Prednosti i mane frižidera sa zamrzivačem

x  T.

Najpopularniji frižideri su kombinovani, 2 u 1, odnosno frižideri sa zamrzivačem. Koje su njihove prednosti, nedostaci i razlike?

Danas se ne može zamisliti domaćinstvo bez frižidera. Najtraženiji su kombinovani, jer u jednom uređaju dobijate i frižider i zamrzivač.

Kombinovani frižideri

Frižideri sa zamrzivačem su veoma funkcionalni i korisni, jer je najbolji odnos između mogućnosti koje pružaju i cene. U našoj ponudi su najzastupljeniji modeli visokih energetskih razreda, što znači da kvalitetno rade i štede električnu energiju. Imaju sve što vam je neophodno i sve je pregledno. Police koje se vade, fioke za povrće, posudu za jaja u vratima, fioke u zamrzivaču, komoru za led. Poseduju napredne funkcije, tehnologije i performanse, poput tehnologija hlađenja: Neo Frost, No Frost, No Frost plus, Smart Frost, Polu NoFrost, Frost Less, Frost Free, samootapajući, ručno otapajući. Tu su i: održavanje svežine i pojačana tehnologija higijene, antibakterijski premaz, alarm koji će vas obavestiti da su vrata otvorena. Možete izabrati odgovarajući model sa komorom za zamrzavanje koja se nalazi gore ili se ta komora nalazi dole, a rashladni deo gore i to je još jedna prednost. Prema svojim potrebama izaberite model u Tehnomedia maloprodajnim objektima.

LIEBHERR CNef 3535

Prednosti

Jedna od prednosti je ušteda prostora, jer zauzimaju malo mesta. Ako u kuhinji nemate dovoljno prostora za dva uređaja posebno sa ovim modelo dobijate i prostor za hlađenje i komoru za zamrzavanje namirnica i hrane. Možete izabrati kombinovani frižider sa jednim ili dva kompresora.

Prednosti su brojne:

 • Ako čistite ili odleđujete jednu komoru, nesmetano će moći da radi druga.
 • Po jedan kompresor je zadužen za svaku komoru, samim tim posebno se reguliše temperatura u delu za zamrzavanje i u delu za hlađenje.
 • Sistem cirkulacije vazduha u više tokova (multiflow) imaju uređaji sa 2 kompresora.

Razlike između kombinovanih frižidera sa 1. ili 2. kompresora?

 • Frižideri sa zamrzivačem sa jednim kompresorom su manje bučni i troše manje struje u odnosu na one sa dva kompresora.
 • Pouzdaniji su oni uređaji sa jednim kompresorom jer u njima se nalazi manje delova koji mogu prestati sa radom i jeftiniji su.
 • Moguće je posebno podešavanje temperature u oba dela bez obzira što ima samo jedan kompresor zahvaljujući naprednim tehnologijama.

Dobra strana frižidera sa zamrzivačem je što može da se isključi jedna komora, a druga će nastaviti da radi bez problema. Uglavnom su modeli sa dvoje vrata tako da na primer možete uzeti samo vrata rashladne komore i uzeti namirnice koje su vam potrebne, a za to vreme ostaje zatvoren zamrzivač.

Ima modela kombinovanih frižidera koji daju mogućnost pretvaranja komore za zamrzavanje u rashladnu komoru.

Ako ne uzimate svakodnevno zamrznutu hranu onda izaberite kombinovani frižider sa zamrzivačem na vrhu kako se prilikom uzimanja namirnica ne bi morali često da se saginjete.

Nedostaci i mane

Za porodice sa 4 i više članova ovakav frižider će biti mali ako često pripremate zamrznutu hranu, jer komora za zamrzavanje uglavnom zauzima jednu trećinu ukupne zapremine frižidera. Ako koristite mnogo voća i povrća, mlečne proizvode i druge namirnice u ishrani, a koje moraju da se čuvaju u frižideru, nedostatak može biti i mala zapremina. Obratite pažnju koliko vas je u domaćinstvu, jer ako je više članova u porodici kombinovani frižider možda neće moći da obezbedi dovoljno prostora za čuvanje hrane.

BOSCH KGB86AIFP

Razlike između samootapajućih frižidera i modela sa no frost tehnologijom

Najpopularniji kombinovani frižideri su sa no frost tehnologijom i samootapajući. Samootapajući frižideri imaju senzore koji se nalaze ispod zidova, u blizini vrha unutrašnjosti frižidera. Na količinu leda koji se napravi reaguju senzori. Senzori registruju kada počne da se stvara led, isključi se termostat a frižider se tada otapa. No frost sistem, odnosno nezamrzavajući kombinovani frižider omogućava da se ne stvara led ni u rashladnoj komori, ni u zamrzivaču i samim tim nije potrebno odmrzavanje. Kod ovih modela se ne stvaraju kapljice i zato nemaju slivnik za odvođenje kapljica sa zadnje strane. Važno je da hrana bude dobro zapakovana i da se čuva u kutijama frižidera, jer ukoliko nije dobro zatvorena, nezamrzavajući sistem će je isušiti.

O razlikama između No Frost i Neo Frost tehnologiji frižidera smo već pisali ovde. O frižideru, čuvaru namirnica u kuhinji smo pisali i ovde. Kako možete sačuvati hranu u frižideru i kako je pravilno odložiti saznajte ovde.

Karakteristike kombinovanih frižidera

 • Ako slučajno nestane električna energija namirnice i hrana u ovom frižideru može da se čuva do 16 sati.
 • Pojedini modeli imaju automatsko otapanje, a ima i modela sa ručnim otapanjem.
 • Mogu da poseduju i fioku za čuvanje sveže hrane
 • Ima i modela sa antibakterijskim zaptivačem
 • Mogu imati i prekidač za brzo zamrzavanje
 • Kod pojedinih modela možete da birate položaj vrata na frižideru i podesiti da se vrata otvaraju na desnu ili levu stranu.

Saveti prilikom kupovine

Prilikom kupovine obratite pažnju na nalepnicu koja se nalazi na frižideru. Na njoj je naveden klimatski razred uređaja i označava pravilno funkcionisanje uređaja u različitim klimatskim uslovima. Frižider smestite u najhladnijemdelu kuhinje, kako bi mogao dugo i nesmetano da radi. Važno je da ne bude blizu izvora toplote, odnosno radijatora, šporeta, mašine za pranje sudova i slično. Ako nemate drugi izbor zbog manjka prostora onda možete staviti stiropor između njega i izvora toplote. Nemojte ga izlagati direktno sunčevim zracima. Evo oznaka klimatskih razreda:

 • T označava temperaturu od +16 do +43 stepena Celzijusa.
 • ST označava temperaturu od +16 do +38 stepeni Celzijusa.
 • N označava temperaturu od +16 do +32 stepena Celzijusa.
 • SN označava temperaturu od +10 do +32 stepena Celzijusa.

Vodite računa o potrošnji struje. Pomerite ga od nameštaja i zida kako bi imao dovoljno prostora za cirkulaciju vazduha , jer oni takođe proizvode toplotu posebno iza zadnjeg dela.

HISENSE RS677N4AIF

Važno je i kako rasporedite namirnice u frižideru.

Kako biste obezbedili ravnomerno raspređenu temperaturu i dovoljnu cirkulaciju vazduha ostavite prostor između namirnica.

 • Prehrambeni proizvodi, sveže meso ili suhomesnati proizvodi ostaće duže sveži ako ih stavite u najhladniji deo uređaja. Pregrada sa najnižom temperaturom posebno namenjena za takve proizvode je odlično mesto za smeštaj ili neka od najnižih polica.
 • Jajima je važno obezbediti konstantnu temperaturu. Najbolje je da ih ostavite u originalnom pakovanju i smestite ih na neku od polica u sredini, bez obzira što svi modeli frižidera uglavnom imaju u vratima posudu za jaja.
 • Voće traži manje vlage, a povrće više i zato je najbolje da ih držite u odvojenim pregradama.
 • Maslac, meki sirevi, salata, majonez, kečap, sokovi i slični proizvodi možete čuvati u vratima frižidera.
 • Na gornju policu gde je temepratura dovoljno niska smestite jogurt, pavlaku, mleko, sir i slične namirnice.

Kako pravilno čistiti kombinovane frižidere?

Redovno održavajte i pravilno čistite svoj frižider kako bi namirnice i hrana koje čuvate bile zdrave i ispravne. Možete ga očistiti i ukloniti ako postoje neki neprijatni mirisi u njemu rastvorom sode bikarbone i vode. Unutrašnjost frižidera očistite na otprilike 3 meseca,a spoljašnje delove uređaja naravno češće. Vrata možete prebrisati krpom koju ćete pokvasiti u rastvor vode sa malo deterdženta. Specijalnim sprejom održavajte i čistite delove od nerđajućeg čelika. Bez obzira što se ne stvara led u frižideru preporučuje se ručno odmrzavanje 2 puta godišnje. Najjednostavniji za održavanje su kombinovani frižideri sa no frost tehnologijom jer se led ne stvara ni u zamrzivaču ni u frižideru.

Naši uređaji imaju garanciju od 2. do 5. godina u zavisnosti od proizvođača. Imamo bogat asortiman kombinovanih frižidera koji će se savršeno uklopiti sa vašom kuhinjom. U ponudi imamo razne manje i veće modele, različitih oblika i dimenzija po povoljnim cenama.

Posetite nas, jer Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *