Vodič za kupovinu šporeta sa ravnom pločom

blog x   T.

Kada se upuštate u potragu za idealnim šporetom sa ravnom pločom, važno je istražiti ključne karakteristike kako biste doneli najbolju odluku, naročito ako ste u dilemi između tradicionalnog šporeta i modernog šporeta sa ravnom pločom. U ovom vodiču, istražićemo sve prednosti i nedostatke šporeta sa ravnom pločom.

Kupovina novog šporeta zahteva pažljivo istraživanje. Važno je uzeti u obzir dimenzije kuhinje, raspoloživi prostor za šporet, navike u kuvanju, kao i vrstu posuđa u vašem vlasništvu. Najbitnije od svega, šporet treba da odgovara potrebama cele porodice.

Iako su klasični električni šporeti sa ringlama još uvek popularni, sve više ljudi se okreće šporetima sa ravnom staklokeramičkom pločom. Osim modernog dizajna i estetske privlačnosti, funkcionalnosti modernih šporeta sa ravnom pločom zasnivaju se na inovativnim tehnologijama koje omogućavaju brzo zagrevanje i jednostavno održavanje grejne površine. Glatka površina šporeta sa ravnom pločom, za razliku od starih modela, obično ima četiri zone grejanja, ali takođe poseduje i centralnu vruću zonu koja održava hranu toplom.

Isto kao i kod većine kućnih aparata, šporeti se mogu naći u različitim cenovnim klasama, ali suštinski, često su isti uređaji sa različitim dodatnim funkcijama i opcijama. U ovom vodiču istaknućemo zašto je šporet sa ravnom pločom bolji izbor od klasičnih šporeta, koje mogućnosti su standardne, a koje dodatne funkcije mogu imati šporeti sa ravnom pločom i koje su od njih najkorisnije.

foto blog  x

Efikasnost i inovacija: Šporeti sa ravnom pločom

U novoj eri tehnoloških inovacija, šporeti sa ravnom pločom donose niz prednosti koje nadmašuju tradicionalne modele sa ringlama. Brže zagrevanje i trenutno hlađenje grejnih zona čine ove šporete ne samo praktičnijim, već i energetski efikasnijim. U poređenju sa standardnim ringlama, zone grejanja na ravnoj ploči zagrevaju se munjevitom brzinom, a nakon gašenja, gotovo trenutno se hlade.

Jedna od ključnih prednosti modela sa ravnom pločom je ušteda električne energije. Šporeti sa ravnom pločom obično se svrstavaju u A ili čak A++ klasu energetske efikasnosti, dok su klasični šporeti često u B ili C klasi. Grejne zone na ploči su oblikovane kao konture ringli, sa grejačima smeštenim ispod staklokeramičke površine. Neke varijante čak omogućavaju aktiviranje grejača različitih prečnika, jer su konture iscrtane jedna unutar druge.

Praktični indikatori toplote obaveštavaju korisnika o aktiviranju grejne zone, a nakon gašenja šporeta, indikatori ostaju aktivni sve dok se površina ne ohladi ispod 60°C. Ravna ploča kod ovih modela šporeta izrađena je od visokokvalitetnih materijala poput kero-keramike ili kero-šota. Uobičajene snage grejnih zona kreću se između 1.2KW i 1.8KW, osiguravajući optimalne performanse prilikom pripreme vaših omiljenih jela.

  • Ukratko, šporeti sa ravnom pločom predstavljaju savršen spoj inovativne tehnologije, energetske efikasnosti i praktičnosti, čineći ih nezaobilaznim izborom za modernu kuhinju.

Izbor između staklokeramičkih i indukcionih ploča

Kada birate između staklokeramičkih i indukcionih ploča, važno je razumeti njihove karakteristike i prednosti, jer su one centralni deo modernih kuhinja. Dok mnogi kupci često više obraćaju pažnju na funkcije rerne, ove ploče predstavljaju srce kuhinjskog iskustva.

Staklokeramičke i indukcione ploče dele zajednički materijal izrade – staklo i keramiku, ali su njihove funkcije različite.

Indukcione ploče izdvajaju se po svojoj sposobnosti trenutnog zagrevanja, omogućavajući brzu pripremu jela i efikasnu upotrebu električne energije. Rad na principu magnetnog polja omogućava indukcionim pločama da fokusiraju toplotu samo na dno posude, čuvajući ostatak površine hladnim. Ovo ne samo da štedi energiju već čini korišćenje šporeta sigurnijim. Još jedna prednost je što se automatski isključuju kada nema posude na ringlama. Iako su indukcione ploče skuplje od staklokeramičkih, dugoročna ušteda energije i brzina kuvanja čine ih isplativim izborom. Međutim, važno je napomenuti da se na njima mogu koristiti samo posude od određenih materijala poput livenog gvožđa i nerđajućeg čelika.

Sa druge strane, staklokeramičke ploče zagrevaju se postepeno i imaju svoje prednosti. One ne zagrevaju vazduh u prostoriji, čime se održava sobna temperatura, što ih čini ekonomičnim izborom. Neke od njihovih naprednih funkcija uključuju prilagodljive grejne zone, pamćenje prethodnih podešavanja i automatsko isključivanje.

  • U suštini, izbor između staklokeramičkih i indukcionih ploča zavisi od vaših potreba, ali obe opcije donose inovativne karakteristike koje čine kuvanje jednostavnijim i efikasnijim.
foto blog  x

Održavanje šporeta sa ravnom pločom

Briga o šporetu sa ravnom pločom zahteva pažnju kako bi se osigurala dugotrajnost i optimalna performansa. Čak i najmanji tragovi ostataka hrane mogu dovesti do trajnih oštećenja ploče, zbog čega je važno održavati je čistom i bezbednom za svakodnevnu upotrebu.

Kada se radi o čišćenju, blaga sredstva posebno formulirana za staklo i keramiku su od suštinskog značaja. Oštri predmeti ili abrazivna sredstva mogu izazvati nepopravljiva oštećenja na površini, stoga je važno koristiti sredstva koja su nežna, ali efikasna.

Pri čišćenju staklokeramičke ili indukcijske ploče, izbegavajte abrazivna sredstva i sunđere koji se koriste za pranje posuđa kako biste izbegli oštećenje površine. Umesto toga, koristite specijalizovana sredstva za čišćenje keramike i blage deterdžente. Za uklanjanje tvrdokornih ostataka hrane, koristite strugalicu dok je površina još uvek topla.

Kod nas možete kupiti sredstva za čišćenje ili koristiti opciju poput sode bikarbone, sirćeta i ulja. Krpa od mikrofibra idealna je za brisanje staklokeramičke površine, pružajući nežan dodir koji neće oštetiti površinu.

Važno je imati na umu da nagla promena temperature može dovesti do pucanja ploče. Zato, izbegavajte stavljanje hladnog posuđa na vrelu ploču kako biste sprečili oštećenja. Takođe, vodite računa o vrsti posuđa koje koristite – posuđe sa ravnim dnom, poput nerđajućeg čelika, idealno je za staklokeramičke ploče.

  • Iako su šporeti sa ravnom pločom izdržljivi i funkcionalni, važno je pažljivo rukovanje kako bi se izbegla oštećenja. Sa pravilnom negom i redovnim održavanjem, vaš šporet će vam pružiti dugotrajan i pouzdan rad u kuhinji, čineći svaki kulinarski poduhvat još prijatnijim.

Rerne

Kada biramo šporet sa ravnom pločom, imamo različite vrste rerni na raspolaganju, svaka sa svojim prednostima i namenom.

Klasične rerne koriste gornje i donje grejače za pečenje jela. Međutim, zbog neujednačene temperature, ovakve rerne su ograničene na pečenje jednog jela. Ipak, neki modeli omogućavaju podešavanje temperature gornjeg i donjeg dela nezavisno. Moderne rerne u većini novih modela šporeta dolaze sa ventilatorom za topao vazduh. Ovaj ventilator osigurava ravnomernu cirkulaciju vazduha, omogućavajući pečenje dva jela istovremeno. Rerne sa ventilatorom ne zahtevaju prethodno zagrevanje i dodaju 20 stepeni na podešenu temperaturu. Ipak, treba paziti da se ventilator ne koristi pri pripremi kolača ili delikatesa kako ne bi došlo do neželjenog zagorevanja.

Rerne sa parom zahtevaju manje masnoće ili vode pri pripremi jela, zadržavajući pun ukus i hranljive sastojke. One su savršene za različite vrste jela bez mešanja ukusa. Kombinovane rerne, sa svojim kombinacijama funkcija ventilatorskih i parnih rerne, omogućavaju sočna unutrašnjost i hrskavu spoljašnjost za sve vrste namirnica.

Modeli sa FlexiDoor mehanizmom olakšavaju pristup unutrašnjosti i čišćenje, dok ugrađeni tajmeri omogućavaju precizno vreme pečenja. Sve u svemu, moderne rerne u šporetima sa ravnom pločom pružaju mnogo opcija za svaku kuhinju i svaki kulinarski poduhvat.

Inovativni načini čišćenja rerne

Današnji šporeti nude napredna rešenja za čišćenje, pri čemu se ističu pirolitičko i katalitičko čišćenje. Pirolitičko čišćenje podrazumeva zagrevanje rerne do visokih 500 stepeni Celzijusa, što omogućava uklanjanje nečistoća, koje se zatim lako obrišu. Kod nekih modela, zidovi rerne obloženi su katalitičkim panelima koji postepeno upijaju nečistoću i masnoću, a zatim je otpuštaju u obliku pare tokom rada rerne. Tu je i Hydro-clean funkcija koja koristi malo vode i specijalno sredstvo za čišćenje. Postavljanjem posude s vodom u rernu i izborom odgovarajućeg programa, para koja nastaje razgrađuje nečistoće u rerni.

Ukratko

Kada je vreme za novi šporet, većina kupaca se okreće modernim električnim modelima s ravnom pločom i multifunkcionalnom rernom. Osim što skraćuju vreme pripreme jela, ovi uređaji troše manje električne energije u poređenju s klasičnim šporetima s ringlama i običnim rernama. Dodatno, poseduju funkcije koje olakšavaju pripremu jela. Među najtraženijim brendovima u domaćim prodavnicama su Beko, Hansa, Bosch, Gorenje, Vox, Electrolux,Tesla. Cene se kreću od 27 490 do 144 990 dinara.Važno je napomenuti da mnogi šporeti, uključujući i najnovije modele, dolaze bez strujnog kabla, što može iznenaditi kupce prilikom isporuke. Zato je preporučljivo proveriti sa prodavcem da li je kabl uključen ili se mora dodatno nabaviti. Skuplji modeli često dolaze sa više funkcija za grejne ploče i rernu, a često se uz šporet dobijaju i dva pleha različitih dimenzija za pečenje.

Iz naše ponude izdvajamo:

image


Beko FSS 6700GW šporet predstavlja vrhunski uređaj sa ravnom staklokeramičkom pločom i klasičnom rernom bez ventilatora zapremine 67 litara. Sa četiri zone za kuvanje od staklokeramike, električnim grilom i funkcijom SteamShine parnog čišćenja, pruža sedam opcija pečenja, čineći ga praktičnim i ekonomičnim izborom. Ovaj model ima elegantan beli dizajn, savršen za modernu kuhinju. Specifikacije uključuju belu boju, širinu od 60 cm, klasu energetske efikasnosti A, priključnu snagu od 8,1 kW, zapreminu rerne od 71 litar, 4 funkcije rerne (konvencionalno pečenje, donji grejač, gril, niski gril, čišćenje parom), dva stakla na vratima, standardni pleh i žičanu policu kao dodatnu opremu, dimenzije 60cm (širina) x 85 (visina) x 60 (dužina)cm i težinu od 42,7 kg.

image

Hansa je brend bele tehnike koji nudi izuzetno puno za svoju cenu. Njihov model kombinuje indukcionu ploču i multifunkcionalnu rernu, što ga čini pametnim izborom. Obično, uređaji sa indukcionom pločom su skuplji ili nemaju napredne funkcije rerne. Ovaj model dolazi u inox boji, ima širinu od 50 cm i energetsku klasu A. Ima 4 indukcione zone: 2 x 16 cm (Booster), 2 x 21 cm (Booster), PowerBooster, kao i indikator preostale toplote. Zapremina rerne je 65 litara, sa 12 funkcija rerne, uključujući grill, gornji grejač od 900 W, donji grejač od 1100 W, kružni grejač od 2100 W i supergrill od 1500 W. Priključna snaga iznosi 11 kW. Tu su i dodaci poput Touch LED ekrana sa vremenskom kontrolom (Ts), brzog predzagrevanja za 4 minuta, CoolDoor3 sa troslojnim staklom na vratima, sistemom za lako čišćenje vrata, mekim zatvaranjem vrata (SoftClose), SoftSteam-om, funkcijom čišćenja parom (Steam Cleaning), emajlom za lako čišćenje, osvetljenjem rerne, Child Lock-om, teleskopskim vođicama, kao i dubokim i plitkim plehom. Dimenzije su 50 x 85 x 60 cm.

image

Ovo je multifunkcionalni šporet sa staklokeramičkom pločom koji koristi SteamBake tehnologiju za savršene rezultate pečenja. Ovaj šporet dolazi u elegantnoj crnoj boji sa širinom od 50 cm i energetskom klasom A. Katalitičko čišćenje rerne olakšava održavanje, dok četiri grejne zone nude raznovrsne mogućnosti kuvanja. Zapremina rerne od 58 litara omogućava pripremu većih jela, a dvostruko staklo na vratima doprinosi boljoj izolaciji. Fioka za skladištenje posuđa je praktičan dodatak, dok su vrata jednostavna za čišćenje. Zadnji odvod vazduha za gasove iz rerne dodatno unapređuje iskustvo kuvanja. Priključna snaga iznosi 8,6 kW, a napajanje je standardno 230 V, uz osigurač od 3×16 A. Uz šporet dolazi 1 AirFri rešetka, 2 pleha crnog emajla i 1 hromirana rešetka. Dimenzije su 500 x 858 x 600 mm.

Želimo vam srećnu kupovinu i uživanje u svakom zalogaju!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *