ne dozvoljava veću udaljenost između frižidera i štednjaka, što može dovesti do neželjenih posledica.

medium shot women with tablet x

Ako primetite da se strana frižidera, koja je u neposrednoj blizini šporeta, zagreva tokom kuvanja, preporučljivo je postaviti odgovarajuću termoizolacionu barijeru između ova dva uređaja. Važno je istaći da vrsta frižidera ili šporeta nije presudna, jer zagrevanje nije poželjno ni za jedan od njih. Bilo da je u pitanju kombinovani frižider, model sa jednim vratima ili side-by-side dizajn, ili električni, plinski ili kombinovani šporet, svi oni emituju toplotu tokom kuvanja.

  • Kako izolovati frižider od šporeta i zašto je važno postaviti termoizolacionu prepreku?

Ugrađeni uređaji imaju svoje termoizolacione mehanizme koji sprečavaju razmenu toplote, za razliku od samostalnih uređaja koji su izloženiji ovom fenomenu. Kada su frižider i štednjak blizu jedan drugog, dolazi do povećane temperature jedne strane frižidera, što zahteva veći napor kompresora za hlađenje i povećanu potrošnju električne energije.

Osim toga, svaki put kada otvorite frižider, topli vazduh iz kuvanja ulazi unutra, stvarajući dodatni pritisak na kompresor za hlađenje. To može dovesti do kvara uređaja i nagomilavanja leda, zahtevajući češće čišćenje.

Postavljanjem termoizolacione zaštite između frižidera i štednjaka možete sprečiti ove probleme i produžiti radni vek vaših aparata.

  • Kako zaštititi frižider od šporeta?

Postoje jednostavni načini da izolujete frižider od šporeta i sačuvate njihov rad. Stiropor je jedna opcija, ali treba biti oprezan jer toplota može oštetiti stiropor. Aluminijumska folija može pomoći da stiropor duže traje.

Druga opcija je presovana mineralna vuna, obložena tankim aluminijumskim limom, ali važno je da se izbegne kontakt sa hranom. Kamena vuna je takođe dobar izbor, posebno za veće prostore između uređaja. Ona je otporna na visoke temperature i ne oslobađa štetne gasove. Ovi jednostavni trikovi mogu sprečiti zagrevanje frižidera i smanjiti opterećenje kompresora. Ako niste sigurni koja vrsta izolacije je najbolja za vašu kuhinju, stručni savet može biti od pomoći.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *