Šta znače zvukovi iz frižidera?

x   T.

Vaš frižider pravi buku i ispušta neke čudne zvukove tako da vas to zbunjuje i uznemirava. To nije uvek znak za uzbunu.

Neki zvukovi koje proizvode frižideri su normalni. Nastaju usled temperaturne razlike zbog vrelog spoljašnjeg okruženja, ili su proizrokovani između unutrašnjeg hladnijeg okruženja i toplog. Određeni zvukovi dolaze od ventilatora koje imaju pojedini modeli frižidera. Ponekad zvuk proizvodi sistem za hlađenje sa kompresorom koji je zadužen za hlađenje u frižiderima i zamrzivačima.

Kolika je visina te buke zavisi od starosti uređaja, mesta gde se nalazi i ugradnje kao i načina korišćenja. Imajte na umu da kada uređaj uključite nekoliko sati može doći do glasnijeg radnog zvuka zbog toka rashladne tečnosti. Naravno to nema veze sa trajanjem frižidera i kvarom.

Postoje mnogi razlozi za veću buku. Ako je prenatrpan namirnicama, ako se vrata češće otvaraju ili su duže otvorena, kao i zbog uključene funkcije intenzivnog zamrzivanja ili hlađenja.

friz

Zvukove proizvode svi frižideri i rashladni uređaji. Radi se o prepoznatljivom i tišem zvuku koji je ujednačen i prihvatljiv. Znak za uzbunu nije ni zvuk koji liči na grgotanje. To znači da je počeo proces hlađenja i da ključarashladni gas u isparivaču. Normalan zvuk je zujanje.

Pucketanje i crvčanje su isto uobičajeni zvukovi koji nam govre da se odvija neki proces u uređaju. Ako voda kaplje na grejač za odmrzavanje onad će se iz frižidera čuti cvrčanje. To nije opasno. Uznemiriće vas ako čujete pucketanje i pucanje, ali to je lažna uzbuna i ne brinite. Oni će se čuti ako se frižider nalazi u toplom okruženju ili zbog širenja i skupljanja unutrašnjih delova ubog temperaturne promene.

Neki čudni zvukovi mogu da ukažu na problem. Ako ledomat ne radi, ili hrana nije dovoljno ohlađena, frižider će zvučati čudno. Glasan zvuk ne mora da znači da se radi o kvaru. Na zadnjoj strani frižidera nalazi se motor i on je možda povezan sa ventilatorom kompresora koje je potrebno povremeno očistiti jer se tu nakuplja dosta prašine. Ako odatle dolazi glasan zvuk to nije znak za uzbunu već podsetnik da pomognete uređaju kako bi bolje radio. Isključite frižider iz struje i nežnom četkom očistite i obrišite prašinu koja se nalazi između lopatica ventilatora.

Ako frižider zveči moguće je da u frižideru ne stoji sve na svom mestu i da se posude, flaše, limenke dodiruju i tako stvaraju određeni zvuk. Proverite i kako je frižider postavljen. Važno je da ne dodiruje zid i ostale kuhinjske elemente kao i da stoji na čvrstoj ravnoj površini čvrsto i stabilno. Ako je nepravilno ugrađen, prilikom rada ispuštaće povremeno glasne i neobične zvukove. Čujete da frižider proizvodi zvuk nalik ptičjem cvrkutu ili nekom cviljenju. Verovatno je u kvaru ventilator isparivača. U tom slučaju pozovite servisera koji će proveriti stanje ventilatora, žice i da li je došlo do korozije i habanja okolnih delova. Kada se čuje neobičan zvuk zujanje svetla, to znači da vam je pri kraju svetlo u frižideru. Pročitajte uputstvo i možda možete sijalicu sami zameniti.

Zvuk koji liči na kliktanje znači da je prekinuta veza između ledomata i zato ne može normalno da radi. Do toga može doći ako ste pomerali frižider, na primer. Možda ventil dovoda vode cevi nije povezan na cev kako treba ili curi. Zvuk koji podseća na kucanje je za uzbunu. Verovatno se radi o kvaru ventilatora motora ili kondenzatora.

Niko ne voli buku u domu i zato prilikom kupovine obratite pažnju na nivo buke koji proizvodi vaš uređaj. Najidealniji i najtiši su oni oko 35 dB prilikom rada. Znajte da šapat iznosi oko 30 dB, a normalan razgovor oko 60 dB.

Maksimalan izbor po minimalnim cenama očekuje vas u Tehnomedia maloprodajnim objektima. proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *