Kraljica varjače

blog x

Pročitajte na kakvim je mukama bila naša blogerka Coka oko pripremanja zimnice. Kako je postala kraljica pečenih paprika i gospodarica kupusa.

Pakao i zimničarenje počinju. To je vreme kada se svaka porodica pretvara u tajnu operativnu jedinicu spremnu da se suoči s hladnim danima. Sa teglama ajvara, kiselih krastavaca, džemova, slatka, buretom turšije i kiselog kupusa, operacija “Zimničar” kreće sad! Mamita mi dade znak rukom za pokret na pijacu. Dobro je osmotrila planine crvene paprike, brda šljiva i kamione kupusa, pored kojih su dremali prodavci. Onda ,,soko zove orla,, i ja se za tili čas stvaram na mesto zločina. Paprike crvene, zelene, male ljute, okruglaste, špicaste na sve strane. Mamita traži dobru cenu za papriku popularnu „kurtovku“ kaže najbolja je za ajvar, pindžur i ostale perverzije ukusa. Kakav romantičan naziv za papriku, razmišljam u sebi. Tovarimo kese i kese i kese. Pitam je, jel to uzimamo papriku za ceo komšiluk ili…

Pravi se gluva i u bunilu se baca na kupus.

„Coko, evo ga. To je taj „srpski melez“, onaj što rozi je najbolji. Traži Coko samo velike”.

 Eh živote i za kupus je važna veličina, razmišljam iznutra.

„Coko ne dremaj nego odvajaj sa strane“, viknu mati. Pipa ga, stiska, okreće sa svih strana ko da će na izložbu a ne u bure i viknu.

„Coko, ne valja. Biraj ponovo, to treba da je tvrdooo, samo tvrdo“.

Oho ho, baš lepo, ako je tako. Širim 191 džak. Trpamo kupus unutra ko da ćemo sada da ga pravimo pa ponovo za 20 godina. Smeštamo džakove u auto. Ekspedicija uspela. Mamita upada u kuću ko racija i zapovednim glasom izdaje naređenje.

„Akcija“!

Otac je iz momenta shvatio šifrovanu poruku, klimnuo glavom i trčećim korakom odjurio do podruma. Uzeo bure i odvukao ga u kupatilo. Ugurao ga u kadu i počeo mlazom vode da pere, okreće ga i puni i prazni i tako 136 puta. Raznežila sam se od tog srceparajućeg prizora. U tren me rasvesti glas moje mati:

“Ne dremaj! Tegle spremaj!“

Odoh u kuhinju i samo što se nisam onesvestila. 572 tegle bulje u mene sa poda, pored, u, iznad sudopere i čekaju da budu oprane. Iz kuhinje su kuljali oblaci pare, uzduž i popreko sam se preznojavala, moje lepe oči mi ispadale iz ležišta i ličila sam na Skvo. Ko kaže da pranje nije ekstremni sport taj očigledno nije doživeo prave izazove u kuhinji.

Zadatak ispunjen, bure i tegle spremne.

„Coko paprike ćemo prvo da spremamo. Za ajvar, pindžur nam treba mašinica za mlevenje mesa. Ima je u Tehnomedia prodavnici i nije skupa i neću više da je pozajmljujem od komšinice Violete ko neka sirotica pa da me posle ogovara. Najbolju da kupiš, jel si čula. Evo ovu“ i pokaza mi sliku s Tehnomedia sajta.

Primila naređenje k znanju i iz momenta se uputih ka Bloku 58 u Sakura park. Ta prodavnica je najveća u Beogradu i tamo nema šta nema, ma lepota. Ijaaaao što je lepa prodavnica, pa nekako svetla i čista i veeelika. Nisam stigla ni da naparim čulo vida ni da uzdahnem kad se u tren pored mene stvorila prodavačica nasmejana i ljubazna, da ne veruješ da ovako nešto postoji. Objasnim joj ukratko koji mi instrument treba zbog neophodne operacije. Odvede me do police gde se nalaze razni modeli i dok sam trepnula 3 puta dade mi traženu mašinicu za meso. I sve mi ispriča i lepo objasni:

Capture

“Ovaj model, Tefal NE858D, osim što je idealan za mlevenje mesa, takođe je izvanredan i za pripremu zimnice. Opremljen je s tri različita nastavka za rendanje i sečenje. Sa snagom od 2200W, blokiranim motorom i kapacitetom od 5,5kg mesa u minuti, ovaj višenamenski aparat je neverovatno snažan. Dolazi s tri visokokvalitetne rešetke od nerđajućeg čelika, koje omogućavaju sitno, srednje i krupno mlevenje mesa, pružajući vam različite mogućnosti za pripremu recepata. Dodaci za seckanje i rendanje brzo i efikasno obrađuju povrće, štedeći vam dragoceno vreme u kuhinji. Takođe, uz dodatak za ćevape i kobasice, možete lako oblikovati domaće ćevape i kobasice. Uređaj ima metalno kućište i metalnu tacnu, pružajući dugotrajnu upotrebu i izdržljivost. Ne morate da brinete o mogućim zagušenjima, jer ovaj mlin ima povratnu funkciju i snažan motor koji lako može da samelje čak i tvrdo meso ili povrće i voće”.

Uzeh, platih, odoh. Obavljen i ovaj zadatak. Usput, vraćajući se domu svome zovem drugarice Taki i Jecu, ukratko objasnim da mi treba urgentno da se stvore na pragu mome. Tako i bi. Predajem mamiti mašinu za mlevenje u ruke, ona srećna kao ja kad mi je onomad onaj moj bivši koji je zakopan u prošlosti i tu neka čami poklonio Pandorinu narukvicu.

Stiže moja hitna pomoć. Uključujem roštilj i rernu, sedamo na hoklice. Kafa s jedne strane, s druge čašica pelinkovca. Poređasmo paprike, one za čas zacvrčaše, pocrneše, okrećemo ih štipaljkom za roštilj. Taki se ispeče i poče da psuje, Jeca ima rukavice pa ih opušteno vrti levo, desno, napred, nazad. Kuhinja i terasa su izgledale kao polje bitke. Paprika pečena i sirova na sve strane. Zamirisa pola naselja, dim se diže visoko, sve ga je više i više i dimni signali se šalju na sve strane. Ako, neka se zna da je Coka spremna za apokalipsu.

Onako nadimljene, umazane i masne, odosmo u kupatilo da se malo uljudimo. Domaćinski se kucnusmo i nazdravismo, na kraju izljubismo i pozdravismo. Dok je odlazila, kaže mi Taki, onako usput, stiskajući se za nos.

,,Auuu Coko, al se ovde kod tebe oseća neki neverovatan smrad”.

Otvaram vrata od kupatila, a tamo mamita davi glavice kupusa u buretu u vodi i sprema ih za onaj svet. E otud to, jer kad kupus umre i ukiseli se tek će da bole nozdrave. Tako ti je to i u životu, mora malo i da boli.

Misterija smrada rešena.

I eto. Na kraju samo da vam kažem da vas voli vaša Coka i da mora da se pojede sve ovo tokom zime. Videće se na proleće da sam ulagala u sebe. Zato hvala na pažnji i ne vidimo se dok ne prođe ova lepota od zimnice.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *