Sve u jednom i pranje i sušenje veša – kombinovane veš mašine

blog x

Kombinovane veš mašine predstavljaju praktično i efikasno rešenje za domaćinstva sa ograničenim prostorom, kombinujući funkcije pranja i sušenja u jednom uređaju.

U današnjem modernom svetu, vreme je postalo dragoceni resurs. Kada je u pitanju održavanje domaćinstva, posebno pranja veša, mnogi se pitaju da li je kombinovana veš mašina za sušenje i pranje veša pravi izbor. Ove mašine obećavaju udobnost i praktičnost u jednom uređaju, ali da li zaista ispunjavaju očekivanja? U ovom blog tekstu istražićemo prednosti i nedostatke ovih mašina kako biste mogli doneti pravu odluku prilikom kupovine.

devojka sedi ispred veš mašine

Prednosti:

 • Kombinovane veš mašine štede dragoceni prostor u vašem domu, jer ne zahtevaju dodatni prostor za sušenje veša. Ovo je posebno korisno u manjim stanovima ili prostorijama gde nema dovoljno mesta za postavljanje dve različite mašine.
 • Troše manje energije i vode u odnosu na zasebne veš mašine i sušilice. To može rezultirati nižim računima za energiju i vodu, čime doprinosite i zaštiti životne sredine.
 • Jedan od glavnih razloga za popularnost kombinovanih veš mašina je praktičnost. Ove mašine omogućavaju automatsko prebacivanje veša iz ciklusa pranja u ciklus sušenja, što znači manje pažnje potrebne tokom pranja veša.

Nedostaci:

 • Jedan od glavnih nedostataka kombinovanih mašina je kapacitet sušenja. Nažalost, obično je manji u poređenju sa posebnim modelima za sušenje veša. To znači da ako imate veću količinu veša za sušenje, moraćete to raditi u manjim turama.
 • Kako kombinovane mašine obavljaju i ciklus pranja i ciklus sušenja, ukupno vreme trajanja ciklusa može biti duže nego kod korišćenja odvojenih aparata. To može biti problem ako vam je potrebno brzo oprati i osušiti veš.
 • Ako se neka od funkcija u kombinovanoj mašini pokvari, može biti potrebno popraviti celu mašinu, što može biti skuplje u odnosu na popravke pojedinačnih aparata.

Zašto je bolje sušiti veš u mašini, a ne na žici?

Sušenje veša u mašini, umesto na žici, donosi brojne prednosti koje olakšavaju proces sušenja i poboljšavaju kvalitet očuvanja vašeg veša.

Veš mašine za sušenje omogućavaju brže sušenje u odnosu na sušenje na žici. Ovi uređaji koriste visoku temperaturu i cirkulaciju vazduha kako bi ubrzali proces sušenja, čime se skraćuje vreme čekanja na suv veš. Veš će biti manje naboran u poređenju sa sušenjem na žici. Ovo znači da ćete imati manje posla oko peglanja i veš će izgledati lepše i urednije. Sušenje na žici može biti otežano zbog promenljivih vremenskih uslova. U slučaju kiše ili lošeg vremena, morate uneti veš unutra ili ga prebaciti na drugo mesto. Korišćenjem veš mašine za sušenje, osiguravate konstantno i pouzdano sušenje bez obzira na spoljne uslove. Sušenje veša na otvorenom može dovesti do nakupljanja prašine, polena i drugih alergena na vašem vešu. Sušenje u mašini smanjuje izloženost ovim česticama, što je posebno korisno za osobe sa alergijama i osetljivim disajnim putevima. Neke vrste veša, kao što su delikatni ili osetljivi materijali, mogu biti oštećeni sušenjem na žici. Veš mašine za sušenje često imaju specijalne programe prilagođene ovim materijalima kako bi se obezbedilo nežno sušenje koje neće oštetiti tkanine.

Uz sve navedene prednosti, važno je napomenuti da sušenje veša u mašini zahteva pravilno korišćenje i održavanje kako bi se postigli najbolji rezultati. Pravilno sortiranje veša pre sušenja i izbegavanje preopterećenja mašine ključni su za efikasno sušenje i produženje veka trajanja uređaja i vašeg veša.

Da li će se uništiti tkanina ako se suši u mašini za sušenje?

Masine za sušenje veša mogu izazvati neke negativne efekte na tkaninu ako se ne koriste pravilno, ali uz odgovarajuće mere opreza i pravilnu upotrebu, štetni uticaji mogu biti minimalni.

Jedan od glavnih problema koji može nastati prilikom sušenja veša u mašini je skupljanje tkanine. Visoka temperatura i brzina sušenja mogu izazvati skupljanje tkanine, što rezultira nepoželjnim promenama u veličini odeće. Ovo se posebno može dogoditi sa tkaninama koje nisu prikladne za sušenje u mašini, kao što su vuna, svila ili neki sintetički materijali. Ubrzano kretanje veša unutar mašine, zajedno sa trenjem i toplotom, može uzrokovati habanje materijala, posebno ako se suši previše često ili u dužem vremenskom periodu.

Da biste smanjili ove potencijalne štetne efekte, evo nekoliko saveta:

 • Uvek pažljivo pročitajte uputstva proizvođača za pranje i sušenje veša. Na etiketi odeće obično piše da li je pogodna za sušenje u mašini i na kojoj temperaturi.
 • Koristite nižu temperaturu sušenja ako je moguće. Viša temperatura može ubrzati skupljanje tkanine i oštetiti osetljive materijale.
 • Ne preopterećujte mašinu. Pretrpana mašina za sušenje može smanjiti efikasnost sušenja i povećati habanje tkanine. Poštujte preporučeni kapacitet mašine.
 • Redovno čistite filtere i odstranite nakupljenu prašinu unutar mašine kako biste osigurali optimalno funkcionisanje.
 • Ako imate opciju podešavanja postavki sušenja, koristite niže podešavanje za osetljive tkanine kako biste smanjili rizik od habanja.
mama i dete vade veš iz mašine

Da li mašine za sušenje veša gužvaju tkaninu?


Da, mašine za sušenje veša mogu izazvati gužvanje tkanine, posebno ako se ne koriste pravilno ili ako se koristi previsoka temperatura sušenja. Postoje nekoliko razloga zašto se tkanina može gužvati tokom sušenja u mašini:

Bubanj mašine za sušenje se brzo okreće kako bi uklonio višak vlage iz tkanine. Ovo ubrzano kretanje može dovesti do gužvanja tkanine, naročito ako je veš pretrpan ili ako se suši na visokoj temperaturi. Sušenje veša na visokim temperaturama može izazvati skupljanje i gužvanje tkanine, naročito ako je materijal osetljiv na toplotu. Kada je mašina preopterećena, veš se ne može slobodno kretati u bubnju, što može uzrokovati stvaranje nabora i gužvanje tkanine. Duži boravak veša u mašini nakon završetka ciklusa može tako dovesti do gužvanja tkanina. Ako veš ostane u mašini nakon završetka ciklusa, bez vađenja i razvrstavanja odmah nakon sušenja, može doći do gužvanja tkanine zbog kondenzacije pare.

Kako biste smanjili gužvanje tkanine prilikom sušenja veša u mašini, možete preduzeti sledeće korake:

 • Ne preopterećujte mašinu, već osigurajte da veš ima dovoljno prostora za slobodno kretanje u bubnju.
 • Koristite niže temperature sušenja za osetljive materijale kako biste smanjili rizik od gužvanja i skupljanja tkanine.
 • Izvadite veš iz mašine odmah nakon završetka ciklusa i odmah ga razvrstajte kako biste sprečili kondenzaciju pare i gužvanje tkanine.

Pravilna upotreba mašine za sušenje, praćenje uputstava proizvođača i odgovorno rukovanje vašim vešom mogu smanjiti neželjeno gužvanje i produžiti vek trajanja vaše odeće.

O mašinama samo za sušenje veša možete čitati OVDE. O tome koja veš mašina je najbolja čitajte OVDE.

Zaključak:

Kombinovana veš mašina za sušenje i pranje veša nudi niz prednosti, uključujući uštedu prostora, energije i vode, kao i praktičnost. Međutim, postoje i određeni nedostaci, uključujući manji kapacitet sušenja i duži ciklusi. Pre donošenja odluke, važno je pažljivo razmotriti svoje potrebe i prioritete. Ako vam je prostor ograničen, a ne perete velike količine veša, kombinovana veš mašina može biti izvrsno rešenje. S druge strane, ako često perete velike količine veša i imate dovoljno prostora, razmislite o kupovini odvojenih mašina kako biste maksimalno iskoristili njihove funkcionalnosti. Kao i kod svake kupovine, istraživanje i upoređivanje različitih modela ključno je za pronalaženje pravog izbora za vas i vaš dom.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *