Vodič za kupovinu bicikle

x  T.

Želite da kupite bicikl, ali ne znate za koji model da se odlučite. Da li da izaberete običan ili električni i na šta da obratite pažnju prilikom kupovine. Ovaj vodič će vam pomoći.

Bicikl je najpopularnije prevozno sredstvo. Dobar je za vaše zdravlje, ne zagađuje životnu sredinu, nije vam potrebno gorivo, registracija, kao ni vozačka dozvola. Za prevoz do posla, škole ili za rekreaciju je odličan izbor.

Vrste

Električni bicikli

MS ENERGY eBike c100

Električni bicikl je bicikl sa električnim pogonom. On je ustvari dva u jedan. Spoj klasičnog modela sa savremenim elektro pogonom. Služi da vam pomogne kod pedaliranja tako što ćete lakše savladati uzbrdice. Ako odlučite, prilikom vožnje i ne morat da okrećete pedale i zato penzioneri vole ovo prevozno sredstvo. Na ovaj način imaćete osećaj kao da vozite skuter na primer.Mnogo je mogućnosti.  Možete da ga vozite kao klasičan bicikl tako što ćete okretati pedale, voziti samo pomoću pogona bez korišćenja pedala ili povremeno koristiti i jedan i drugi način vožnje. Pružaju vožnju bez umora i napora. Ako ne želite da se zamarate, ovo je odličan izbor za vas.

DUCATI Scrambler SCR-E
 • Motor je smešten na prednjoj strani okvira ili kod lanca na zadnjem točku. Baterija se uglavnom nalazi na okviru ili iznad zadnjeg točka.
 • Električni bicikl je odličan izbor za gradsku vožnju i pre svega za starije koji žele da budu aktivni. Dobar je izbor i ako idete na posao biciklom, a ne želite da se bespotrebno znojite ili ako je potrebno da vozite uzbrdicom, a pedaliranje vas umara i u tom slučaju je on odlična alternativa običnom modelu.
 • Baterija električnog bicikla

Baterija je jedan od najvažnijih delova, jer koliko možete da koristite bicikl od nje zavisi. Ona je litijum-jonska i uglavnom je ista kao i na svim uređajima kojima je za rad potrebna, poput laptopova, pametnih telefona, električnih automobila i slično. Suština kod ovog prevoznog sredstva je da vam pri vožnji pomaže motor. Potrebno je da vodite brigu o bateriji i bićete mirni i sigurni godinama. U zavisnosti od kapaciteta i proizvođača baterije prosečno punjenje traje od 3 do 8 sati. Domet baterije zavisiće od modela koji izaberete i njenog kapaciteta, vaše težine, brzine kojom vozite, vrsti puta i slično. Ako je domet malo veći onda neće biti potrebno da svaki dan punite bateriju, ali ako prelazite samo nekoliko kilometara dnevno onda vam nije potreban bicikl velikih dometa.

Redovno punite baterije, čak i ako ga ne vozite da se ne bi pokvarila. Ne morate da unosite bicikl u dom tokom punjenja, jer se baterija odvaja od rama bicikla.

XPLORER E BIKE SILVER LINE 26

Brzina zavisi od vrste ovog prevoznog sredstva. Neki modeli imaju limit i najveća brzina im je 25 km/h, a kod drugih na primer 45 km/h. Do automatskog isključenja motora doći će u određenim situacijama kada se na primer dostigne maksimalna brzina.

O električnim biciklima smo pisali i ovde.

Prvi električni bicikl se pojavio pre vek ipo, ali su postali popularni pre dvadesetak godina. Ne treba upoređivati standardni i električni bicikl, jer su to dva različita vozila sa različitim namenama.

Razlika između električnog i običnog bicikla

Osnovna razlika je što vozaču prilikom vožnje električnog bicikla pomaže mali motor sa punjivom baterijom prilikom pedaliranja, dok obični bicikl pokreće samo vozač. Za razliku od običnog bicikla gde vožnja i sve zavisi samo od vas i uloženog napora, kod električnog je sve jednostavnije i lakše. Zahvaljujući motoru uložićete manje snage u pedaliranje, a u isto vreme u odnosu na običan bicikl postižete i održavate veće brzine.

E-bicikl nije skuter ili motor. Prilikom vožnje potrebno je uložiti i malo snage, a ne samo da se sedne i vozi. Mora da se pedalira, ali motor preuzima deo napora. U zavisnosti od modela vozač može motor da uključi pomoću prekidača ili automatski i on sam odlučuje kada će bicikl samostalno da vozi a kada mu je potrebna pomoć motora kada će moći da odmori noge i ima osećaj kao da povremeno vozi skuter, na primer.

29 ULTRA NITRO MDB 2022 440mm

Vrste standardnih bicikli

Mauntain (Mtb) ili brdski

Ovaj bicikl je veoma popularan. Najbolje rezultate pokazuje vožnjom u prirodi na takozvanim grubim terenima, poput šumskih i planinskih puteva, vijuganja makadamom i po nasipima. Naravno ovaj bicikl možete voziti i po asfaltu i gradu s tim što će vam u tom slučaju biti potrebno da uložite više truda, snage i energije. Ako volite adrenalinske sportove i istraživačkog ste duha onda neka ovaj bicikl bude vaš izbor. Karakterišu ih robusni ramovi, šire kramponske gume i sportska pozicija sedenja.

 • Mtb bicikle postoje 2 vrste: hardtail full suspension. Hardtail Mtb je samo sa prednjim amortizerima, a full suspension modeli imaju pored prednjih i zadnje amortizere. Hardtail Mtb modeli su jeftiniji, dobro su prilagodljivi za sve terene, odlični su za umereniju vožnju i sjajan izbor za početnike. Full suspension Mtb je za agresivniju vožnju i dobar su izbor za one koji se bave brdskim biciklizmom.
 • Cross country-XC mogu da se voze po različitim podlogama: makadam, šumski putevi, asfalt i drugo i najuniverzalniji su.
 • All mountain-AM su dobar izbor ako nameravate da najviše vremena provodite vozeći bicikl po teškom terenu.
 • Downhill-DH bicikli imaju najšire gume, najrobusnije su i namenjene su i za vožnju po nepristupačnim i strmim terenima.
26 ULTRA TONUS 2022 / Pink 420mm

Gradski (City) bicikl

Za vožnju po gradu su idealan izbor. Sa njom možete da se odvezete na posao, odete u kupovinu, na pijacu i obavite sve obaveze po gradu. Vožnja je udobna i prijatna zahvaljujući uspravnoj poziciji sedenja, udobnom i širokom sedištu, visoko pozicioniranom volanu, i velikim tankim gumama. Uglavnom imaju svetla, zvonce, blatobrane i slično tako da ste bezbedni za vožnju u svim uslovima. Neki modeli imaju i korpe, a ako želite možete dodati i dečje sedište. Nemaju puno brzina, ali vam to za vožnju po gradu i rekreaciju i nije potrebno.

Cross (Trekking) bicikl

Ovaj bicikl se je univerzalan i preporučuje se za vožnju i po gradu i po malo zahtevnijim terenima. Dobar su izbor za dužu svakodnevnu vožnju, a nastali su kombinacijom Mtb bicikla i gradskog bicikla. U svakoj situaciji ćete se snaći vozeći ovaj bicikl, bilo da vozite po brdima ili asfaltu. Imaju gume grubljeg profila i zato će s obzirom na srpske puteve biti prijatnija vožnja nego sa gradskim biciklom. Možete izabrati model sa ili bez prednjeg amortizera, disk kočnicama i slično. Različite delove možete da kombinujete.

Drumski (trkački) bicikl

Smatraju se najbržim i potpuna su suprotnost Mtb biciklu. Lagani su, aerodimnamični i brzi. Savršen su izbor za vožnju po ravnim podlogama i asfaltu. Posebno ih karakterišu naročito tanke gume i savijen volan. Odlučite se za ovaj model ako volite brzine i ako želite da se biciklizmom bavite kao načinom treninga. Ova vrsta se vozi na takmičenjima, jer su napravljeni i dizajnirani tako da mogu u kratkom roku preći veliku udaljenost. Ne podnose veliki teret tako da na nju ne možete da stavite korpu za namirnice ili sedište za dete.

 • Postoje dve vrste drumskog bicikla: specijalka i touringSpecijalka je standardni drumski model, a touring je jači model od specijalke i služi za dugotrajnu vožnju putem jer poseduje deblje točkove, deblji ram i slično.

Cruiser bicikl

Ovo je malo dorađeni model gradskog bicikla koji izgleda zanimljivo i krase ga veliki točkovi. Dobri su za udobnu gradsku vožnju.

Fat bike

Specifičnog su izgleda i najpoznatiji su po izrazito širokim gumama. Dobri su za vožnju zimi, po snegu, a mogu i po pesku i sličnim podlogama.

Bmx

Ove modele mogu da voze i deca i odrasli. Specifičnog su izgleda. Upečatljivih su boja, točkovi od 20″, korman koji se okreće za 360 stepeni, pegovi i slično.

Sklopive (Folding) bicikle

Ovi modeli su praktični i malih dimenzija. Odličan su izbor ako ne znate gde da ga smestite i odložite pa morate stalno da ga nosite sa sobom. Ako živite u stanu, ili ga svakodnevno unosite u lift, ili putujete autom pa ga možete jednostavno smestiti u gepek sa sklopivim biciklom bićete zadovoljni.

Veličina

 • Veličina rama i točkova je važna. Ako su preveliki ili premali vožnja će biti neudobna.

Izgled

 • Uglavnom proizvod prodaje dizajn i spoljašnji izgled, ali u ovom slučaju obratite pažnju na namenu i na uslove u kojima će se taj bicikl voziti, odnosno na stil vožnje kao i gde i kako ćete ga voziti.

Sedište

 • Važno je da sedište bude udobno, kvalitetno, anatomsko. To je bitno prilikom dugih vožnji do pola sata. To sedište utiče na prijatnost vožnje i vaše zdravlje, a ne na izgled i cenu. Naravno uvek se može sedište i zameniti.

O ekološkom prevoznom sredstvu čitajte i ovde.

Brzine, dodatna oprema, amortizeri

 • Brzine kao broj ne znače mnogo, jer je 24-brzinac brži i bolji od 21-brzinca i to znamo, ali je od samih brzina važniji podatak ko je proizvođač menjača, kvalitet izrade, model i slično.
 • Amortizeri (suspenzije) doprinose dodatnoj povećanoj masi bicikla i ima razlike u cenama i performansama. Disk kočnice su rezervisane za skuplje modele i kočenje je intenzivno i skoro trenutno, jer pritiskaju celu površinu točka. V-Brake kočnice su češće zato što pružaju dozirano i postepeno kočenje koje zavisi od jačine pritiskanja ručki kočnica.
 • Dodatna oprema kao što su zvučne i svetlosne signalizacije su uglavnom obavezne. Sve ostalo, poput brzinomera, blatobrana, korpi, ručki, rukavica i drugo se može naknadno kupiti i ugraditi.
26 ULTRA GRAVITA 2022 / White 420mm

Zaključak

Prilikom kupovine bicikla, vodite računa o veličini točkova i rama. Zatim obratite pažnju na model koji vam najviše odgovara, koliko je udoban kako bi vam bilo prijatno tokom vožnje i da odgovara vašem stilu vožnje i bude prilagođen uslovima. Ime brenda nije od presudnog značaja, a u ponudi su modeli različitog cenovnog ranga i za svačiji džep.

Proizvođači i cene

Električni bicikli

 • MS ENERGY sa online cenom od 114 999 do 249 999 dinara
 • YUGO sa online cenom od 64 999 do 99 999 dinara
 • DUCATI sa online cenom 209 999 dinara

Standardni bicikli

 • CROSS sa online cenom od 15 190 do 26 990 dinara
 • ULTRA sa online cenom od 12 990 do 31 090 dinara

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *