Šta uraditi nakon kupovine novog laptopa?

x

Kupili ste novi laptop. Potrebno je sada preduzeti neke osnovne korake kako bi bio spreman za korišćenje.

Tehnomedia ima odličan izbor laptopova. Ponudu pogledajte ovde.

Šta je potrebno uraditi sa novim laptopom?

 • Ažurirajte operativni sistem
 • Zaštitite svoj prenosni računar od krađe
 • Uklonite bloatware
 • Optimizirajte potrošnju energije
 • Napravite back-up
momak i devojka rade na laptopu

Najvažnije je da ažurirate operativni sistem

Zadak ažuriranja je optimizacija rada računara i zaštita od mnogih i raznih sigurnosnih pretnji. Čim ga prvi put pokrenete, računar će ponuditi da ažurirate njegov OS. Proces ažuriranja može i više sati potrajati. Ako želite da ručno proverite dostupnost ažuriranja, uradite sledeće.

 • Za Windows računare u meniju izaberite: 1. Postavke, 2. Ažiriranje i bezbednost, 3. Provera ažuriranja.
 • Za Mac (Apple) odaberite: 1. Podešavanje sistema, 2. Ažuriranje softvera.

Zaštitite laptop od krađe

Windows i Mac laptopovi imaju opciju praćenja koja je korisna ako se možda desi da ga izgubite ili da vam ga neko ukrade. Tu opciju uključite i vaš prenosni računar biće pronađen.

 • Na Windows 10 te opcije se nalaze na: 1. Postavke, 2. Ažuriranje i bezbednost, 3. Pronađi moj uređaj.
 • Na Windows 11 postupci su isti jedino se pod 2. Ažuriranje i bezbednost zovu Privatnost i sigurnost. Samo uključite tu karakteristiku i pomoću svog Mocrosoft računara lociraćete laptop.
 • Na Mac-u (Apple) uključi u meniju ovu opciju na: 1. Postavke sistema, 2. Apple ID, 3. iCloud

Sklonite Bloatware

Na računaru dobijate predinstalirane aplikacije i programe Bloatware koje verovatno nikada i nećete koristiti. Mnoge ne interesuju ti organizacioni programi ili igrice i slični dodaci, jer im na hard disku ili SSD-u samo zauzimaju prostor i zato sklonite Bloatware.

 • Na Windowsu uklonićete Bloatware tako što najpre odaberete: 1. Postavke, 2.Sistem, 3. Aplikacije i karakteristike. S popisa aplikacija softvere koji vam izgledaju sumnjivo i koji vam ne trebaju samo deinstalirajte.

Pronađite najbolji nivo za korišćenje laptopa

Velika prednost laptopa je dugo trajanje baterije i njegova mobilnost. Možete da ga stavite gde poželite i nosite sa sobom. Bateriju će brzo istrošiti mnogo osvetljen ekran. Na laptopu je zato potrebno da pronađite nivo kako ne biste morali mnogo da naprežete oči i kako bi korišćenje bilo prijatno. Znajte i da oči umara ako je svetlo previše prigušeno.

 • Podesite: 1. Postavke, 2. Sistem, 3. Ekran
 • Podesićete nakon koliko vremena će se na baterijskom i spoljašnjem izvoru napajanja ekran isključiti tako što ćete otići na: 1. Postavke, 2. Sistem, 3. Ušteda energije i stanje mirovanja.
 • Na Mac (Apple) laptopu slične postavke nalaze se na: 1. Postavke sistema, 2. Baterija.

Ako koristite laptop samo na jednom mestu i stalno uključen na punjač ta mogućnost vam i neće biti važna.

Napravite back-up

Back-up ili sigurnosna kopija će sačuvati sve što želite na vašem laptopu. Vremenom će se vaš uređaj napuniti mnogim podacima, fotografijama, raznim dokumentima i slično. Ako se vašem računaru nešto desi zauvek će biti izgubljeno sve što se nalazi od podataka. Upravo će to sprečiti Back-up.

 • Potrebno je da idete na: 1. Postavke, 2.Ažuriranje i sigurnost, 3. Sigurnosna kopija.
 • Na eksterni disk ili cloud servise tipa Dropbox ili Google Drive možete spremiti dokumenta.

Back-up sadržaje stavićete na spoljašnji eksterni disk veoma jednostavno. Potrebni su vam klasičan tvrdi disk i prebacivanje sadržaja na USB. Sve što želite od filmova, podataka, slika i ostalog prebacite na tvrdi disk. HDD se od SSD-a lakše kvari zbog mehaničkih delova. Ako vam je potreban tvrdi disk za skladištenje mnogih multimedijalnih sadržaja, velikih količina podataka i drugo HDD je jedini izbor.

O laptopovima smo pisali i ovde.

Kad preduzmete sve ove korake, za šta će vam trebati vremena, produžićete životni vek svom laptopu, a njegovo korišćenje biće brže, lakše, jednostavnije i pouzdanije.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *