Kvarovi klima uređaja i kako ih popraviti?

blog x

Klima uređaji su postali neizostavan deo održavanja komfora i temperature u domovima i radnim prostorima. Kako rešiti određene probleme?

Danas je gotovo nemoguće zamisliti funkcionisanje bez klime. Nova klima tehnologija donosi unapređenja koja omogućavaju efikasnije grejanje, hlađenje i energetsku efikasnost. Tehnomedia nudi odličan izbor klima uređaja. Slobodno se opustite, jer nudimo dugogodišnju garanciju koja će vas osigurati i garantovati bezbrižno korišćenje.

Ipak, važno je znati kako rešiti potencijalne probleme koji se mogu pojaviti s vremenom. Ako se suočite sa problemima na vašoj klimi, obratite se stručnjacima iz servisa kako biste osigurali da uređaj ponovno besprekorno funkcioniše. Pojedine probleme možete rešiti i sami.

Najčeši problem je curenje vode unutar prostorije

Postoje brojni uzroci koji mogu uzrokovati curenje vode iz klima uređaja unutar prostorije.

 • Začepljeno ili oštećeno odvodno crevo koje treba da izbacuje kondenzovanu vodu iz unutrašnje jedinice prema napolje. Moguće je da se u crevu nakupi mulj ili da insekti, poput stršljena, uđu unutra i stvore svoja gnezda. Kod nekih klima uređaja, fabrički kvalitet odvodnog creva može biti niskog standarda, što može dovesti do pucanja usled promenljivih temperatura.
 • Savijen ili potopljen vrh odvodnog creva u vodi. Važno je da odvodno crevo ima slobodan pad iz unutrašnje jedinice, kako bi efikasno odvodilo kondenzovanu vodu.
 • Nedostatak freona u sistemu. Kada nema dovoljno freona u sistemu, može se stvoriti led na isparivaču unutrašnje jedinice. Da biste proverili ovaj problem, podignite poklopac na unutrašnjoj jedinici i pogledajte ispod filtera da li ima leda na isparivaču.
 • Oštećena ili pukla posuda za sakupljanje vode u unutrašnjoj jedinici.

Zato je važno da se redovno održava i provera klima uređaj kako biste sprečili ove probleme i osigurali da vaš uređaj efikasno radi.

Klima uređaj ne reaguje na daljinski upravljač?

Ako vaš klima uređaj ne reaguje na komande sa daljinskog upravljača, prvi korak je provera prikaza na ekranu daljinskog upravljača.

Ako ne vidite nikakav prikaz, verovatno su baterije ispražnjene ili neispravne. Baterije se obično nalaze na zadnjoj strani daljinskog upravljača ili ispod pokretnog poklopca koji se povlači prema dole kako biste otkrili baterije. Najčešće se koriste dve AAA baterije od 1.5 volti. Preporučujemo upotrebu alkalnih baterija, jer obične baterije lošeg kvaliteta mogu iscureti ii oštetiti elektroniku daljinskog upravljača.

Nakon što ste zamenili baterije, proverite da li uređaj reaguje na daljinski upravljač.

Ako i dalje nema reakcije, sledeći korak je provera napajanja. Isključite klima uređaj iz zidne utičnice i priključite drugi uređaj kako biste proverili da li utičnica pravilno funkcioniše.

Moguće je da je senzor prijema ili sam daljinski upravljač oštećen. Na unutrašnjoj jedinici klime, obično se nalazi poklopac koji se može podići, a sa desne strane se često nalazi dugme koje omogućava ručno pokretanje klime. Ako klima uređaj reaguje na ručno pokretanje, verovatno je senzor oštećen i u tom slučaju, pozovite servis.

Klima uređaj ne održava željenu temperaturu, niti greje niti hladi kao obično?

Prvo, proverite mod/režim rada na daljinskom upravljaču i postavljenu temperaturu. Obratite pažnju na promenu režima rada klima uređaja. Ako je klima postavljena na automatski režim, to može biti uzrok problema. Takođe, ako je izabrani režim usmeren na uklanjanje vlage iz vazduha, klima će duvati vazduh, ali neće hladiti ili grejati. Imajte na umu da treba sačekati oko 10 minuta nakon promene režima da bi klima počela raditi prema novim postavkama. Kada je reč o grejanju, na ekranu bi trebalo da se prikaže oznaka “heat” ili sunčeva ikona i isti princip važi kao za hlađenje. Promenite režim, sačekajte neko vreme i zatim proverite da li klima radi pravilno. Ako se problem ne rešava, obratite se servisu.

Ako klima uređaj radi samo u jednom režimu (samo grejanje ili samo hlađenje), mogući razlozi uključuju neispravan četvorokraki ventil koji ne dobija struju ili je oštećen, ili moguću blokadu u sistemu koja smanjuje protok freona.

Podesite temperaturu na daljinskom upravljaču da bi odgovarala željenoj usluzi. Za hlađenje, postavite temperaturu najmanje 5 stepeni niže od trenutne temperature u prostoriji.

Zaprljani unutrašnji filteri mogu takođe uzrokovati probleme sa radom klime. Da biste rešili ovaj problem, otvorite poklopac unutrašnje jedinice, pažljivo uklonite filtere, operite ih toplom vodom i deterdžentom, osušite ih i ponovno ih postavite na svoje mesto. Detaljne instrukcije možete pronaći u uputstvima.

Ako primetite stvaranje leda na isparivaču unutrašnje jedinice, to može ukazivati na problem koji zahteva stručnu intervenciju, pa je preporučljivo kontaktirati servis.

Zašto nastaje led na isparivaču unutrašnje jedinice?

Kada otvorite poklopac unutrašnje jedinice i uklonite filtere, možete primetiti stvaranje leda na samoj unutrašnjoj jedinici. Ovo se obično događa iz nekoliko razloga:

 • Nedostatak freona u sistemu.
 • Prljava turbina ili zaprljani filteri na unutrašnjoj jedinici.
 • Sužen protok gasa u sistemu.
 • Krilce na unutrašnjoj jedinici nije dovoljno otvoreno.
 • Prljav isparivač na unutrašnjoj jedinici.

Zašto se na spoljnoj jedinici stvara led u režimu grejanja?

Smrzavanje spoljne jedinice klima uređaja u režimu grejanja nije neuobičajeno, posebno kod starijih modela klasičnih klima uređaja. Kod invertnih klima uređaja, ovo se retko dešava. Led na spoljnoj jedinici nastaje kao rezultat visoke vlažnosti vazduha tokom zimskih meseci. Klima uređaj u režimu grejanja troši energiju na zagrevanje prostora, ali u takvim uslovima može doći do stvaranja leda na spoljnoj jedinici. Klima uređaj će tada prekinuti grejanje unutrašnjeg prostora i početi grejati spoljnu jedinicu kako bi otopila led (ovaj proces se često naziva “defrost” i može se prikazati na displeju kao “DF”). Ovaj proces obično traje od 5 do 10 minuta, tokom kojih klima uređaj greje spoljnu jedinicu, a ne unutrašnjost prostorije. Nakon što se led otopi, klima će se vratiti na normalan režim grejanja. Važno je napomenuti da je ovo normalan proces, iako se može činiti kao kvar. Preporučljivo je da ne isključujete klimu tokom ovog procesa, već da je pustite da završi, kako biste nastavili sa normalnim radom. Međutim, ovi periodi odmrzavanja spoljne jedinice mogu se ponavljati tokom dana, što znači da se možda nećete konstantno grejati.

Problemi sa bučnom spoljnom jedinicom:

 • Nedostatak freona u sistemu.
 • Pomeren ventilator sa svoje ose rotacije.
 • Dodirivanje bakarnih cevi.

Problemi sa bučnom unutrašnjom jedinicom:

 • Ventilator se pomera sa svoje ose rotacije i dodiruje plastiku.
 • Motor ventilatora.
Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *