Najveće zablude o garanciji uređaja

naslov

Mnogi proizvođači privlače kupce tako što daju višegodišnju garanciju. Tek kada dođe do kvara kupci saznaju da nisu ispoštovali proceduru i da nemaju prava na produženu garanciju.

Neki kupci ne uspeju da ostvare pravo besplatne popravke, jer je uslov online prijava na sajtu proizvođača za koju ih niko nije obavestio, a to je obaveza davaoca garancije, odnosno proizvođača. Prilikom kupovine uređaja ili aparata, uz koji se dobija produžena garancija, obavezno se raspitajte šta je potrebno da uradite i koje su vaše obaveze kako bi ostvarili to pravo.

garant

Gde grešimo?

Na kupljenim uređajima stoje privlačne nalepnice na kojima je napisan broj godina garancije. Problem nastaje kada kupci ne aktiviraju u predviđenom roku produženu garanciju i nažalost tek kada dođe do kvara saznaju da osim standardne garancije (saobraznosti) koja je zakonom predviđena u trajanju od 2 godine, nemaju prava i na onu produženu i da kvar moraju da plate.

Kako se ostvaruje pravo na produženu garanciju?

Proizvod je uglavnom potrebno registrovati u određenom vremenskom periodu nakon kupovine na sajtu proizvođača. U uslovima garancije je naznačeno šta je sve obuhvaćeno garancijom.

Koja pitanja postaviti prilikom kupovine?

Prilikom kupovine je potrebno raspitati se koje je uslove potrebno ispuniti, da li je potrebna registracija, u kom vremenskom intervalu nakon kupovine, gde se registrovati i kako treba koristiti i čuvati taj uređaj da bi se uvažila garancija, odnosno reklamacija.

Vrste produžene garancije

Pravo na produženu garanciju ostvarujete registracijom putem interneta. Na upadljivim nalepnica piše broj godina garancija, a uglavnom je malim slovima napisano obaveštenje da je za dodatne 3 godine garancije, na primer registracija neophodna.

manca

“Potrebno je da se kupac raspita za svaku garanciju preko 2 godine i šta je to potrebno da ispuni kako bi mu ista važila. To se odnosi i na uslove čuvanja i slično. Tako na primer, kod nekih proizvođača je navedeno u uslovima da se može dogoditi da kupac izgubi pravo na garanciju ako stavi mašinu za sušenje veša u kupatilo (vlaga), a kupac taj uslov nije pročitao i mislio je da može da je stavi bilo gde. Postoje i neki uslovi gde je navedeno kako i na koji način je potrebno čuvati i koristiti uređaj kako bi potrošaču bilo priznato pravo na reklamaciju i kako bi mogao da iskoristi tu garanciju”, navodi Petar Mančić iz marketing sektora Tehnomedia centra.

Produžena garancija – promo periodi

Neke kompanije, poput LG-ja na primer, imaju u toku godine promo periode kada daju na određene grupe proizvoda produženu garanciju. Ako je kupovina izvršena u tom periodu i kupac se registruje dobije produženu garanciju.

Garancija na pojedine delove uređaja.

“Garancije sa većim brojem godina poput 10, 11 ili 12 godina se odnose uglavnom na pojedine delove uređaja. Tako na primer kod mašina se daje na inverter motor u trajanju od 10 godina. Mora se biti oprezan, jer ponekad to nije jasno naglašeno i onda kupac može biti doveden u zabludu, jer misli da se desetogodišnja garancija odnosi na ceo uređaj, a ustvari je samo na jednu komponentu”.

Interesantan je i primer za pojedine aparate.

“Postoje na primer pegle, poput proizvođača Tefal koji daje garanciju da će rezervni delove za popravku biti dostupni u nekom vremenskom intervalu od 10, 15 ili 20 godina, što zapravo znači da je popravka u tom vremenskom intervalu garantovana, ali ne i besplatna”, rekao je Mančić.

Šta je saobraznost, a šta garancija?

Saobraznost i garancija se razlikuju. Saobraznost traje 2 godine od kupovine, predstavlja zakonsku normu i podrazumeva da je proizvod odgovarajućeg kvaliteta i karakteristika. Garancija mora biti u pisanom ili elektronskom obliku i potrebno je da sadržati sve podatke o proizvodu. Ako je predviđena, garancija se kupcu daje posle druge godine.

Svaki proizvod koji se kupi mora biti saobrazan 2 godine, objašnjava Petar Mančić iz marketing sektora Tehnomedia centra.

“Svaka firma je u zakonskoj obavezii da da saobraznost uređaja u trajanju od 2 godine, a sve preko toga zavisi od firme do firme. Neko daje 5 godina, 7 ili 3 u zavisnosti od uređaja. Ima primera gde se za svaku grupu uređaj daje različita garancija, pa tako neki imaju 2+1, 2+2 ili 2+3 godine.”

Capture

Šta znači bezuslovna garancija, a šta ona sa nekim uslovom?

Garancije koje traju više od 2 godine se dele na bezuslovne i garancije koje imaju neki uslov.

Bezuslovne, na primer daju Liebherr ili Beko. To znači da imate garanciju koja traje 5 godina na određene uređaje i nije potrebno da ispunite još neke dodatne uslove, poput registracije i slično, već samom kupovinom, čuvanjem fiskalnog računa i garantnog lista dobijate petogodišnju garanciju. Garancije sa uslovom podrazumevaju registraciju na sajtu u nekom roku, uglavnom 30 dana od kupovine ili već kako je propisano i sve je to navedeno u uslovima i zavisi od proizvođača do proizvođača. Takođe, postoje i neke specifičnosti koje zavise od vrste uređaja – na primer, produžena garancija kod klima uređaja uglavnom zahteva redovno godišnje servisiranje kod ovlašćenog servisera kako bi reklamacija bila uvažena”, objašnjava Mančić.

Top 3 saveta za garanciju uređaja i aparata

  • Obavezno pitajte prodavca koliko godina traje garancija.
  • Koji je vremenski period važenja dodatne garancije i koji su uslovi za ostvarivanje tog prava. Da li je neophodna registracija na sajtu proizvođača i u kom roku je potrebno obaviti registraciju.
  • Na šta se odnosi dodatna garancija, da li na ceo uređaj ili na pojedine delove uređaja, poput motora i slično.

Obučeni i ljubazni Tehnomedia prodavci su vam uvek na usluzi i dobićete sve informacije koja vas interesuje na licu mesta. Možete pozvati i naš Call centar na 011 44 44 999, a naši operateri će vam pomoći u svakom trenutku i rešiti sve probleme i razjasniti mnoge dileme.

Tehnomedia, 20 godina drugačiji od drugih.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *