Da li je potrebno očistiti klima uređaj?

x   T.

Održavanje i čišćenje klima uređaja je potrebno iz higijenskih i zdravstvenih razloga. Na taj način sprečićete raznožavanje bakterija i drugih mikroorganizama.

Skoro svako domaćinstvo ima klimu. Kako bi savršeno radila i bila bezbedna po vaše zdravlje obavezno je očistite. Redovno održavanje je veoma važno, jer u suprotnom dobićete neprijatne mirise u domu, loš kvalitet vazduha, razmožavanje buđi, gljivica i bakterija.

Opasnosti od neočišćene klime?

Udisanje vazduha iz neočišćene klime može da dovede do hroničnih oboljenja, alergija, pa čak i legionarske bolesti, teške upale pluća često i sa fatalnim posledicama koja nastaje od legionele bakterije. Simptomi poput glavobolje, malaksalosti, visoke tmperature iznad 40 stepeni, kašlja, dijareje, bola u grudima mogu da se jave kada dobijete infekciju udahom zaraženih sitnih kapljica iz neočišćene klime. Jaki antibiotici su jedina terapija, a preventiva je redovno pranje filtera i čišćenje uređaja.

Čišćenje klima uređaja

U Tehnomedia prodavnici možete kupiti specijalan sprej za čišćenje klima uređaja od gljivica i bakterija a u isto vreme obaviće i dezinfekciju. Možete u mlaku vodu rastvoriti neko sredstvo za čišćenje poput deterdženta za suđe i pažljivo operite sve plasične spoljne i pristupačne delove klime.

Ako ste odlučili da sami očistite filtere unutar klime skinite ih pažljivo kako ne bi pukle plastične žabice.

Možete oprati spoljnu kutiju i proverite odvodno crevo da se nije presavilo ili zapušilo pa ne može da otiče kondenzovana voda. Majstor će proveriti stanje ventilatora uređaja, kompresora ili stanje gasa.

image

Čišćenje filtera

Isključite klimu iz struje. Skinite prednju masku klime. Skinućete je jednostavnim potezom prema sebi. Na nekim modelima je možda pričvršeća šrafovima i biće vam potreban šrafciger. Kada skinete masku videćete prvo filter koji se nalazi odmah iza prednje maske. Izvadite ga polako. Jednostavno ga operite mlakom vodom u lavabou ili sudoperi. Ako ima više prljavštine možete dodati i malo deterdženta za veš ili sapun i očistite nežno starom četkicom za zube. Nakon toga dobro osušite filter i vratite ga na mesto gde je bio u unutrašnjost klime. Bićete sigurni da ste ga vratili tamo gde treba kada čujete “klik”. O čišćenju filtera u klima uređaju pisali smo i ovde.

Čišćenje ventilatora

Preko svakog propelera navucite jastučnicu i na srednju brzinu uključite ventilator. U jastučnicama će ostati sva prašina. Rešetke na klimi može očistiti tako što ćete u vlažnu krpu umotati nož i preko svakog rebra lagano prelaziti.

Koliko puta je potrebno čistiti klimu?

Zavisi od vrste klime i koliko često je koristite. Ako je koristite samo za rashlađivanje biće dovoljno dva puta godišnje i najbolje je u proleće pre početka letnje sezone i nakon upotrebe na kraju sezone. U unutrašnjost klime mogu da se natalože i prašina i nečistoća razne vrste bez obzira što je mesecima niste koristili. Ako konstantno koristite klimu i za grejanje i hlađenje očistite filter na 2 meseca. Ako živite sa kućnim ljubimcem i ako ima dosta nečistoće u vašoj okolini čistite ga i češće na 2 do 3 nedelje. Smanjićete potrošnju struje i do 15% ako redovno čistite filter. Proverite kakav model klime imate, jer kod nekih je potrebno filtere redovno menjati.

MIDEA  MSMA-18HRN1

Zašto je potrebno čistiti klimu?

Zbog zdravlja, kako bi vas uređaj što duže služio i kako ne bi došlo do povećane potrošnje struje. Redovnim održavanjem uređaja udisaćete kvalitetan vazduh. Ako se u klimi nataloži nečistoća usled nečišćenja moraće jače da radi i samim tim potrošiće više električne energije i kraće će trajati i raditi.

Pravilna upotreba klime

U odnosu na spoljnu temperaturu uvek klimu podesite na 5 do 8 stepeni manje, kako ne biste doživeli temperaturni šok. Nikada nemojte biti na direktnom udaru hladnog vazduha kako se ne biste ukočili i imali bolove u leđnom i vratnom delu.

O pravilnoj upotrebi klime pisali smo i ovde.

Kako radi klima uređaj?

U prostoriji se nalaze čestice prašine i mikroorganizmi u vazduhu koje klima usisava dok radi. Filter koji je u nju ugrađen tu nečistoću iz vazduha zaustavlja. Kroz filter će uvek proći deo te prašine i mikroorganizama i skupljati se i taložiti na izmenjivaču toplote koji usisni vazduh hladi. Do kondenzacije vlage iz vazduha isto dolazi na izmenjivaču. Preko lamela izmenjivača nastala voda se skuplja u drenažnu posudu i izlazi napolje. Idealno okruženje za razvoj štetnih organizama usled velike vlage stvara se na lameli i drenažnoj posudi. Zato je neophodno obaviti pranje i dezinfekciju filtera, drenažne posude, kadice za odvod kondenzata, isperivača i druge mehaničke opreme. Filter je važno očistiti i to možete i sami, a za ostale delove možete angažovati profesionalnog majstora.

Najvažnije je biti zdrav i zato redovno održavajte i čistite svoj klima uređaj.

Tehnomedia nudi maksimalan izbor klima po minimlanim cenama, jer Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite!!!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *