Šta znači oznaka HDR na televizoru?

blog x

Upoznajte čaroliju boja i kontrasta: HDR tehnologija – vaš TV sa tom oznakom za pravo vizuelno uživanje!

Kada govorimo o televizorima, dinamički raspon se odnosi na sposobnost uređaja da prikaže širok spektar svetlosti i boja. Uz standardne televizore, obično ćete videti dobar deo ovog raspona, ali HDR televizori idu korak dalje. Oni su dizajnirani da pruže puno bogatije, dublje i živopisnije slike nego ikada ranije. HDR (High Dynamic Range) je oznaka koja se sve češće pojavljuje na televizorima, ali mnogi ljudi nisu sasvim sigurni šta ta oznaka zapravo znači. U ovom blog tekstu, objasnićemo šta HDR predstavlja i zašto je to važno za vaše televizijsko iskustvo.

Šta znači HDR?

HDR povećava kontrast između najcrnje crne i najbelje bele boje. To znači da je slika vernija stvarnosti upravo zbog boljeg kontrasta.

Ako planirate kupovinu novog televizora, preporučuje se da razmislite o onome koji ima podršku za HDR kako biste u potpunosti iskusili sve prednosti ove impresivne tehnologije gledanja.

image

Glavni elementi HDR-a su:

 • Veći broj niti: Ovde se misli na osvetljenost televizora. HDR televizori koriste više niti kako bi proizveli svetlije bele tonove i tamnije crne tonove. Ovo omogućava impresivno kontrastne slike i detalje u svetlim i tamnim delovima scene.
 • Širi spektar boja: Standardni televizori obično mogu prikazati samo određeni broj boja. Međutim, HDR televizori mogu prikazati veći broj nijansi, čime slike postaju živopisnije i stvarnije. To je posebno vidljivo kod scena prirode, animacija i drugih sadržaja gde su jake boje bitne.
 • Bolje osvetljeni detalji: Zahvaljujući većem broju niti i poboljšanom kontrastu, mogu prikazati više detalja u svetlim i tamnim delovima scene. Na primer, dok gledate film u kojem se odvija scena u mraku, sa HDR-om ćete moći jasnije videti šta se dešava umesto da sve izgleda kao jedna crna mrlja.
 • Optimizacija slike frame po frame: HDR televizori često koriste napredne tehnologije obrade slike kako bi optimizovali svaki frejm ili kadru pojedinačno. To znači da će svaki kadar biti prilagođen kako bi se postigao najbolji mogući kvalitet slike.

Sve ove karakteristike zajedno omogućavaju vam da u potpunosti uživate u svojim omiljenim filmovima, serijama i video igrama. Međutim, važno je napomenuti da ćete videti pravi efekat HDR-a samo ako gledate sadržaj koji je stvarno optimizovan za HDR.

Ako vaš televizor ima oznaku HDR, to znači da podržava HDR tehnologiju. Međutim, postoji nekoliko standarda HDR-a, kao što su HDR10, Dolby Vision, HLG (Hybrid Log-Gamma) i drugi. Vaš televizor može podržavati samo određeni standard ili više njih. Preporučuje se da tražite televizore koji podržavaju više standarda kako biste imali veći izbor HDR sadržaja.

Kako HDR utiče na sliku televizora?

Utiče tako što pruža bolju vizuelno iskustvo u poređenju sa standardnim televizorima. Evo nekoliko načina na koje HDR utiče na sliku televizora:

 • Ova tehnologija omogućava prikazivanje većeg kontrasta, odnosno širi raspon osvetljenosti, sa mnogo svetlijim belim tonovima i tamnijim crnim tonovima. To stvara impresivan kontrast između svetlih i tamnih delova scene, što rezultira slikom koja izgleda živopisnije i dublje.
 • Imaće bogatije boje, jer će prikazivati veći spektar boja i nijansi, što rezultira realističnijim i intenzivnijim bojama. To je posebno vidljivo kod scena prirode, animacija i drugih sadržaja gde su jake boje bitne.
 • HDR omogućava više detalja i bolje osvetljenje detalja u svetlim i tamnim delovima slike. Dok standardni televizori možda neće moći jasno prikazati detalje u vrlo svetlim ili vrlo tamnim delovima scene, HDR televizori mogu otkriti više informacija, omogućavajući vam da uživate u bogatijem sadržaju.
 • Bolje je prilagođavanje slike. HDR televizori često koriste napredne tehnologije obrade slike kako bi optimizovali svaki kadar pojedinačno. To znači da će svaki frejm biti prilagođen kako bi se postigao najbolji mogući kvalitet slike. Ovo omogućava izvanrednu jasnoću i oštrinu slike.
 • S obzirom na to da HDR televizori prikazuju bogatije boje, veći kontrast i više detalja, doživljaj gledanja postaje mnogo realističniji. Scene deluju prirodnije i živopisnije, a gledanje filmova, serija, sportskih događaja i drugih sadržaja postaje mnogo uzbudljivije.

Važno je napomenuti da će efekti HDR-a biti najuočljiviji ako gledate sadržaj koji je stvarno optimizovan za HDR. To znači da je originalni materijal snimljen sa podrškom za HDR i da ga vaš televizor može pravilno interpretirati. Sadržaj koji nije optimizovan za HDR može izgledati manje impresivno na HDR televizoru, ali i dalje ćete uživati u boljem kvalitetu slike u poređenju sa standardnim televizorima.

Vrste HDR tehnologije? Da li izabrati HDR10 ili Dolby Vision?

Među različitim vrstama HDR-a, HDR10 i Dolby Vision se izdvajaju kao dva vodeća standarda, pružajući vrhunski HDR doživljaj.

HDR10

HDR10 je osnovni standard za HDR koji je postao široko rasprostranjen u industriji zabave. Ovaj format omogućava veći dinamički raspon, bogatije boje i detaljnije slike u odnosu na standardne televizore. Glavne karakteristike HDR10 su:

 • HDR10 podržava 10-bitnu dubinu boje, što znači da može prikazati preko milijardu boja. To stvara bogatiju i prirodniju reprodukciju boja u svakom kadru.
 • Koristi statičke metapodatke za celokupan video sadržaj. To znači da su postavke osvetljenosti i boja iste tokom celog filma ili epizode serije. Ovo omogućava dobar HDR efekat, ali nije prilagođeno svakoj pojedinačnoj sceni.
 • Karakteriše ga univerzalna podrška. HDR10 je otvoreni standard i skoro svaki HDR televizor i većina 4K Blu-ray diskova podržavaju ovaj format. To ga čini pristupačnim i široko dostupnim za gledaoce.

Dolby Vision

Dolby Vision je premium HDR format koji ide korak dalje od HDR10, obećavajući još bolje iskustvo gledanja. Dolby Vision koristi dinamičke metapodatke koji se prilagođavaju za svaku pojedinačnu scenu, čime se postiže bolji kvalitet slike. Glavne karakteristike Dolby Vision-a su:

 • Dolby Vision podržava 12-bitnu dubinu boje, omogućavajući preko 68 milijardi boja. Ovo rezultira još preciznijim i bogatijim nijansama.
 • Ova tehnologija koristi dinamičke metapodatke, što znači da osvetljenost i boje mogu biti prilagođene za svaku pojedinačnu scenu, pa čak i za svaki frejm. To omogućava neverovatno precizno HDR iskustvo koje se kontinuirano optimizuje za najbolje moguće prikazivanje.
 • Pruža premium iskustvo. Dolby Vision se često koristi u bioskopima i sadržajima visokog kvaliteta, pružajući gledaocima vrhunsko HDR iskustvo koje nadmašuje standardni HDR10.

Uz sve prednosti, Dolby Vision takođe ima nekoliko izazova. Na primer, zahteva podršku od strane proizvođača televizora i uređaja, pa neki stariji modeli možda neće biti kompatibilni. Takođe, Dolby Vision sadržaj nije toliko rasprostranjen kao HDR10, iako se njegova dostupnost neprestano povećava.

HDR10 i Dolby Vision su dva vodeća standarda za HDR tehnologiju. HDR10 je osnovni i široko dostupan format, dok Dolby Vision pruža premium HDR iskustvo sa dinamičkim metapodacima i većom dubinom boja. Bez obzira na izbor, oba formata donose izvanredno poboljšanje kvaliteta slike i omogućavaju nam da uživamo u sadržaju sa većim kontrastom i bogatijim bojama.

Da li je svaki 4K televizor ujedno i HDR TV?

image

Svaki 4K televizor nije ujedno i HDR TV. Postoji bitna razlika, iako je tačno da mnogi moderni 4K televizori podržavaju i HDR tehnologiju.

 • 4K televizor se odnosi na televizore sa rezolucijom od 3840 x 2160 piksela, što je četiri puta više piksela nego što ima standardna Full HD rezolucija (1920 x 1080 piksela). To znači da 4K televizor pruža izuzetno oštru i detaljnu sliku, koja je posebno primetna kod većih ekrana.
 • HDR TV (High Dynamic Range) je televizor koji podržava HDR tehnologiju, koja omogućava veći dinamički raspon, bogatije boje i više detalja na slici. HDR tehnologija pruža realističnije i živopisnije slike sa impresivnim kontrastom između svetlih i tamnih delova scene.

Iako mnogi novi 4K televizori imaju HDR podršku, to nije apsolutno pravilo. Neki jeftiniji modeli mogu imati 4K rezoluciju, ali ne i HDR tehnologiju. Takođe, postoje različiti standardi HDR-a, kao što su HDR10, Dolby Vision, HLG (Hybrid Log-Gamma) i drugi. Neke televizore možda podržavaju samo određeni standard HDR-a, dok drugi mogu podržavati više njih.

Ako želite da uživate u svim prednostima HDR tehnologije, pre kupovine televizora proverite da li je televizor označen kao “HDR TV” i koji standard HDR-a podržava. To će vam omogućiti da iskusite bogatije i impresivnije vizuelno iskustvo dok gledate svoje omiljene filmove, serije i druge sadržaje.

Gde mogu da se nadju HDR sadržaji?

Da biste pronašli HDR sadržaje, možete istražiti nekoliko različitih izvora. Na streaming servisima poput Netflixa Amazona, na UHD Blu-ray uređajima, na najnovijim konzolama i na YouTub-u. Mnoge igre na konzolama kao što su PlayStation 5 i Xbox Series X/S imaju HDR podršku.

couple playing video games big screen tv living room late night x

O rezoluciji ekrana možete čitati OVDE. Ako ste u dilemo koji smart TV da kupite, odgovor možete saznati OVDE. Ako želite da kupite nosač za televezor, ali ne znate kako da izaberete odgovarajući model, pročitajte tekst na ovu temu OVDE.

Da li vam treba HDR televizor?

Važno je napomenuti da HDR televizor nije neophodan za gledanje TV sadržaja ili uživanje u video igrama. Većina televizora koji su danas dostupni na tržištu su 4K televizori, što znači da pružaju izuzetno visoku rezoluciju i dobar kvalitet slike, čak i bez HDR tehnologije. Ako vam je prioritet visoka rezolucija i neplanirate da gledate puno HDR sadržaja, možda nećete morati da investirate u HDR televizor.

Ipak, ako planirate da gledate mnogo HDR sadržaja, kao što su filmovi i serije koje su optimizovane za HDR, ili igrate video igre koje podržavaju HDR, tada će HDR televizor pružiti znatno poboljšano iskustvo gledanja i igranja.

U krajnjoj liniji, odluka o kupovini HDR televizora zavisi od vaših potreba, budžeta i željenog vizuelnog iskustva. Ako planirate kupovinu novog televizora, preporučuje se da razmislite o onome koji ima podršku za HDR kako biste u potpunosti iskusili sve prednosti ove impresivne tehnologije gledanja.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *