Redovno čistite tastaturu

x Ciscenje tastature

Jedna od najprljavijih stvari sa kojima se susrećemo svakodnevno jeste tastatura. Pet puta više bakterija od wc šolje imaju vaša tastatura i miš.

Bez računara i laptopa se ne može i vrlo često se iznad tastature u isto vreme piše, kašlje, kija, jede. Među tipkama na tastaturi se vremenom taloži prljavština i zato je potrebno redovno čišćenje. Uglavnom svi posegnu za antibakterijskim maramicama i samo pređu preko tastature, mislivši da je to sasvim dovoljno.

Virusa, klica, bakterija, prašine i prljavštine oslobodićete se redovnim održavanjem vaše tastature sredstvima za čišćenje iz Tehnomedie.

Zanimljivosti…

Mnogi naučnici su istraživali ovu temu i došli do neverovatnih saznanja i podataka.

Pedesetak bakterija na dva kvadratna centimetra ima wc šolja, dok je 400 puta gora situacija na tastaturi, naročito na onoj koju deli više ljudi, zabeležili su u jednoj studiji australijski naučnici. 24 sata na tastaturi može da preživi MRSA visokootporna baterija, otkrili su u jednoj bolnici u Čikagu. U jednoj bolnici na odeljenju intenzivne nege u Holandiji, naučnici su zaključili da su tastature najprljavije podloge. Od 100 tastatura koje su koristili zaposleni na njih 95 pronađene su stafilokoke, streptokoke i druge bakterije.

Tastaturu je potrebno očistiti makar jednom nedeljno. U ovo vreme medicinski radnici, na primer, savetuju da se minimum jednom dnevno dezinfikuje tastatura uz preporuku pranja ruku pre i posle korišćenja tastature. Ako jedini koristite tastaturu onda vam te bakterije neće nauditi, jer je većina vaša, ali svakako je treba čistiti redovno.

x Ciscenje

Čišćenje je vrlo jednostavno. Računar isključite i istresite sve mrvice iz tastature. Nekim dezinfekcionim sredstvom poprskajte tastaturu i na kraju obrišite. Na isti način možete obrisati i miša.

Ako slučajno prolijete piće, sok ili neku tečnost po tastaturi i za to postoji rešenje. U pukotinama tastature mogu se nakupiti mrvice, prašina, dalke i slično, dok prljavština s prstiju može napraviti sloj masnoće na tipkama tastature. Zato je važno redovno čistiti i brisati tastaturu.

Pre čišćenja isključite sa punjača laptop kako se ništa ne bi oštetilo ako kojim slučajem uđe malo vlage. Nežno ga protresite tako što ćete laptop naopako nagnuti kako bi ispalo sve što se krije u pukotinama tastature poput mrvica i slično. Prašinu između tipki možete ukloniti pomoću komprimovanog spreja. Na jednu stranu nagnite laptop i polazeći sa jedne strane na drugu prskajte komprimovani sprej između tipki. Svi ostaci koji su zaglavljeni ispod i između tipki ukloniće snažni vazduh ovog spreja. Krpom od mikrovlakana obrišite tastaturu. Prljavšinu sa tastature lepo može ukloniti mikrofiber koji je odličan za tu namenu, a možete koristiti i bilo koju drugu krpu koja ne ostavlja dlačice. Masnoću nanetu rukama dobro će očistiti medicinski alkohol, jer brzo isparava. Nikako se ne stavlja direktno po tastaturi, već na vatu i onda se lagano prebriše.

Imajte na umu da zaštitni sloj na tipkama mogu oštetiti maramice sa izbeljivačem tako da se one ne preporučuju.

Posetite Tehnomedia maloprodajne objekte i izaberite sredstvo za čišćenje kako biste bili sigurni, mirni i zdravi. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *