Sve što treba znati o freonu: Od rashladnih uređaja do ekoloških izazova

blog x

U današnjem svetu, freon je postao neizostavan deo naših života, prisutan u brojnim uređajima za rashlađivanje. Ipak, njegova upotreba i uticaj na okolinu izazivaju sve veću pažnju i razmatranje.

Šta je freon?

Ako niste stručnjak ili profesionalac koji se svakodnevno susreće sa ovom supstancom, prva asocijacija koja vam verovatno pada na pamet su rashladni uređaji. I u pravu ste! Freon, bezbojna i bezmirisna supstanca, široko se koristi u frižiderima, zamrzivačima i klima uređajima.

x   x

Interesantno je da je freon prvobitno bio registrovan kao originalni brend, ali se vremenom ime proširilo na celu grupu proizvoda. Početkom 20. veka, američka kompanija E.I. du Pont de Nemours & Company (poznata kao DuPont) razvila je i pustila u prodaju freon nakon višedecenijskih istraživanja. Slična priča desila se i sa drugim proizvodima kao što su najlon, neopren, likra, teflon, koji su takođe proizvedeni od strane istog giganta ili njegovih povezanih kompanija.

Freoni su jednostavna i stabilna organska jedinjenja bazirana na fluoru i ugljeniku, koja mogu biti u gasovitom ili tečnom stanju. Pored toga što su bez mirisa i boje, karakteriše ih i nezapaljivost, nekorozivnost i niska toksičnost. Ovi spojevi se koriste u različitim aplikacijama, uključujući rashladne uređaje, aerosol boce (raspršivače) i u industrijskim postrojenjima, za razne tehničke i tehnološke svrhe.

  • Kako freon hladi?

Jednostavno objašnjenje izgleda ovako. Kada temperatura u prostoriji poraste, termostat na klima uređaju aktivira kompresor. Kompresor stavlja gasoviti freon pod pritisak, što ga brzo zagreva. Nakon toga, kroz cevovode prolazi i prelazi u tečno stanje, zatim isparava, stvarajući gas niskog pritiska i oslobađajući hladnoću koja hladi vazduh i vraća ga u prostoriju.

Nedostatak freona ili “curenje freona,” na šta se korisnici često žale, može uzrokovati probleme u radu rashladnih uređaja. U takvim slučajevima, serviser mora da dođe, proveri instalaciju, izvrši popravku i ponovo napuni uređaj.

x   x

Freoni su postali poznati javnosti i kao supstance koje štete ozonskom omotaču Zemlje. Čak su označeni kao glavni uzročnici ozonskih rupa, koje propuštaju opasno UV zračenje Sunca, što povećava rizik od raka kože i ima negativan uticaj na životnu sredinu. U mnogim razvijenim zemljama, ograničenja su uvedena u upotrebu freona, pa čak i zabrane, dok se istražuju ekološki prihvatljivije alternative koje bi mogle zameniti ove supstance.

  • Koje vrste freona se koriste u Srbiji?

U Srbiji se danas koristi nekoliko vrsta freona. Na primer, freon R134A se najčešće koristi za auto klime, dok se freoni R407c i R410A nalaze u novijim kućnim klimama. Stariji modeli kućnih klima koriste freon R22, dok se freon R600a koristi u novijim frižiderima i zamrzivačima, a freon R404 se koristi u većim rashladnim sistemima.

  • Da li freon utiče na zdravlje?

Nameće se pitanje, da li je freon opasan po zdravlje ako “iscuri” u kući? Na sobnoj temperaturi, freon je u gasovitom stanju. Udisanje malih količina freona u prostoriji ne predstavlja neposrednu opasnost, niti ima dugoročne posledice. Međutim, direktno udisanje većih količina freona može smanjiti unos kiseonika u pluća, izazvati vrtoglavicu, glavobolju, nepravilan rad srca i uznemiriti osobu.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *