Smederevac za sva vremena

x Smederevac

Stari, dobri “smederevci” najpopularniji su šporeti i peći na čvrsto gorivo koji služe za grejanje, kuvanje i pripremanje hrane.

Kada ugledamo “smederevac” odmah se vratimo u prošlost i setimo se bakine kuhinje. Na pamet nam padne toplina doma, miris vrućeg hleba, štrudle…Samo je jedan špret sa tradicijom, a to je “smederevac“.

Popularni “smederevac” su mnogi kopirali godinama, ali uzalud. Zadržao se do danas i dalje drži počasno mesto najtraženijih šporeta na čvrsto gorivo sa rernom. Opstao je zahvaljujući tradiciji i kvalitetu.

Maksimalan izbor po minimalnim cenama očekuje vas u Tehnomedia prodavnicama. Novi, odnosno stari Smederevac danas izgleda bolje i lepše, a i kvalitetniji je. Možete birati između onih sa dubljim ložištem, sa staklom na rerni na primer, redizajniranim, prostranijim, modernijim…Dobri domaćini znaju šta je najbolje i zato se uvek odlučuju za smederevac”.

Mnogo je zanimljivih priča, šala i viceva vezano za ovaj šporet. ” Menjam ženu za „smederevac“, manje priča, više greje, a može da skuva i kafu i ručak”, na primer. Šporet smederevac” je više od 90 godina sinonim za sve peći i šporete na čvrsta goriva. U hladnim danima najverniji je čuvar doma.

Smederevac je nastao u fabrici MBS (Milan Blagojević – Smederevo). Ne zna se ko ga je dizajnirao, kao ni gde se nalazi prvi šporet. U fabričkom muzeju je najstariji očuvani primerak koji je star 42 godine. Prema nekim procenama, oko milion srpskih kuća greju upravo smederevci.

Danas se smederevac prolepšao i modernizovao tako da se osim standardne u ponudi nalaze i druge boje, a naravno kvalitet je još bolji. Kažu, na primer, da u njima za četrdesetak minuta može i prasetina da se ispeče. Kupite smederevac u Tehnomedia prodavnicama i mirni ste decenijama, jer godine i vreme mu ne mogu ništa.

image

U Tehnomedia maloprodajnim objektima izbor je zaista bogat i za koji model da se odlučite nećete pogrešiti. Jedan od najpopularnijih je onaj klasični. MBS 7 BL L je model čiji dimnjak može da se priključi sa njegove bočne leve strane. Prečnik odvoda dima je 120 mm. Njegova toplotna snaga je do 10kW. Ukoliko koristite drva za loženje onda je 9kW, a ako se odlučite za ugalj, 9,5kW. Ugalj duže drži žar i zato tada postiže malo veću efikasnost. Ne troši puno ogreva. Na jedan sat 1,8 kg uglja ili za isto vreme 4 kg drva. Nisko kalorično drvo poput vrbe ili topole kraće gori, jer se lako zapali i brzo gori, a duže će vas grejati bagrem, na primer, jer je to visokokalorično drvo. Šporet je težak 74 kilograma. Visina ovog modela je 74 centimetara, dužina 64, 5, dok je širina 82 cm. Dimenzije rerne su 20 x 43 x 46, a otvora za loženje 19,5 x 20 x 40 centimetara.

image

Smederevac čiji model nosi oznaku MBS Trend T u krem boji pripada novoj generaciji. U odnosu na klasične ima bolje tehničke karakteristike, veće ložište, livene okvire, staklo na ložištu i na emajliranoj rerni, stabilnu i veliku fioku za drva. Uz ovaj šporet najbolje ćete se ogrejati tokom zime i pripremiti najukusnija jela. Širina šporeta je 89,4 cm. Odvod dima je levo, a prečnik je 120 mm. Toplotna snaga ukoliko koristite drva za grejanje je 7,5 kW, a za ugalj 8 kW. Stepen iskorišćenja za drvo je 77%, a ugalj 73%. Širina ovog šporeta je 80,4 cm, visina 85, 8, dok je dužina 42 cm. Dimenzije rerne su 36,7 x 20,5 x 32,5 cm, a ložišta 28 x 26 x 36,7 cm. Težina “smederevca je 96,5 kg.

Ako tražite šporet za kuvanje, pripremanje hrane i naravno za grejanje, smederevac” je odličan izbor. Posetite Tehnomedia prodavnice i izaberite model koji vam najviše odgovara. Tehnomedia vam je obezbedila najpovoljnije cene i najbolje uslove kupovine ovih šporeta sa tradicijom. Tehnomedia je totalno dtugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *