Suvi praznični keksići

praznični kolači

Keksiće različitog oblika i ukusa napravite sa samo jednom smesom.

Jedno testo i univerzalna smesa za različite vrste kolača i ukusa. To postižete tako što smesi dodajete različite sastojke po želji poput čokolade, cimeta i slično, zatim ih bojite, šarate i modlicama pravite razne oblike. Ovi suvi keksići se ne kvare i možete da ih držite u kutiji i do 15 dana. Ukus je božansven, a biće mekši što duže budu stajali. U Tehnomedia prodavnicama možete kupiti posuđe za pripremu slatkih i slanih đakonija.

image

Sastojci: 

  • 300 g mekog brašna
  • 500 g oštrog brašna
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance (Belance nemojte da bacite jer vam može poslužiti za pravljenje nekih oblika i šaranje zvezdica i slično)
  • 5 kašika mleka
  • 500 gr margarina ili maslaca
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer

Dodatke koje možete koristiti su: kokos, cimet, čokolada, lešnici, bademi, orasi, keks, kakao, čoko ili šarene mrvice, rum, vanila, izrendana kora limuna ili narandže, šljokice, boje, prah…

Priprema: 

Neka vam na sobnoj temperaturi odstoji margarina a zatim ga umutite sa šećerom u prahu. Dodajte druge osnovne sastojke. Umesite testo. Biće u početku suvo i teško, ali budite uporni i mesite polako sve dok na kraju ne dobiti glatko testo. Dodajte mleko i kada sve bude gotovo testo podelite na onoliko delova koliko želite različitih kolačića sa raznim ukusima ili oblicima. U zavisnosti od debljine testa je i vreme pečenja koje iznosi oko 10 ili 15 minuta na 180 stepeni.

Belance sa 200 grama šećera u prahu mutite viljuškom. Sipajte u kesu, zavežite gumicom, a na dnu kesu isecite jednu malu rupicu. Kesu stisnite i po zvezdi šarajte ili po keksiću drugog oblika koji ste napravili. Najbolje je šarati na sredini i zatim nečim tankim (čačkalicom na primer) polako o ivicama razvlačite, da ne iscuri smesa. Ostavite ih da se osuše tokom noći.

Prijatno!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *