Bezbednost na prvom mestu

x  T.

Donosimo savete za bezbedan rad sa električnima alatima i aparatima.

Sa pravim alatom iz Tehnomedie završićete uspešno svaki posao. Ako se pridržavate određenih pravila tokom rada sa električnim alatom bićete bezbedni, bezbrižni, mirni i sigurni.

Tehnomedia izbor električnog alata možete videti ovde.

rad sa strugom

11 saveta

 • Budite odmorni
 • Skoncentrišite se na to što radite
 • Koristite pravi alat za određenu namenu
 • Pročitajte uputstvo za upotrebu pre korišćenja
 • Nakon korišćenja, alat isključite iz struje
 • Pazite na kabl
 • Ne koristite oštećen i neispravan alat
 • Uredite radni prostor. Važno je da je to mesto suvo i osvetljeno
 • Ako je potrebno nosite zaštitnu odeću
 • Čuvajte oči
 • Koristite namenske nastavke za alat

Radite odmorni i za posao koji radite koristite alat za tu namenu

 • Budite skoncentrisani na ono što radite. Ne žurite i vodite računa na posao koji radite i mislite unapred.
 • Za određenu vrstu posla koristite samo za tu namenu određeni alat. Tako ćete biti sigurni i posao uraditi kako treba.

Uputstvo

Pre početka posla pročitajte uputstvo za upotrebu i korišćenje. Uz kupljeni uređaj uvek se dobije i uputstvo u vidu brošure za korišćenje. Tako ćete saznati kako pravilno da rukujete određenim alatom, pročitaćete možda i neke savete za rad koji će vam pomoći oko posla za dobre rezultate. Ako kojim slučajem ne dobijete uz uređaj uputstvo korišćenja ili nalepnice obavezno potražite na sajtu proizvođača odgovor ili pogledajte YouTube kanal i slično.

Isključite alat iz struje nakon korišćenja i pazite na kabl

 • Nakon upotrebe obavezno isključite alat iz struje i izvucite iz utičnice kako ne bi ostao povezan na električnu mrežu. Kada je isključen sa napajanja ne može doći do nekih nepredviđenih situacija ili povreda kao ni da se slučajno pokrene.
 • Vodite računa o kablovima. Nikada nemojte prenositi aparat s jednog na drugo mesto držeći ga za kabl. Kabl ne može da služi kao ručica kojom ćete nositi alat. Nikada ne isključujte alat iz utičnice tako što ćete ga povući za kabl. Možete oštetiti i kabl i utičnicu. Isključite alat tako što ćete uhvatiti utikač i iz utičnice ga polako izvući, a drugom rukom pridržite samu utičnicu. Samo kvalitetne produžne kablove koji su testirani za struje koristite. Ako je potrebno i ako je navedeno da alat zahteva napajanje sa uzemljenjem obezbedite takav produžni kabl.

Ne koristite naispravan alat ili oštećen i neka prostor za rad bude uredan

 • Proveravajte u kakvom je stanju električni alat. Redovnom proverom sprečićete povrede do kojih može doći ako koristite alat sa oštećenjima. Izolir trakom možete zaštititi mala oštećenja na izolaciji kablova. Neka veća i ozbiljnija oštećenja do provodnika na primer nemojte popravljati trakom već radi svoje bezbednosti zamenite celim novim kablom. Nemojte da skidate štitnike koji moraju biti bez pukotina jer oni imaju svoju ulogu a to jer da vas štite od povreda. Pre korišćenja proverite kabl za napajanje u kakvom je stanju, štitnike i alat. To isto uradite i nakon završenog posla. Znak upozorenja može biti i ako čujete čudne zvuke tokom rada alata. Obratite se serviseru koji će proveriti o čemu se radi, a vi ćete biti mirniji nakon toga.
 • Šanse za povrede na radu su veće ako radite u haotičnom i neurednom, prljavom prostoru. Važno je da sve bude osvetljeno i koliko može uredno i obavezno suvo. Ako na primer u prostoru za rad ili vašoj radionici ima prašine koja je nastala nakon rezanja drveta to može biti veoma opasno. U određenim uslovima paljenja te suve prašine može da izazove eksploziju. Ako imate milion kablova isprepletenih u tom delu za rad možete da se saplete i povredite. U blizini zapaljivih materija ne koristite električni alat, naročito ako dolazi do pojave varnica prilikom rada. I još nešto veoma bitno, ako radite u urednom i čistom prostoru dobićete veći elan za rad, bićete produktivniji i efikasniji.
rad za strugom

Nosite zaštitnu odeću i čuvajte oči

 • Prilikom rada nosite odgovarajuću zaštitnu odeću. Najbolje je da pokriva celo telo. U zavisnosta od uslova nosite maske, rukavice, obuću, htz odeću. Važno je da prilikom rada sa električnim alatom ne nosite previše komotnu odeću ili par brojeva veću i da visi kako vam mašina ne bi zahvatila deo. Ako je kosa duža obavezno je vežite. Ako je alat bučan zaštitite uši zaštitnim slušalicama ili čepovima za uši.
 • Oči prilikom rada uvek zaštitite. Tokom rada i pri velikoj brzini električni alati izbacuju prašinu i parčiće materijala. Zaštitne naočare će sprečiti da dođu u dodir sa očima i da vas povrede.
 • Ukoliko radite na merdevinama vodite računa da vaša stopala uvek imaju čvrst i najbolji mogući oslonac, a podloga na kojoj se nalaze merdevine bude ravna.

Koristite samo predviđene nastavke za određeni alat

Nemojte da improvizujete. Koristite samo određene nastavke za taj alat koji je naveden u uputstvu. Tako na primer za brusilicu je samo brusni disk, a za bušilicu se koristi isključivo burgija. Konsultujte se uvek sa nekim ako niste sigurni, a nije navedeno u uputstvu.

Prostorija za rad, korišćenje stezaljki i posmatrači

Prostorija ili prostor za rad moraju biti sigurni ako radite sa električnim aparatima i uređajima. Važno je da je vidljivost i osvetljenost dobra. Obratite pažnju da prostor bude suv. Ne radite na vlažnoj ili mokroj podlozi i dok pada kiša, duva jak vetar ili je grmljavina. Voda i struja kao što znate su najveći neprijatelji.

O alatima smo pisali i ovde.

Pridržavajte se osnovnih saveta za bezbedan rad sa alatima i srećan rad. Sve što vam je neophodno od električnog alata kao i produžne kablove i slično možete kupiti u Tehnomedia maloprodajnim objektima ili online. Nudimo maksimalan izbor po minimalnim cenama, jer Tehnomedia je prepoznatljivo različita.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *