Vodič za kupovinu prečišćivača vazduha

blog x  T.

Otkrijte kako odabrati prečišćivač vazduha, odrediti odgovarajuću pokrivenost prostora jednim uređajem i prepoznati razlike između različitih modela prečišćivača.

U poslednjih nekoliko godina, prečišćivači vazduha su postali nezaobilazni dodatak svakog životnog ili radnog okruženja. Sve češće se suočavamo sa zagađenim vazduhom, posebno unutar zatvorenih prostora, što može imati negativne efekte na zdravlje, pogotovo kod osoba sklonih alergijama ili sa respiratornim tegobama.

Ukoliko ne možemo direktno uticati na kvalitet vazduha napolju, možemo unaprediti kvalitet vazduha unutar naših domova i osigurati čistiju i zdraviju atmosferu za naše porodice, uz pomoć kvalitetnog prečišćivača vazduha. Kroz ovaj vodič za kupovinu prečišćivača vazduha, istražićemo kako izabrati najefikasniji model prečišćivača vazduha i šta treba uzeti u obzir prilikom kupovine.

Zašto je važno imati prečišćivač vazduha?

foto blog x

Prečišćivači vazduha donose benefite za zdravlje i opšte blagostanje. Ovi korisni uređaji mogu eliminisati do 99% štetnih čestica iz vazduha, sprečavajući ih da završe u vašim plućima.

Posebno je važno istaći PM čestice, koje su među najvećim i najopasnijim zagađivačima vazduha, naročito u velikim gradovima. Ove čestice često su toksične ili kancerogene, a dugotrajna izloženost može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Zato, preporučuje se korišćenje prečišćivača vazduha, posebno u područjima sa povećanom koncentracijom PM10 i PM2.5 čestica.

Prečišćivači vazduha efikasno uklanjaju alergene i štetne mikroorganizme iz zatvorenih prostorija, što ih čini izuzetno korisnim za porodice sa članovima koji pate od problema sa disanjem, alergija ili astme.

Takođe, prečišćivači vazduha su odlični u sprečavanju pojave buđi, koja može izazvati različite hronične bolesti, a efikasno uklanjaju prašinu, grinje i dlake kućnih ljubimaca iz vazduha, smanjujući rizik od alergijskih reakcija.

U domaćinstvima u kojima se puši, prečišćivači vazduha su neophodni jer uklanjaju dim i neprijatne mirise iz prostorija, čineći ih svežijim i zdravijim za boravak.

Kakve vrste prečišćivača vazduha su dostupne?

Na tržištu se nudi širok spektar prečišćivača vazduha, ali su sve ove opcije suštinski svrstane u četiri osnovne kategorije:

 1. Prečišćivači vazduha s HEPA filterom
 2. Prečišćivači vazduha s karbonskim filterom
 3. Prečišćivači vazduha s jonizatorom
 4. Prečišćivači vazduha s UV svetlom

Iako svaki od njih ima istu svrhu – filtriranje vazduha u zatvorenom prostoru, tehnološki gledano, postoji značajna razlika među ove četiri vrste prečišćivača vazduha.

Važno je napomenuti da postoje i prečišćivači vazduha koji koriste kombinaciju filtera, kao što su HEPA i karbonski filter, a uz to mogu imati i dodatne funkcije poput jonizatora ili UV svetla.

 • Prečišćivači vazduha sa HEPA filterom

Prečišćivači vazduha sa HEPA filterom su među najomiljenijim izborima na tržištu. Zašto? Pa, zato što HEPA filteri uklanjaju čak do 99,97% sitnih čestica veličine do 0,3 mikrona. Kada birate ovakav prečišćivač, potrudite se da pronađete onaj s oznakom “True HEPA filter” jer samo takvi garantuju uklanjanje i najmanjih čestica. Ovi prečišćivači su sjajni za oslobađanje vazduha od prašine, štetnih mikroba, plesni, polena, dima i peruti kućnih ljubimaca. HEPA filteri efikasno zadržavaju čestice, ne dopuštajući im da se ponovo oslobode u vazduh, što je posebno važno za osobe sa respiratornim problemima.

Važno je napomenuti da se HEPA filteri ne čiste ili peru, već se menjaju. Koliko često treba da zamenite HEPA filter u svom prečišćivaču vazduha zavisi od preporuke proizvođača. Obično se menjaju jednom ili dva puta godišnje, ali je najbolje da se informišete kod našeg prodavca kako biste znali tačno kada je vreme za zamenu.

 • Prečišćivači vazduha sa karbonskim filterom

Prečišćivači vazduha sa karbonskim filterom su poput svežeg povetarca za vaš dom. Ovi filteri od aktivnog uglja su pravi heroji kada je reč o uklanjanju gasova, hemijskih isparenja i dosadnih mirisa. Dok neki prečišćivači sa HEPA filterima ili jonizatori ne obraćaju pažnju na neprijatne mirise, oni sa aktivnim ugljem održavaju vazduh u sobi uvek prijatno svežim.

Karbonski filteri su obično povoljniji za održavanje, ali nisu baš tako efikasni u uklanjanju štetnih čestica. Da bi se postigao veći nivo čistoće vazduha, neki prečišćivači kombinuju filtere od aktivnog uglja sa HEPA filterima, iako su takvi uređaji skuplji kako pri kupovini, tako i u dugoročnom korišćenju.

foto blog x
 • Prečišćivači vazduha sa jonizatorom

Prečišćivači vazduha sa jonizatorom rade na principu stvaranja negativno naelektrisanih jona koji privlače štetne čestice u vazduhu, čineći ih da se spuste na površinu. Oni ciljaju na prašinu, gljivice, bakterije, viruse, polen, pa čak i duvanski dim, hvatajući ih uz pomoć negativno naelektrisanih jona. Često su opremljeni elektrostatičkom pločicom koja privlači zagađivače koji su se spustili na pod i tako ih uklanja iz okoline.

Ovi prečišćivači su prilično ekonomični za održavanje jer ne zahtevaju redovnu zamenu filtera kao prečišćivači sa HEPA filterom. Međutim, elektrostatičku pločicu treba povremeno čistiti vodom i sapunom kako bi ostala efikasna u hvatanju štetnih čestica sa poda. Važno je napomenuti da tokom rada, ovi prečišćivači mogu oslobađati male količine ozona, što može biti neprijatno za osobe koje imaju astmu ili probleme sa disanjem.

 • Prečišćivači vazduha sa UV svetlom

Prečišćivači vazduha sa UV svetlom funkcionišu tako što emituju UV-C svetlost koja uništava viruse, mikrobe i bakterije. Ova svetlost je bezbedna za ljude i ne izaziva nikakve neželjene efekte. Upotreba UV-C svetlosti za sterilizaciju opreme je standardna praksa u medicinskim ustanovama. Dakle, prečišćivači vazduha sa UV-C svetlom su odlični za eliminaciju mikroorganizama koji mogu uzrokovati različite bolesti, stvarajući čisto i sterilno okruženje u svojoj zoni delovanja.

Kako odabrati pravi prečišćivač vazduha za određeni prostor?

Važno je znati da svi prečišćivači vazduha nisu stvoreni za iste prostore. Prilikom biranja, uzmite u obzir da li tehničke karakteristike odgovaraju površini prostora u kojem planirate koristiti prečišćivač. U tehničkim karakteristikama uređaja obično je naznačeno za koliko veliki prostor je prečišćivač namenjen, ali imajte na umu da je to maksimalna površina na kojoj će se efekat prečišćivača osetiti. Preporučljivo je da površina prostora bude nešto manja od maksimalne navedene u karakteristikama.

Možete se odlučiti za manji prečišćivač koji možete premeštati iz sobe u sobu po potrebi, ili za veći model namenjen za veće prostore, ali imajte na umu da su veći uređaji obično i većih dimenzija, pa im je potrebno više prostora za postavljanje.

Kada postavljate prečišćivač, važno je osigurati dovoljno prostora za slobodan protok vazduha. Držite ga dalje od ćoškova i uskih prolaza i izbegavajte postavljanje prečišćivača iza velikih komada nameštaja. Takođe, razmislite o postavljanju uređaja blizu izvora neprijatnih mirisa, poput mesta gde držite pepeljaru ili slično.

Koje dodatne mogućnosti nude prečišćivači vazduha?

Prečišćivači vazduha mogu biti opremljeni dodatnim funkcijama koje olakšavaju vaš život i čine boravak u vašem domu prijatnijim:

 • Predfilteri: Ovi filteri su prva linija odbrane, hvatajući veće čestice prašine, mikroorganizme i nečistoće, sprečavajući ih da dospeju do glavnih filtera.
 • Senzori kvaliteta vazduha: Automatski detektuju nivo štetnih čestica i prilagođavaju rad prečišćivača, čime se postiže bolji balans između efikasnosti i potrošnje energije.
 • Podesiva brzina ventilatora: Omogućava vam ručno podešavanje brzine protoka vazduha, što je korisno kada želite tiši rad ili veću efikasnost.
 • Fotokatalitična oksidacija: Napredni sistemi filtriranja koji koriste UV-C svetlost za uništavanje hemikalija, virusa, bakterija i gljivica, uz fizičku filtraciju.
 • Indikatori zaprljanosti filtera: Jednostavno vas upozoravaju kada je vreme za zamenu filtera, čime se osigurava kontinuirana efikasnost uređaja.
 • Tajmeri: Omogućavaju automatsko isključivanje prečišćivača nakon određenog vremena, štedeći električnu energiju i produžavajući radni vek uređaja.
 • Upravljanje putem aplikacije: Moderan način upravljanja prečišćivačem putem pametnog telefona, omogućavajući vam kontrolu nad uređajem čak i kada niste kod kuće.

(Na ovu temu čitajte i OVDE. Koja su najčešća pitanja o prečišćivačima vazduha saznajte OVDE. Na temu filtera pisali smo OVDE. Koji su to koraci za čistiji vazduh u domu čitajte OVDE. O aparatima za čist vazduh pisali smo i OVDE.)

Zaključak

Prilikom izbora prečišćivača vazduha, razmotriti svoje potrebe i životni stil. Izaberite model koji odgovara vašem prostoru, ali ne zaboravite redovno održavanje filtera kako biste osigurali dugotrajan i efikasan rad uređaja.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *