Pametna kuća

pametna kuca

Sa uređajima “Pametna kuća” bićete sigurniji, bezbrižniji i bezbedniji.

Veče je i gledate zanimljiv

film kod kuće. Svetla su prigušena. Odjednom neko zvoni na kapiji. Film se pauzira, svetla se pale,  a na ekranu svog mobilnog telefona videćete ko vas traži. Nakon razgovora film je nastavio da se emituje a svetla su ponovo prigušena i sve je ponovo kao što je bilo. Ne, niste sanjali ovakav sled događaja.

Možete da zamislite i jednu drugu situaciju… Vraćate se s posla umorni i na ivici ste snage. Želeli biste da vam neko osvetli prilaz blizu kuće, otvori vrata garaže, uključi klima uređaj i prilagodi temperaturu u domu…Pomoću kompleta za “Pametnu kuću” je sada i to moguće. Ovi uređaji brinu i o vašoj bezbednosti kada niste kod kuće.

pametna kuca

“Pametne kuće” ( Smart Home) mogu mnogo toga i veoma su funkcionalne. Mnogi pomisle na kontrolu svetla kada se pomene “smart home”. U prostoriji možete da podešavate nivo osvetljenja ili palite i gasite svetla pomoću mobilne aplikacije. Standardni zidni prekidači za svetlo zamenjeni su posebnim prekidačima i dimerima. Do nekih prekidača i dimera potrebno je da se dovede i treća žica za nulu.

Klimatizacija – HVAC je druga najčešća primena sistema. Neka vrsta ozbiljnije klime je hardver. Preko mobilne aplikacije  mogu se kontrolisati i split sistemi. Senzori temperature i vlažnost vazduha su uključeni u sistem pored samog klima uređaja kako bi se konstantno održavao vazduh. Postoji mogućnost podešavanja na režim rada i u određenom periodu dana. Osim hlađenja klimatizacija podrazumeva i grejanje. Mnogo energije se utoši na klimatizaciju tokom godine a na ovaj način se štedi energija.Mogućnost upravljanja modernim sistemima za hlađenje i grejanje (toplotnim pumpama) je jedna od najvećih prednosti upotrbe smart home sistema.

pametna kuca

Neki modeli pametnih kuća kontrolišu multimedijalne sadržaje pomoću brojnih opcija. Uređaje možete da programirate. Mobilne aplikacije jednostavno vam omogućavaju da podesite audio video sadržaj,  pustite video na televizorima ili muziku na zvučnicima, omiljenu muziku sa interneta. Integraciju sa online streaming servisima, kao što su Deezer, Tune In radio nude na primer napredniji smart home sistemi.

Velika prednost je i mogućnost pristupa. Deo ovog sisitema je i elektronska brava koju možete daljinski zaključavati i otključavati. Interfoni i pametne kamere se postavljaju uz nju. Svejedno je da li ste kod kuće ili ne na ekranu mobilnog telefona moći ćete da vidite i komunicirate sa onim ko vam zvoni na interfon. Preko mobilne aplikacije odlučićete nakon toga da li ćete otključati vrata toj osobi ili ne.

Daljinsko uključivanje ili isključivanje kao i njihov raspored omogućavaju pametne utičnice. Preporučuju se za lampe na primer odnosno onima koji ne troše mnogo sruje. U zid se mogu ugraditi pametni prekidači, a bilo koji električni uređaj možemo uključiti i isključiti pametnom utičnicom. Moderni sistemi pametnih kuća mogu da kontrolišu mnogo toga: toplotne pumpe, roletne, kapije, garažna vrata, bazene, đakuzi…

pametna kuca

Ovi pametni snažni sistemi poseduju veliki broj prekidača i senzora. Ključ pametne kuće nije programiranje pojedinačnih posebnih uređaja već njihova interakcija.

Posetite Tehnomedia maloprodajne objekte i nabavite “Pametnu kuću” po svojoj meri. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

 

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *