Koji faktori utiču na potrošnju struje veš-mašine i kako možete smanjiti potrošnju?

blog x   T.

Veš-mašina je uređaj koji često koristimo u domaćinstvu i zato je važno znati njen mesečni utrošak struje.

Mašine za pranje veša su ključni kućni uređaji koji unapređuju naš svakodnevni život, omogućavajući nam uvek čistu i mirisnu garderobu. Međutim, česta upotreba postavlja pitanje o energetskoj efikasnosti ovih uređaja. Istražićemo faktore koji utiču na potrošnju struje veš-mašine i dati savete kako da smanjite troškove, što može dovesti do značajne uštede.

  • Koliko struje veš-mašina troši zavisi od nekoliko faktora

Prvo, veličina mašine, njen energetski razred i tip igraju važnu ulogu u ovoj proceni. Ako pogledate energetsku nalepnicu mašine, možete videti koliko je efikasna. Mašine sa prednjim punjenjem obično su efikasnije jer koriste manje vode i struje za pranje. Takođe, imaju veći kapacitet za veš, što može uštedeti energiju i vodu na duže staze.

Nalepnica takođe pokazuje koliko struje mašina troši godišnje pod normalnim uslovima korišćenja. Međutim, stvarna potrošnja može varirati. Ako perete veš na visokim temperaturama, mašina će trošiti više struje. Sa druge strane, ako koristite hladnu vodu, potrošnja će biti manja.

Treba imati na umu da potrošnja električne energije može biti povezana i sa potrošnjom vode. Za zagrevanje vode u bubnju potrebna je struja, a što je više vode u mašini, to je potrebno više energije za zagrevanje. Napredniji modeli veš-mašina često imaju tehnologije koje smanjuju količinu potrebne vode za pranje.

Takođe, važno je razlikovati mašine za pranje veša od mašina za pranje i sušenje veša, jer su mašine za sušenje veša obično veći potrošači električne energije zbog procesa sušenja.

foto blog  x
  • Koliko struje troši prosečna veš-mašina?

Različiti modeli mašina mogu koristiti između 400 i 1 400 vati električne energije. Da bismo shvatili koliko veš-mašina troši struje u proseku, možemo razmotriti nekoliko primera.

Svakodnevno korišćenje: Ako svakodnevno koristite veš-mašinu snage 900 vati sa programom pranja od sat vremena, to bi trošilo oko 6,3 kWh električne energije nedeljno ili oko 328,5 kWh godišnje.

Korišćenje tri puta nedeljno: U ovom slučaju, potrošnja bi bila oko 2,7 kWh struje nedeljno ili oko 140,4 kWh godišnje.

Jednom nedeljno korišćenje: Ako mašinu koristite samo jednom nedeljno, potrošnja bi bila oko 0,9 kWh nedeljno, ili oko 46,8 kWh godišnje.

Ovi brojevi mogu varirati u zavisnosti od vašeg ličnog korišćenja i modela mašine. Važno je imati na umu da ovi troškovi mogu značajno doprineti vašem računu za struju.

Razmislite o tome kako možete efikasnije koristiti vašu veš-mašinu kako biste smanjili ove troškove na duže staze. Evo nekoliko korisnih saveta kako smanjiti količinu struje koju vaša veš-mašina troši, čime možete smanjiti račun za struju:

  1. Perite u hladnoj vodi: Koristite hladnu vodu za pranje veša jer niža temperatura znači manju potrošnju energije i niži račun za struju.
  2. Iskoristite pun kapacitet bubnja: Napunite veš-mašinu do vrha kako biste smanjili broj ciklusa pranja. To znači manje vode i manje struje.
  3. Izaberite energetski efikasniju mašinu: Prilikom kupovine nove veš-mašine, razmislite o modelima koji su energetski efikasniji. Ovo može dugoročno smanjiti vaše troškove.
  4. Preskočite sušenje u mašini: Ako je moguće, sušite veš na vazduhu umesto u mašini za sušenje veša. To će značajno smanjiti potrošnju struje.

Svi ovi faktori utiču na količinu struje koju troši vaša veš-mašina. Razmišljanjem o energetskoj efikasnosti i promenom navika možete značajno smanjiti račun za struju, dok istovremeno brinete o okolini.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *