Održavanje prečišćivača vazduha: Saveti i zamena filtera

blog x

U sve većem broju domova se nalaze prečišćivači vazduha koji obezbeđuju čist vazduh, ali postavlja se pitanje kako pravilno održavati ove uređaje i kada je potrebno zameniti filtere.

Dolaskom hladnijih dana, pažnja se usmerava na kvalitet vazduha, kako napolju, tako i u našim domovima. Broj porodica koje su se odlučile za nabavku prečišćivača vazduha raste, pružajući čist i kvalitetan vazduh za njihove ukućane dok su unutar kuće.

Međutim, važno je razmotriti kako ispravno održavati prečišćivač vazduha. Kada je potrebno zameniti filtere? Da li se filteri peru ili se jednostavno zamene novim?

Prečišćivači vazduha su dragoceni uređaji, ali samo ako se koriste na pravi način. Ključno je održavati čistoću i pravilno održavati filtere kako bi uređaj pravilno funkcionisao. Način čišćenja zavisi od vrste prečišćivača i filtera koji se koristi.

Neki filteri mogu biti očišćeni usisavanjem kako bi se produžio njihov vek trajanja, dok drugi filteri jednostavno moraju biti zamenjeni novim.

Ključne stvari koje treba da znate o održavanju vašeg prečišćivača vazduha uključuju:

image

Identifikacija tipa filtera u vašem prečišćivaču: Filteri mogu biti različitih tipova (HEPA filteri, filteri sa aktivnim ugljem, antibakterijski filteri itd.) i svaki zahteva specifičan tretman – neki se peru, neki ne zahtevaju čišćenje, a neki se moraju zameniti.

Pratite uputstvo za održavanje uređaja: U uputstvu za vaš prečišćivač vazduha obično se nalazi informacija o vremenskom intervalu za čišćenje i načinu održavanja uređaja i filtera.

Pratite svetlosni indikator: Neki prečišćivači vazduha imaju indikator koji signalizira kada je filter prljav, što olakšava održavanje. Međutim, neki modeli nemaju ovu funkciju, pa se preporučuje da pratite vreme i način čišćenja filtera prema uputstvu.

HEPA filteri obično zahtevaju zamenu svakih 6-12 meseci, iako neki proizvođači mere vek trajanja filtera u radnim satima. Možete izračunati koliko je vaš uređaj radio tokom nedelje kako biste odredili vreme zamene.

Takođe, treba napomenuti da stepen zagađenosti vazduha u vašem okruženju može uticati na brzinu zaprljanosti filtera. Ako je vazduh jako zagađen ili se puši u prostoru, filter će se brže zaprljati, isto važi i za prostorije sa kućnim ljubimcima.

Da li je moguće čistiti filtere?

Neke prečišćivače vazduha opremaju filterima koji se mogu očistiti, dok se drugi filteri moraju zameniti novim. Ako vaš prečišćivač koristi filtere koje možete čistiti, postupak je sličan onome koji primenjujemo kod klima uređaja. Prvo, upotrebite sredstvo za uklanjanje nečistoće kako biste ga naprskali, zatim pažljivo uklonite nakupljenu prljavštinu blagim pokretima i na kraju temeljno isperite filter. Važno je da se filter potpuno osuši pre nego što ga ponovno postavite u uređaj.

HEPA filteri, koji su izuzetno efikasni u zadržavanju čestica malog promera, obično zahtevaju zamenu nakon određenog vremena. U većini slučajeva, ovi filteri se ne mogu oprati ili očistiti na drugi način bez narušavanja njihove efikasnosti.

Kako da zamenite filtere u prečišćivaču?

Pitanje zamene filtera je ključno. Pravilan postupak zamene filtera će varirati u zavisnosti od modela prečišćivača vazduha. Uputstvo za upotrebu vašeg uređaja će vam pružiti detaljne smernice o tome kako da zamenite filter i da li je to nešto što možete sami uraditi. Ako se u uputstvu preporučuje da zamenu vrši stručno lice, najbolje je da se pridržavate tog saveta.

Ukoliko uputstvo dozvoljava da sami zamenite filter, uradite sledeće:

  • Nabavite odgovarajući zamenski filter. Pre nego što nabavite zamenski filter, proverite da li je kompatibilan sa vašim prečišćivačem vazduha.
  • Isključite uređaj iz struje. Preduzmite sve potrebne mere predostrožnosti u skladu sa uputstvom koje ste dobili uz uređaj.
  • Zamenite stari filter. Otvorite prečišćivač, uklonite stari filter, postavite novi filter na njegovo mesto, i po potrebi očistite unutrašnjost prečišćivača.
  • Zatvorite prečišćivač i pažljivo pratite uputstvo za rukovanje nakon zamene filtera, jer se postupak može razlikovati od uređaja do uređaja.

Neredovno održavani ili zagađeni filteri u prečišćivaču vazduha mogu značajno umanjiti njegovu efikasnost i čak uzrokovati izduvavanje prljavog vazduha u prostoriju. Zato, poput čišćenja filtera u klima uređajima, redovno čišćenje ili zamena filtera u prečišćivaču vazduha je od suštinskog značaja za očuvanje zdravog i čistog vazduha u vašem domu.

    Ocenite ovaj članak!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *