Kosilicom malčiraj travnjak, oplemeni ga i transformiši

blog x   T.

Zeleni tepih vašeg dvorišta postaje blistaviji uz malčiranje.

Održavanje velikog travnjaka može biti prava umetnost, zar ne? Svako ko ima prostrano dvorište zna koliko je važno da travnjak izgleda besprekorno. Ali održavanje travnjaka nije samo košenje i zalivanje. Travnjaku su potrebni hranljivi sastojci, a mnogi vlasnici rešavaju taj problem veštačkim đubrivima. Ali jeste li znali da možete svojoj zelenoj oazi pružiti sve što joj treba na potpuno prirodan način?

Malčiranje travnjaka je tehnika koja podrazumeva usitnjavanje pokošene trave i njen povratak na travnjak kao prirodno đubrivo. Taj organski pokrivač, nazvan malč, pomaže tlu da zadrži vlagu, održava ga hladnim i čini ga otpornijim na sušu i mahovinu.

foto blog  x

Pre nego što pospete pokošenu travu po travnjaku, važno je da je prvo dobro prosušite (barem 1do 2 dana), jer inače može doći do truljenja i stvaranja povoljnih uslova za puževe. Takođe, ako je trava fino usitnjena, brže će se razgraditi i obogatiti zemljište hranljivim materijama. Ako nemate kosilicu sa korpom za sakupljanje trave, ovaj posao može biti prilično naporan, jer podrazumeva grabuljanje i ručno usitnjavanje trave.

Srećom, moderne kosilice sa funkcijom malčiranja čine ovaj proces mnogo lakšim. One imaju specijalne noževe i reznu glavu koja sitni travu na način na koji to obična kosilica ne može. Rezna glava za malčiranje funkcioniše slično kao blender: posečena trava se ubacuje u gornji deo, gde se secka na sitne komadiće i ravnomerno rasipa po travnjaku.

Malčiranje travnjaka kosilicom nije samo estetski potez već i ključni korak ka zdravlju vašeg travnjaka. Evo zašto:

  • Očuvanje vlage: Malčiranje zadržava vlagu u tlu, sprečavajući isparavanje dragocene vode, posebno tokom vrućih meseci.
  • Zaštita od ekstremnih temperatura: Malčiranje održava tlo hladnim tokom letnjih vrućina i štiti ga od izmrzavanja tokom zimskih dana.
  • Prirodno đubrivo: Malč je bogat vodom i azotnim materijama, što znači da travnjak dobija do 25% potrebnih hranljivih materija na potpuno prirodan način.
  • Ekološki prihvatljivo: Malčiranje smanjuje količinu otpada, jer se trava vraća na travnjak umesto da završi na deponiji.
  • Ušteda vremena i novca: Bez potrebe za uklanjanjem ili kompostiranjem otpada, kao i ručnim usitnjavanjem trave, štedite vreme i novac.

Kada birate kosilicu za malčiranje, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora:

  • Veličina travnjaka: Odaberite kosilicu koja odgovara veličini vašeg travnjaka kako biste dobili najbolje rezultate. Za manje površine, dovoljna je manja kosilica ili dobra električna kosilica. Za veće površine, preporučuje se samohodna kosilica sa većom snagom ili traktor za košenje trave.
  • Sitnost pokošene trave: Opremite se noževima dizajniranim posebno za malčiranje kako biste osigurali da je trava dovoljno sitno usitnjena.
  • Pokretljivost: Lakša pokretljivost olakšava košenje, posebno na neravnom terenu ili tamo gde postoje prepreke poput staza ili cvetnih leja. Velike i teške kosilice mogu otežati ovaj posao, posebno ako teren nije idealno ravan.

Što se tiče vrste kosilice, električne su praktične za manje i ravne površine, dok su akumulatorske dobra opcija za neravan teren. Za veće travnjake, benzinske kosilice su najbolji izbor, jer su snažnije i mogu obaviti posao brže i efikasnije.

Iz ponude izdvajamo:

image

Upoznajte Villager kosačicu ATLAS 3110 T – benzinsku samohodnu kosačicu koja kombinuje snagu i praktičnost. Opremljena sa funkcijama za košenje, malčiranje i sakupljanje, ova kosačica olakšava održavanje travnjaka. Pokreće je snažan T6 OHV motor snage 2,6 kW, sa zapreminom motora od 146 cm3 i mogućnošću podešavanja visine košenja od 25 do 70 mm na šest različitih nivoa. Sa površinom košenja od 800 m2 i širinom košenja od 420 mm, ova kosačica je idealna za srednje velike travnjake. Sa samohodnim pogonom i ergonomski dizajniranom drškom za lako manevrisanje, Villager ATLAS 3110 T čini košenje jednostavnim i efikasnim. Uz 40 litara zapremine sakupljača, ova kosačica omogućava čist travnjak bez puno napora. Sa jakim čeličnim kućištem i prečnicima točkova od 152/254 mm, ova kosačica je pouzdan partner u održavanju vašeg travnjaka.

image

Stanley akumulatorsku kosilicu FatMax SFMCMW2651M Solo – bez baterije i punjača, idealna je za brzo i efikasno čišćenje baštenskog otpada. Opremljena je tehnologijom motora bez četkica visokih performansi, sa dizajnom aksijalnog ventilatora koji omogućava do 17m3/min i 180km/h za brzo uklanjanje otpada. Sa poboljšanom tehnologijom baterije, V20 litijum-jonska baterija je uvek spremna za rad, bez memorijskog efekta i minimalnog samopražnjenja. Kosilica ima visinu od 28cm i ultra nizak profil za košenje teško dostupnih područja, uz mogućnost prebacivanja između malčovanja, pakovanja ili bočnog pražnjenja. Lagana i uravnotežena, sa kapacitetom sakupljača trave od 40L, ova kosilica smanjuje zamor korisnika. Sa preklopljivom čeličnom ručkom, ergonomski dizajniranom ručkom sa mekim rukohvatom i ručkom za nošenje radi lakšeg transporta, ova kosilica pruža udobnu upotrebu i lako pokretanje. Napon akumulatora je 18V, kapacitet akumulatora je 4,0 Ah, širina sečenja je 51 mm, a brzina bez opterećenja iznosi 2600 min-1.

image

Farm kosačicu FLMTS46, vaš pouzdan partner za održavanje travnjaka. Ova samohodna motorna kosačica opremljena je motorom RV170-S zapremine 170,1 cc, sposobnim za malčiranje. Sa širinom rezanja od 46 cm (18″), i mogućnošću podešavanja visine košenja od 25 do 75 mm u 7 različitih pozicija, prilagođava se vašim potrebama. Sa prednjim točkom od 18 cm (7″) i zadnjim točkom od 20 cm (8″), omogućava lako manevrisanje na različitim terenima. Ova kosačica takođe ima mogućnost bočnog izbacivanja trave i dolazi sa korpe zapremine 60 l, napravljene od plastike i tekstila. Sa metalnim kućištem i neto težinom od 35 kg, ova kosačica pruža izdržljivost i performanse koje su vam potrebne. Dostupna je u atraktivnoj crvenoj boji.

(Vodič za kupovinu kosilice čitajte OVDE.)

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *