Pravilna upotreba klime

x Klime

Jedini spas od tropskih vrućina je boravak u rashlađenoj prostoriji pomoću klima uređaja. Važno je znati kako je pravilno koristiti.

Podesite temperaturu u domu na onu koja vam odgovara, ali naravno to ne znači da treba da se smrznete. Često čujemo savete lekara da kada krenu velike vrućine kako temperaturna razlika između spoljašnosti i klimatizovane prostorije ne treba da bude veća od 5 stepeni. Međutim to ne treba shvatiti bukvalno, jer na primer ako je napolju 38 stepeni, onda bi trebalo da temperatura u stanu bude 33 stepena, a onda teško da ćete se rashladiti. Morate da se čuvate temperaturnog šoka, a tu su oni koji žive u stanu u odnosu na one u kući u prednosti. Potrebno je da prođe neko vreme kako bi se organizam privikao na porast temperature. To vreme će dobiti oni kada izađu iz stana, jer moraju da prođu kroz hodnik zgrade kako bi izašali na veću spoljnu temperaturu. Ta temperatura je opasna za one koji tokom boravka u kući odmah izađu, pa mogu da dožive i temperaturni šok. Najbolje je klimu podesiti na 26 ili 27 stepeni.

klima

Klima uređaji imaju različite režime rada. Hlađenje, grejanje, odvlaživanje, odnosno sušenje i ventilaciju imaju savremeni split sistemi. Tokom letnjih vrućina kako bi vam bilo prijatno u domu odaberite odgovarajući režim rada. Osim što hlade prostor klime i isušuju vazduh. U dobro klimatizovanim prostorima to sušenje odnosno odvlaživanje daje prijatnu atmosferu. To znači da na velikim vrućinama odličan osećaj svežine i prijatnosti omogućava osušen vazduh i nije sve u niskim temperaturama.

Posle kiše naglo poraste temperatura a to povećava vlažnost vazduha i tada je bolje uključiti klimu u režim odvlaživanja. Na daljinskom je označena kapljicom vode ili sa DRY. Ako na daljinski upravljačima pritisnete pahuljicu ili COOL znači da ste pokrenuli hlađenje. Važno je pravilno podesiti temperaturu, a najveća greška je kada pritisnete najnižu temperaturu na daljinskom ili 17 stepeni na primer, mislivši da ćete tako brzo ohladiti prostoriju. Konstantnu temperaturu oko 5 do 7 stepeni iz sebe izbacuje klima, kada na daljinskom pritisnete određenu temperauturu to označava temperaturu u prostoriji na kojoj će klima prestati da hladi. Dakle, istim intenzitetom će hladiti ako je podesite na 17 ili 26 stepeni. Ako je uključite na 17 stepeni onda će duže hladiti kako bi postigla tu temperaturu, ali će vam svakako na toj temepraturi biti hladno.

x Klima

Klime nisu uopšte veliki potrošači struje, a to zavisi od energetske klase. Najčešće se koristi klima prosečne snage 12 000 BTU, a ona troši od 890 do 1 100W, dok na primer kvarcna grejalica po samo jednom grejaču troši 1 000W. Na daljinskom ste pritisnuli željenu temperaturu i kada klima postigne tu temperaturu ona gasi ventilator spoljašnje jedinice i kompresor i ostaje da radi samo ventilator unutrašnje jedinice, a on veoma malo troši struju. To nam pokazuje da će računi za električnu energiju biti mali, ako budete umereni sa zadatim termperaturama na daljinskom.

Kada postavljate klimu vodite računa da vazduh ide direktno u prostoriju, a ne da na primer udara u zid. Važno je da klima ne duva direktno u vas. Na primer ako hladan vazduh konstantno udara u vaša ramena velika je verovatnoćada će vam se taj deo tela ukočiti i da će vas boleti. Pre svake sezone obratite pažnju na freon i njegovu količinu u uređaju, a potrebno je i dobro očistiti filtere zbog raznih bakterija, prašine, gljivica, virusa i sl. koji se tu talože.

Kako bi vam bilo što prijatnije u domu važno je da zatamnite prozore pomoću reletni ili zavesa, a klimu podesite na prijatnih 26 stepeni. Krajem dana kako bi se dobro osušila unutrašnja jedinica  klimu prebacite na ventilaciju. Kada malo zahladi tokom noći proluftirajte dom kako bi umesto starog vazduha ušao nov. Na ovaj način vaša klima će dobro i duže raditi, računi za struju neće biti veliki osetićite efekte svežine na pravi način i biće bezbedna po vaše zdravlje.

 

 

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *