Sve je lakše uz daljinski upravljač

daljinac

Najznačajniji izum druge polovine dvadesetog veka je daljinski upravljač. Olakšao nam je život i zahvaljujući njemu sve je mnogo jednostavnije.

Koliko puta se desilo da vam ispadne, da ne funkcioniše baš najbolje, da se pokvari ili da ga jednostavno izgubite negde? Ne brinite, jer Tehnomedia ima odličan izbor univerzalnih daljinskih upravljača. Izuzetnog su kvaliteta i poznatih brendova: Hama, Home, Philips, Superior, Thomson.

Ono što svakog nervira je daljinski koji povremeno radi. Vreme ja da posetite Tehnomedia maloprodajne objekte i nabavite univerzalni daljinski sa kojim ćete biti sigurni. U ponudi su i proizvodi koji mogu da kontrolišu pored televizora i više aparata.

Daljinski upravljač je elektronski uređaj koji se koristi za bežično upravljanje na kratkim distancama. Postepeno je napredovao i poslednjih godina podrazumeva i bluetooth, mouse sensor i glasovnu kontrolu. Infracrveno svetlo je kod kućnih daljinaca najznačajnija tehnologija koja se koristi. Signal između daljinskog upravljača i uređaja kojim se upravlja su pulsevi infracrvenog svetla, koje je nevidljivo za ljudsko oko.

Broj 5 na daljinskom…

Primetili ste da na svakom daljinskom upravljaču tipka sa brojem 5 na dodir se oseti drugačije, jer ima malu izbočinu. Nju čine ili dve tačkice ili crtice. Ta izbočina se nalazi zbog što jednostavnijeg i praktičnijeg rukovanja, a namenjena je pre svega slabovidim osobama i osobama oštećenog vida. Služi im da se pomoću toga orijentišu i odrede gde se nalaze ostale tipke na daljinskom. Ova izbočina na tipki sa brojem 5 je praktična i kada se televizija gleda u mraku, ili kada se koristi bez gledanja u daljinski i tastaturu.

Istorija…

Najraniji primer daljinskog upravljača radio talasima je razvio je Nikola Tesla 1898, a patentiran je u SAD pod imenom Metoda aparata za kontrolu mehanizma pokretanja jednog ili više vozila. Javna demonstracija radio kontrolisanog broda izvršena je 1898. na Medison skver gardenu, a Tesla je brod nazvao teleautonoman.

Početkom osamdesetih godina prošlog veka industrija se okreće ka infracrvenoj tehnnologiji, koja se bazira na vrlo niskoj frekvenciji svetlosnih snopova. Tokom šest decenija daljinski se suštinski nije mnogo menjao, sem što je povećan broj dugmića na tastaturi. Oni sada imaju bogatije sadržaje zahvaljujući novim TV uređajima, jer se sada ne gleda samo program i ne menjaju se samo kanali, već se i surfuje, preuzimaju se sadržaji ili aplikacije sa interneta i još dosta toga.

Bogatu ponudu daljinskih upavljača po najpristupačnijim cenama potražite u Tehnomedia prodavnicama. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *