Vozilo budućnosti

x Elektricni trotinet

Prevozno sredstvo za koje vam nije potrebna vozačka dozvola, kao ni gorivo je električni trotinet.

Trotineti su veoma popularni, jer su jednostavni, praktični i laki. Samo ga sklopite i ponesete bilo gde sa sobom. Pomoću električnog trotineta možete brzo stići s jednog na drugo mesto i ne morate da brinete o tome kako ćete se i gde parkirati.

Mališani vole trotinete i zato posetite Tehnomedia maloprodajne objekte i izaberite omiljeni dezen među kvalitetnim trotinetima za svoje dete. Oni su veselih boja i ono što je najvažnije sigurni i bezbedni. Trotineti sa svetlećim točkovima su pravi poklon kako za devojčice tako i za dečake.

x Trotinet

Izaberite ekonomičan način vožnje i uživajte!

Električni trotineti  su ekonomično prevozno sredstvo. Ne zagađuju životnu sredinu, ne emituju izduvne gasove, nije potrebno da imate vozačku dozvolu, a dizajn im je jedinstven i jednostavan. Možete ga poneti sa sobom na posao, ili staviti u auto, jer se neki modeli sklapaju. Razvijaju različite brzine u zavisnosti od modela, pa tako ima onih koji mogu da razviju i do 40 km na sat, a neki do 15km. U Tehnomedia prodavnicama možete odabrati i kupiti trotinete za decu,  odrasle i električne trotinete, različitih brendova i modela: DENVER, ES, MPMAN, RAZOR, STAMP, XIAOMI, XPLORE, XPLORER.

Ono što karakteriše sve trotinete je ravna platforma na koju vozač stavlja obe noge i osećaj slobode prilikom vožnje. Minimalna nosivost je oko 70 kg, ali ima i onih do 140 kg. Električni trotineti se najčešće voze na biciklističkim stazama ili na trotoarima, ali pojedini modeli su dovoljno brzi da se mogu voziti i na ulici.

Napajaju se punjivim litijumskim baterijama, slične onima iz telefona ili laptopa, a  mogu da traju više od dve godine. Kapacitet baterije je veoma važan jer određuje koliko ćete preći za jedno punjenje, vreme i broj ciklusa punjenja… Namenjeni su pre svega vožnji po ravnom terenu. Pune, male gume imaju oni najjednostavniji električni trotineti. Neki imaju pneumatske gume, a neki modeli klasične sa unutrašnjom gumom ili tubeless gumama. Lakšu vožnju po neravnim terenima ili prilikom penjanja omogućiće veći točkovi, dok će amortizeri uticati na udobnost. Kočnice se neophodne zbog bezbednosti. Postoje modeli sa disk kočnicama, neki se oslanjaju na elektronsku, dok pojedini trotineti poseduju samo zadnju ili prednju kočnicu.

Zanimljivosti…

Prema istraživanju jedne belgijske kompanije, kada bi samo 25% vozača zamenilo automobile električnim trotinetima, gužve u saobraćaju ne bi bilo…

Električni trotineti mogu da se podešavaju po visini tako da mogu da se prilagode bilo kome, jednostavni su za vožnju, udobni, jeftiniji od motora ili skutera, nije potrebna registracija, osiguranje, kupovina goriva, problemi oko parking mesta i ostalo. Upravljanje trotinetom je jednostavno i zabavno. Jedan od točkova se napaja tako što se uključi u običnu utičnicu. Električni trotinet će brže ostati bez snage ako češće vozite po uzbrdicama i većom brzinom, a to će nadoknaditi dopunske baterije.

Kako je sve počelo…

Za sve su krive kobasice i to najbolje u Cirihu. Wim Oubuter je Sternen Grill bio daleko da bi do njega svaki dan išao peške, a previše blizu da bi svoj bicikl ili auto izvlačio iz garaže. Zato je kreirao svoj prvi električni trotinet još davne 1997. godine. Nikome se nije sviđalo to njegovo prevozno sredstvo i svi su se šalili na njegov račun tako da ga je posle par vožnji garažirao. Ubrzo ga je u garaži video mali komšija i pozajmio za prvu vožnju. Videvši kako mali dečak uživa dok vozi, Wim-ova supruga Janin uspela je da ubedi Wima da čitav projekat pokrene iz početka i svoj izum stavi u proizvodnju. Veoma brzo čitavo tržište bilo je preplavljeno jeftinim kopijama Micro trotineta u želji za brzim i lakim uspehom. Umesto da se posvete borbi protiv plagijata sada već velika i uspešna kompanija Micro Mobility okrenila se nazad ka onome što je od starta činilo ključ njenog uspeha, a to je posvećenost kvalitetu i savršenstvu kome se teži iz dana u dan.

Električni trotinet je vozilo budućnosti.  Brzo se puni baterija, jednostavno se rasklapa, sklapa i nosi, laki su i voze se jednostavno. U Tehnomedia maloprodajnim objektima možete izabrati trotinet kakav ste oduvek želeli.

***

Stručnjaci upozoravaju da ne treba zabranjivati ovakav ekološki transport, ali i da se moraju uvesti pravila zbog tolike masovnosti. Trotineti su u Srbiji neprepoznatljivi u zakonu, ali se mogu tretirati kao vozilo, jer ih pokreće električni motor. U tom slučaju, za njega važe pravila iz saobraćaja, ali ga voze i osobe koje ne znaju da čitaju saobraćajnu signalizaciju ili ne znaju, na primer, da li imaju prednost ako dolaze sa desne strane u raskrsnicu.

„Prvo moramo uvesti potpunu pravnu normativu koja će jasno definisati ko i pod kojim uslovima može upravljati trotinetima, pa onda i šta trotinet mora da ispunjava, od tehničke opreme do uslova i možda najvažniju stvar gde se sve mogu voziti trotineti i u koje vreme“, kaže Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, piše portal RTS-a.

Druga bitna stvar je zaštitna oprema, ali i uređaji za signalizaciju. Po sadašnjem zakonu, biciklisti moraju da imaju svetloobojeni prsluk, ali i kacigu, dok trotinet voze mnogi bez ikakve zaštite i svetlosne signalizacije, naročito u večernjim satima. Kada bismo sada tumačili trotinet, on bi zakonski najbliži bio mopedu, jer mu je brzina i do 30 kilometara na čas. Za sada kod nas nije bilo težih udesa u kojima je učestvovao trotinet, ali zakonsko rešenje je neophodno jer, pored sigurnosti onih koji voze, treba paziti i na sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju, kažu stručnjaci.

Električni trotineti su voze u celoj Evropi i svetu. U Berlinu ih na ulici možete naći na svakom ćošku, aktivirati putem alikacije i za male pare, voziti koliko hoćete. U Francuskoj, već drugi put menjaju zakonsku regulativu zbog masovnosti električnih trotineta i zato što ih sve više ima na trotoarima.

Novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja između ostalog regulisaće se i vožnja električnih trotineta u Srbiji pošto ih sve više ima na našim ulicama, a pojedini mogu da razviju brzinu i do 40 kilometara na sat.

„Živimo u vremenu kada tehnološka dostignuća brzo stižu jedna drugu i masovnost električnih trotineta iznenadila je građane i zakonodavstvo ne samo kod nas, već i širom Evrope i sveta”, ističu iz Agencije za bezvednost saobraćaja.

Preporuka je da se električni trotineti kreću trotoarom, ali ne brzinom većom od brzine hoda, a to je otprilike šest kilometara na sat, jer je to jedini način da ne ugroze pešake, dok oni brži idu biciklističkim stazama.

Zanimljivosti…

Prema podacima Agencije, u Holandiji za električne trotinete su propisane registarske tablice, a uslov za upravljanje je starost vozača od najmanje 16 godina, vozačka dozvola i obavezno nošenje kacige za one koji mogu da razviju brzinu već od 25 kilometara na sat. U Belgiji i Sloveniji, na primer, dozvoljeno je kretanje električnih trotineta trotoarom. U Sloveniji je kazna, ako su u javnom saobraćaju, čak 500 evra. U Belgiji električni trotineti će prema novom zakonu moći da se kreću 25 umesto 18 kilometara na sat po biciklističkoj stazi, a na trotoaru šest kilometara na sat. Ako nema trotoara moći će da se kreću desnom stranom puta bliže trotoaru. U Austriji električni trotineti koriste površine koje koriste i bicikli, a korišćenje trotoara biće zabranjeno. U Španiji upotreba električnih trotineta nije bila zakonom posebno definisana i sada se radi na izmeni zakona, a ako dođe do saobraćajne nezgode oni se izjednačavaju sa biciklima. U Nemačkoj je predviđena maksimalna brzina malih električnih vozila do 20 kilometara na sat, vožnja biciklističkom stazom ili putem gde nema biciklističke staze, dok korišćenje trotoara nije dozvoljeno.

Trotinet je veoma praktičan, male je težine, lako sklopiv pa ga možete ostaviti ispod stola ili poneti sa sobom. U TEHNOMEDIA maloprodajnim objektima imamo ODLIČAN IZBOR. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *