Saveti i trikovi za lakše čišćenje zamrzivača

blog x  T.

Uz odgovarajuće savete i trikove, proces otapanja i čišćenja unutrašnjosti zamrzivača može postati mnogo jednostavniji.

Da bi zamrzivač nastavio pružati optimalne uslove za čuvanje namirnica, redovno održavanje je ključno, posebno ako vaš model ne poseduje No Frost tehnologiju. Nagomilavanje leda može ometati rad i smanjiti efikasnost zamrzivača, ali ne brinite – postoji nekoliko jednostavnih načina kako otopiti led i očistiti zamrzivač. Izborom pravilne strategije, možete olakšati ovaj ne baš uzbudljiv kućni zadatak, bez obzira na to imate li klasičan model zamrzivača ili kombinovani.

foto blog x
 • Kako efikasno otopiti led i očistiti zamrzivač?

Borba sa ledom koji se nakupio u zamrzivaču može biti komplikovana, naročito kada niste sigurni odakle da počnete ili koje korake treba preduzeti. Kako se pripremiti za proces otapanja i čišćenja zamrzivača?

Pre nego što se upustite u ovu avanturu, pripremite nekoliko osnovnih stvari. Pogledajte našu listu korisnih predmeta i saveta koji će vam olakšati posao:

 1. Veći lonac
 2. Prazne plastične boce od 0,5 litara
 3. Stari peškiri i krpe
 4. Plastična ili silikonska špatula
 5. Alkoholno sirće
 6. Krpa za brisanje
 • Kako pripremiti zamrzivač za čišćenje?

Najpre izvadite sve namirnice iz zamrzivača i prebacite ih u frižider. Zatim isključite zamrzivač iz struje i ostavite vrata otvorenim kako bi led mogao da se otapa. Uklonite pregrade i fioke, a na dno zamrzivača stavite stare peškire ili krpe koje će upiti vodu iz otopljenog leda.

Ako želite ubrzati proces otapanja, isprobajte neke od ovih trikova:

 • Kako ubrzati otapanje leda ventilatorom, vodenom parom i vrućom vodom?

Najjednostavniji način da brže otopite nagomilani led je da ispred zamrzivača postavite ventilator i usmerite ga ka ledu. Ubrzana cirkulacija toplog vazduha će ubrzati topljenje leda.

Ako nemate ventilator ili niste zadovoljni brzinom otapanja leda, sledeće što možete da pokušate je da lonac ili sličnu posudu sa ključalom vodom stavite u zamrzivač. Vodena para će znatno ubrzati otapanje nakupljenog leda. Imajte u vidu da će dno posude biti vrelo, pa je nemojte spuštati na plastične ili druge površine koje bi toplota mogla da ošteti.

 • Ubrzano “otapanje” zamrzivača uz pomoć tople vode

Jedna metoda je da u plastične flaše zapremine 0,5 litara sipate vruću vodu, ali pazite da voda nije previše vrela kako ne biste otopili flašu. Zatim postavite ove flaše direktno na led u unutrašnjost uređaja. Ako nemate prazne plastične flaše, možete natopiti stare krpe ili peškire toplom vodom i staviti ih preko leda. Važno je da voda bude dovoljno topla, ali ne i previše kako biste izbegli opekotine.

 • Kako ukloniti komade leda iz zamrzivača?

Prilikom “otapanja” zamrzivača, izbegavajte upotrebu oštrih, metalnih predmeta poput noža ili šrafcigera jer možete oštetiti ili probušiti zamrzivač. Umesto toga, koristite plastičnu ili silikonsku špatulu kako biste pažljivo odvajali led.

Kombinacija špatule i vruće vode može biti efikasna jer će vruća voda omekšati led, olakšavajući njegovo razbijanje i uklanjanje špatulom.

 • Kako temeljno očistiti i dezinfikovati unutrašnjost zamrzivača nakon otapanja leda?

Nakon procesa otapanja leda, važno je pravilno očistiti i dezinfikovati unutrašnjost zamrzivača. Prvo, uklonite sve mokre krpe, peškire ili ubruse i dobro osušite unutrašnjost. Zatim, možete napraviti rastvor od jednakih delova alkoholnog sirćeta i vode i njime temeljno prebrisati unutrašnjost zamrzivača. Ova dokazana metoda pruža efikasno čišćenje i dezinfekciju frižidera i zamrzivača.

Ne zaboravite da očistite sve pregrade i fioke koje ste prethodno izvadili. Ako primetite nakupljene nečistoće na nekim mestima, možete ih očistiti starom četkicom za zube. Iako možete koristiti višenamenska sredstva za čišćenje, budite pažljivi da potpuno uklonite sve tragove sredstva kako ne bi došli u dodir sa hranom.

Na kraju, prebrišite unutrašnjost zamrzivača suvom krpom ili ubrusom, vratite pregrade i fioke, ubacite namirnice i ponovo uključite uređaj. Sada ste uspešno očistili zamrzivač nakon otapanja leda. Važno je takođe znati kako sprečiti stvaranje leda u zamrzivaču kako biste izbegli česte procese otapanja.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *