Održavajte aparat za espresso

x   T.

Za najukusniji espresso redovno održavajte aparat za kafu i vodite računa o higijeni.

Kako bi vas aparat za espresso dugo služio potrebno je da ga redovno održavate. Ovi aparati su jednostavni za korišćenje, a važno je samo da ga redovno održavate i pravilno koristite.

Za dobar espresso važan je kvalitet vode, podešavanje mlina, kafa koju ćete koristiti, sistem za mleko i presa za kuvanje.

image

Kada stavljate zrna kafe vodite računa da ne sipate masna tamno pečena zrna. Zrna kafe mogu da naprave problem kada se melje jer mogu dovesti do začepljenja mlina. Ta zrna imaju nauljen sjajan izgled.

Za dobar espresso potrebna nam je kvalitetna voda. Najbolje je koristiti vodu iz filtera, jer je naša prilično tvrda. Ti filtire učiniće da voda bude ukusna i mekana. Unutar tanka za vodu se uglavnom stavljaju. Voda prouzrokuje stvaranje kamenca u aparatu, jer svaka voda ima posebne minerale i karakteristike. Dobar izbor je filtrirana voda sa česme ili flaširana. Najčešći problem kod svih aparata za espresso je kamenac. Za uklanjanje kamenca koristite neko specijalno sredstvo. Nikada nemojte koristiti sodu bikarbonu ili sirće za uklanjanje kamenca.

Najosteljiviji deo na aparatu je mlin na malim kućnim aparatima. Retko se podešava mlin sa kafom koja se koristi. Ukus espressa zavisi od stepena pečenja i kvaliteta kafe. Presudan uticaj na kvalitet kafe u šoljici zavisi od podešavanja granulacije mlevenja. Kako ne bi došlo do oštećenja noževa koji melju kafu potrebno je da se samo za jedan podeok pomeri mlin na mnogim aparatima. Samo dok mlin radi se pomera točkić na mlinu.

image

U kućištu aparata se nalazi presa ili grupa za kuvanje. Jednom u 10 dana izvadite presu iz aparata i naslage samlevene kafe isperite sa nje, kako bi aparat nesmetano radio. Manuelno upravljanje espressa simulira presa. Čišćenje se obavlja za 5 minuta i zato nemojte da pijete kafu koja prolazi kroz prljavu presu. Neki aparati kao što su Delonghi imaju presu zatvorenog tipa i zato nju potopite par minuta i ostavite da se kafa unutar prese otopi, a na kraju isperite. Grupa za kuvanje se ne može vaditi kod nekih aparata, na primer kod Jura i koriste se posebne tablete i funkcija čišćenja grupe se uključuje kroz sistem. Neki aparati su automatski i poseduju posude za mleko gde se jednim klikom na dugme muti i greje. Dok neki modeli imaju manuelne sisteme. Bez obzira na model ako želite da aparat dobro radi i da vas dugo služi nakon svake upotrebe ga očistite.

image

Skupljanje bakterija prouzrokovaće prljav sistem za mleko. Kako bi ostaci mleka izašli iz cevi i sistema pustite malo vrelu vodu ili paru da prođe na prazno kroz cevi kada sa mućenjem mleka završite. Ako možete jedan deo cevi ili takozvane lule skonite ako je to moguće i operite toplom vodom, dok ćete vlažnom krpom prebrisati deo cevi koji je ostao na aparatu.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *