Najbrže uz pomoć mikrotalasne

kuhinja

Nikada nemate dovoljno vremena. Nestrpljivi ste i sve želite na brzaka. Naročito u kuhinji imate potrebu da pripremite i podgrejete hranu što pre. U odnosu na šporet, mikrotalasna rerna je u velikoj prednosti.

Istoriju su promenili rendgenski zraci. Koriste se u prevenciji mnogih oboljenja, u medicini, u stomatologiji za snimanje zuba i slično. Rendgenski zraci su se u kuhinji naselili u mikrotalasnoj rerni. Ona omogućava da se hrana iz zamrzivača otopi ili podgreje za nekoliko minuta i bude spremna za konzumaciju.

Posetite Tehnomedia maloprodajne objekte i izaberite model po svojoj meri. Sa grilom ili bez. Različite zapremine: do 19 l, 20 l, ili 21l i više. Birajte i boju: belu, crnu, sivu, srebrnu , inox, krem, crvenu ili bež. Za kvaliteti dugotrajnost garantuju proizvođači. Tehnomedia nudi poznate brendove: Beko, Bosch, Candy, ECG, Gorenje, LG, Samsung, Tesla, VIVAX, VOX.

Namirnice pripremljene u mikrotalasnoj ne postaju radioaktivne i to je velika laž. Naime, mikrotalasne pećnice funkcionišu na principu visokofrekventnih radiotalasa, koji su deo elektromagnetnog spektra isto kao i svetlost – vidljiva radijacija. Tako da ti talasi ne mogu hranu štetno da ozrače. Nemački naučnici su potvrdili da je hrana pripremljena u mikrotalasnoj rerni bezopasna za zdravlje. Hrani, rerna osim toplote ne dodaje ništa. Pomoću zračenja frekvencije 2,45 gigaherca namirnice će biti odmrznute, podgrejane i spremne za konzumiranje za nekoliko minuta.

Po hranjivoj vrednosti hrana iz mikrotalasne je potpuno ista kao ona pripremljena na uobičajen način.

Mikrotalasna peć koristi nejonizujuće zračenje. Kada neko pomene radijaciju misli na jonizujuće zrake, a to su talasi visoke energije, poput rendgenskih i gama zraka. Tako da je korišćenje zaista bezopasno. Oni nisu opasni, štetni po zdravlje i ne ugrožavju nas ni u kom smislu. Pre nego što se pusti u prodaju testira se svaki uređaj. Vrata mikrotalasne su dobro osigurana sa minimalno dva elementa. U trenutku otvaranja vrata prekida se emisija energije.

Nema neke razlike između obične rerne koja peče hranu pomoću infracrvenih zraka i mikrotalasne. Obe koriste elektromagnetno zračenje i sastoje se od fotona – mlazeva čestica. Energija je jedino ono što ih razlikuje. Tako na primer od fotona male talasne dužine i visoke energije sastoje se rendgenski zraci. Mlaz fotona srednje talasne dužine i energije je vidljiva svetlost i infracrveni zraci dolaze posle nje. Ne možemo da ih vidimo, jer je energija niska. Još nižu energiju poseduju mikrotalasi. Za naše oči je previše duga talasna dužina mikrotalasa i zato su nevidljivi.

image

Uređaj magnetron se nalazi unutar mikrotalasne rerne. Elektrone izbacuje pomoću električne struje. Elektroni se vrte u krug i ispuštaju mikrotalase, odnosno fotone mikrotalasnog zračenja, jer su privučeni magnetima u magnetronu. U komoru pećnice se usmeravaju mikrotalasi zahvaljujući metalnom vodiču talasa, a na njegovom kraju se nalazi mešalica koja po pećnici okreće konstantno i raspoređuje ravnomerno mikrotalase. Mikrotalasne rerne su od metala i odbijaju mikrotalase kao što ogledalo odbija vidljivu svetlost. Samim tim rerna se ne zagreva a unutra ostaju mikrotalasi. Mikrotalasi propuštaju staklo i zato se metana rešetka nalazi na staklenom delu vrata.

Samo oko 2,5 cm u hranu prodiru mikrotalasi, a deluju tako što u hrani zagreju vodu koju ona sadrži. Energiju mikrotalasa voda u hrani upija veoma brzo. Molekuli vode se sve brže pokreću i okreću usled dejstva električnog polja rerne. Na taj način se podiže i temperatura vode i brzo dostigne ključanje, a zatim se toplota širi kroz hranu i kuva je zahvaljujući lančanoj reakciji molekula u pokretu.

image

***

Mikrotalasna pećnica bila najbolji patent koji je Persi Spenser prijavio. Prva pećnica je bila visoka 2 metra i koštala je oko 5.000 dolara. Sedamdesetih godina je usavršena i puštena u prodaju. Mnoga domaćinstva se danas i ne mogu zamisliti bez mikrotalasne.

***

Stručnjaci savetuju da se u mikrotalasnoj ne koriste plastične posude koje sadrže melamin. Zagrevanjem se ispušta formaldehid u hranu koji je za zdravlje izuzetno štetan. Morate znati i da mikrotalasna ponekad neravnomerno zagreva hranu. Prvi gutljaj nekog napitka može biti mlak, a zatim ćete se opeći. Savet je, pre nego što ga popijete da promešate kašičicom. Podgrejani obrok nakon zagrevanja ostavite da odstoji par minuta i tada će se rasporediti ravnomerno sva toplota.

image

Vaš odličan i najbrži pomoćnik u kuhinji oko hrane i obroka je mikrotalsna pećnica. U Tehnomedia prodavnicama očekuje vas maksimalan izbor po minimalnim cenama. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *