Očistite frižider

Ocistite frizider blog

Ovo je pravo vreme za čišćenje frižidera. Najpre, izbacite iz njega sve što je pokvareno.

Vreme je da očistite frižider. Ako ste mislili da je to težak zadatak, verujte da nije. Potrebno vam je samo malo vremena i volje. Vašu hranu održaće svežom samo čist frižider i zato redovno održavajte higijenu ovog značajnog kućnog aparata.

Sirće kao prva pomoć

Čišćenje je najbolje početi od vrha do dna. Ne preporučuje se korišćenje samo meke krpe, jer da biste došli do teško dostupnih mesta potrebno vam je i neko pomagalo. Tako ćete odstraniti skoro svu prljavštinu i buđ iz frižidera. U 3 šolje mlake vode dodajte 1 šolju alkoholnog sirćeta i obrišite sve unutrašnje delove i police. Frižider ćete dezinfikovati i odstraniti neprijatne mirise pomoću sredstva koje ćete sami napraviti od iste količine vode i sirćeta. Možete i prethodno opran frižider samo prebrisati sirćetom i na taj način sprečićete razmnožavanje plesni.

x   T.

Proverite namirnice

Prilikom sređivanja i raspremanja prvo proverite rok trajanja svih namirnica. One se isteklim rokom bacite, a one sa kraćim rokom upotrebe stavite napred kako biste ih iskoristili što pre. Uglavnom se za pranje koristi topla voda sa malo tečnosti za pranje posuđa. Možete ga oprati i deterdžentima namenjenim za čišćenje ove vrste uređaja. Ako želite na prirodan način da ga očistite bez korišćenja hemijskih sredstava dobar izbor je čišćenje sirćetom ili sodom bikarbonom.

Sprečite mešanje mirisa u frižideru

Važno je da redovno osvežavate ovaj uređaj. Pazite da prilikom skladištenja hrane ne dođe do mešanja mirisa. Najbolje je čuvati namirnice u heremtički zatvorenim posudama. U svakom slučaju čišćenje možete postići na prirodan način bez upotrebe veštačkih i hemijskih proizvoda i supstanci. Tajna je u mlevenoj kafi ili sodi bikarboni. Stavite jednu od ove dve namirnice u malu posudu i one će savršeno upiti sve mirise. Neprijatne mirise uklonićete i ako na ivice polica prospete sodu bikarbonu i zatvorite vrata. Tek kada se izgube mirisi pokupite je sunđerom. Na policu u unutrašnjost možete staviti i aktivni ugalj, s tim da podesite na niži nivo temperaturu rashlađivanja.

x   T.

Saveti

Ovaj uređaj je lako očistiti spolja, ali je važno da se to uradi i unutra. Mrvice od ostatka hrane u ćoškovima fioka, tegle koje se lepe za staklene police, neprijatni miris koji ćete osetiti kada otvorite vrata sve to možete sprečiti redovnim čišćenjem. Ako nešto prospete u frižideru odmah obrišite dok se mrlja ne osuši. Sve što stavite neka bude čisto i obrisano. Nikada ne stavljajte na police ono što bi moglo da iscuri kao što je kutija voća, zamrznuto meso u kesi i slično.

Možete napraviti prirodno sredstvo za čišćenje pomoću 2 kašike sode bikarbone i jednog litra tople vode. Vlažnom krpom očistite, a zatim čistom i suvom obrišete. Pomoću ove smese ćete ukloniti i tvrdokorne mrlje na policama. Natopite peškir u to sredstvo i stavite preko tih delova petnaestak minuta, a vrata otvorite. Police možete i staviti u ti smesu. Ne perite ih u sudomašini.

Higijena frižidera je najvažnija i zato očistite prvo njegovu unutrašnjost, a zatim i spoljne delove, jer moramo biti zdravi. Kako bi vaš uređaj nesmetano i dugo radio, a hrana uvek bila sveža, važno je da ga na pravilan način i održavate. Vreme je za generalno čišćenje kako u narednom periodu ne biste sebi postavili pitanje: I šta ćemo sad?

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *