Sigurnost u kuhinji

x   T.

Bezbednost u kuhinji je najvažnija. To je posebno bitno ako imate decu, jer su oni mali istraživači koji vole da zavire svuda.

Kuhinja je mnogima omiljeno mesto u domu. Osim za pripremanje hrane to je i prostor gde se pripremaju i jedu ukusni obroci, ali i potencijalna opasnost. Rukuje se oštrim noževima i posuđem i koriste vruće površine šporeta.

Po pravilu deci je uvek najinteresantnije ono što je opasno i zabranjeno. Najveću pažnju privlače im kućni i kuhinjski aparati i uređaji. Vole sve da otvore i dodirnu. Zato opremite kuhinju sigurnim uređajima. Tehnomedia nudi odličan izbor.

rerna

Kuhinja kao uređaji koji se u njoj nalaze nisu igračke i mesto za igru. Šporet, ugradna rerna i ploča, kao i rešoi su velika opasnost. Deca mogu da ih uključe u trenu i da ne primetite. Postoji opasnost da se tom prilikom opeku i povrede. Uređaji na gas su poseban problem jer ako se kojim slučajem zbog promaje ugasi plamen gas će cureti ako se ništa ne preduzme. Zato je važno proveriti da li ti aparati imaju sigurnosnu zaštitu, kao i bezbednosne ventile za gas.

Najbezbednije su indukcione ploče. One će zagrejati samo ono mesto gde se nalazi šerpa, a okolo će biti sve hladno. Proverite da li uređaj ima funkciju child lock. Kada koristite ovu opciju, ploča će se zaključati i vaši mališani neće moći da menjaju zadate funkcije, da upale uređaj i opeku se. Rerne moraju biti bezbedne, a ako aktivirate opciju zaključavanja rerne door lock dok ona radi vaši mališani neće moći da je otvore. Neće se opeći i dok rerna radi, jer staklo na vratima neće biti vrelo ako uključite opciju i-cool front.

Dok pripremate i kuvate nemojte u rukama držati dete. Može se povrediti ako slučajno dohvati neki oštri predmet ili vrelu površinu šporeta. Koristite pamučne kuhinjske rukavice ili krpe prilikom uzimanja posuda iz rerne ili sa ploče i šporeta, mikrotalasne. Većina kada izvuče čašu iz mikrotalasne pećnice zaboravi da koristi rukavicu, a znajte da i te mikrotalasne posude mogu biti vrele.
Obavezno pročitajte uputstva za korišćenje aparata koje imate u kuhinji. Tako ćete najbolje znati kako da ih koristite. Držite ih suvim i dalje od vode, a ako je kabl oštećen nemojte ga koristiti. Uređaje očistite tek kada se ohlade.

Prilikom pripremanja hrane, može doći do prskanja ulja, masti i vode po podu. Samim tim će pod biti klizav i može doći do pada. Mislite i o tome. Vodite računa kako ne biste izazvali požar u kuhinji. Većina počne u fritezama, rernama i roštiljima. Vodom se ne gase električni požari ili one koje su prouzrokovali mast ili ulje. Kada kuvate ili pečete hranu, nemojte napuštati kuću ili stan. Imajte na umu da se u sekundi može dogoditi nezgoda.

Više ne morate da trčite za decom i brinete da li su slučajno u kuhinji. Sa osiguranim i bezbednim uređajima rukovaćete jednostavno i mirno spavati.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *