Kako odabrati veličinu bicikle?

covek i žena sa biciklama

Veličina rama je jedna od bitnijih stvari na koju morate obratiti pažnju prilikom kupovine dvotočkaša.

Bicikl je izum koji je promenio mnogo toga. Ovo ekološko prevozno sredstvo vas čini zdravijim, jer pomaže da se rekreirate a i brinete o životnoj sredini. Nema zagađenja, jer bicikl koristi snagu vozača umesto goriva. Novi stilovi života kada sate provodite pored računara u zatvorenim prostorijama i bez dovoljno kretanja, utiču i na slabljenje imuno sistema i pojave raznih bolesti usled nekretanja i zato je potrebno da svako ima bicikl. Dovoljno je da svakodnevno izdvojite samo 10 minuta vožnje u prirodi i osećaćete se dobro, zdravo i sa puno samopouzdanja. Prilikom kupovine važno je da izaberete odgovarajući model, odnosno najvažnije je da vašoj visini odgovara veličina rama.

 x

Tehnomedia ponuda bicikli za decu i odrasle:

Kako se meri veličina bicikle?

Veličina se određuje po veličini rama, odnosno okvira i tu se meri visina sedišta, odnosno okvir od centra osovine pogona do vrha cevi sedišta gde cev sica ulazi.

Zašto je važno izabrati odgovarajući ram?

Važno je izabrati odgovarajuću veličinu rama kako vaša kičma prilikom vožnje ne bi trpela i noge bile zgrčene, a vožnja bila sigurna, bezbedna, prijatna i udodbna.

29 CROSS VIPER MDB SHIMANO / Teal 520mm

Kako izabrati bicikl?

U zavisnosti od vaše visine izaberite i odgovarajuću dimenziju rama.

Pema veličini rama se određuje i veličina bicikla. U zavisnosti od vrste dvotočkaša ta veličina je izražena u centimetrima, inčima (1 inc = 1cm x 2.54) ili veličinama S,M,L, Xl i slično.

Nalepnicu sa veličinom na sebi ima većina modela, ali svakako to možete izmeriti i sami. Dužina izmedu osovine srednjeg pogona i kraja cevi u koju ulazi šipka za sic je veličina rama.

Savet

Ako vam se dopao bicikl koji ima veći ram nego što vam je potrebno u odnosu na vašu visinu, ipak ne kupujte takav model. Znajte da je uvek bolje kupiti bicikl sa ramom koji je za nekoliko centimetra ili inča manji jer se može podesiti i podići sic i na taj način nadoknaditi veličina. Ne postoji mogućnost smanjenja istog ako je ram veliki.

Tabela za lakši izbor veličine rama

(Visina vozača) ……. (Veličina okvira) ……. (Pribl.)

155 – 165 cm ……………. 14 – 15″ …………………….35 – 38 cm

165 – 170 cm …………….. 15 -16″ ……………………..38 – 41 cm

170 – 175 cm ……………….16 – 17″ ……………………. 41 – 43 cm

175 – 180 cm ……………….17 -18″ ……………………. 43 – 46 cm

180 – 185 cm ………………. 19 – 20″ …………………… 46 – 48 cm

185 – 190 cm ……………… 20 – 21″ …………………… 48 – 53 cm

190 – 195 cm ……………… 21 – 22″ …………………… 53 – 56 cm

Formula

Ako ste precizni i volite da sve bude tačno do tančina postoji i formula pomoću koje možete izračunati veličinu bicikla. Prvo izmerite dužinu noge od međunožja do pete sa unutrašnje strane. Tu dužinu pomnožite sa 0, 66 u centimetrima ako kupujete drumski ili trkački bicikl. Izmerenu dužinu pomnožite sa 0, 66 i od nje oduzmite 8 do 10 cm ako kupujete MTB, City ili Trekking bicikl. Tu veličinu pretvorićete u inče ako podelite tu dobijenu veličinu sa 2, 54.

  • O vodiči za kupovinu bicikle pisali smo i ovde.
27.5  Nitro HDB - Logan  2022 400mm

Cross, Ultra i Hiland

  • Cross LTD specijalizovana je za proizvodnju bicikala osnovana 1995. Registrovane marke za naše bicikle i točkove su brendovi “Cross” i “Crosser”. Tim dizajnera svake godine radi na razvoju širokog spektra novih modela i očuvanju identiteta brenda. Kako navode iz kompanije, “to se postiže kroz razradu koncepcije, inženjering i grafički dizajn koji su intelektualna svojina Cross LTD.”
  • Cross bike je proizvođač bicikala iz Bugarske i uglavnom su dvotočkaši napravljeni od aluminijuma i čelika. Na srpskom tržištu, Cross bike proizvodi brend Ultra, sub-brend bicikli sa najosnovnijom Shimano opremom.
  • Bicikli brenda “Hiland”, se u Americi zovu još i “zlatni točak”, a prepoznatljivi su po kvalitetu i dizajnu. Većina modela je aluminijumska.

Bicikl je najromantičnije prevozno sredstvo. Ljubav na prvi pogled postoji i kada osetite leptiriće kada ugledate željeni model, to je to. Samo obratite pažnju prilikom izbora na veličinu rama i svoju visinu i uživajte u vožnji!!!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *