Pre kupovine klime, proveri karakteristike

blog x   T.


Pri izboru klime, važno je razmotriti karakteristike kako biste pronašli najbolju opciju.

Kada je reč o izboru klima uređaja, jedno od prvih pitanja koje se postavlja jeste da li izabrati inverter ili standardnu klimu. Pri izboru klima uređaja, važno je detaljno razmotriti nekoliko ključnih faktora kako biste bili sigurni da određeni model odgovara vašim potrebama.

Prvo što trebate učiniti jest proceniti površinu prostora koji želite rashladiti ili zagrejati.

foto blog  x

Za manje prostore do dvadeset kvadratnih metara, preporučuje se klima uređaj jačine 7 000 Btu, dok za veće prostore do 35 kvadratnih metara trebate razmotriti uređaj od 9 000 Btu. Standardni modeli od 12 000 Btu obično su dovoljni za prostorije do 60 kvadratnih metara, dok će za veće prostore biti potrebne jače klime od 18 000 Btu ili čak 24 000 Btu.

Međutim, osim samo kvadrature, važno je uzeti u obzir i druge faktore poput izloženosti prostora sunčevom svetlu, veličine prozora, aktivnosti koje se obavljaju u prostoriji, broja osoba u domaćinstvu, izolacije prostorije i rasporeda nameštaja. Ako vam se čini da je situacija kompleksna, preporučljivo je konsultovati našeg prodavca ili stručnjaka koji će vam pomoći u izboru odgovarajućeg uređaja.

Pored toga, važno je obratiti pažnju na nivo buke uređaja prilikom kupovine, jer čak i najefikasniji uređaji mogu biti ometajući ako su previše bučni.

Takođe, treba uzeti u obzir i dodatne funkcije klima uređaja kao što su filteri za vazduh, koji mogu biti od elektrostatičkih do specijalnih antialergijskih ili antibakterijskih filtera. Oznaka energetske efikasnosti takođe je važan faktor s obzirom na potrošnju električne energije.

Kada je reč o upravljanju, većina uređaja dolazi sa daljinskim upravljačem, ali je dobra praksa imati univerzalni daljinski upravljač kao rezervu za slučaj kvara.

Na kraju, istražite i dodatne funkcije koje klima uređaji mogu imati, poput odvlaživanja, jonizacije, različitih modova ventilatora ili povezivanja putem wi-fi mreže.

(Vodič za kupovinu klime pogledajte OVDE.)

Zamisli da ulaziš u prodavnicu klima uređaja i prvo pitanje koje čuješ je: “Da li želiš inverter ili običnu klimu?” Često ljudi čuju za inverter klimu, ali ne znaju šta je to što je čini posebnom.

Inverter tehnologija donosi nekoliko ključnih prednosti, iako se o njoj retko govori detaljno. Ona zapravo omogućava konstantno održavanje željene temperature, što rezultira efikasnijim radom kompresora. Iako su inverter klime obično skuplje, imaju niz benefita.

Prvo, one troše manje električne energije, što znači niži račun za struju. Možeš lako proveriti njihovu energetsku efikasnost na oznakama.

Takođe, inverter klime rade tiše i stabilnije. Bez naglih skokova ili padova u temperaturi, održavaju željenu klimu na konstantnom nivou.

Iako su klima uređaji obično poznati po rashlađivanju, inverter klime su posebno dobre i za grejanje. Dok standardne klime često koriste grejanje samo kao dodatak, inverter klime su veoma efikasne i u zagrevanju. One mogu održavati stabilnu temperaturu tokom celog dana, što je odlično za hladne zimske dane.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *