TikTok ili Facebook?

x   T.

Najviše preuzimana aplikacija na svetu je TikTok.

Ova kineska aplikacija je jedina u prvih 5 na svetu koja nije u vlasništvu Marka Cukerberga, osnivača i vlasnika kompanije Facebook.

Zvanične podatke o broju preuzimanja za liste Top 5 najpopularnijih aplikacija nije objavio japanski Nikkei. Na osnovu preuzimanja iz Google Play Store i Apple Store prodavnica je izračunata popularnost.

Zabrana TikToka u SAD-u

Svi se slažu da je ovo sjajan uspeh s obzirom na situaciju na društvenim mrežama i političkoj atmosferi koja je vladala. Izvršnu naredbu o zabrani novih preuzimanja TikTok aplikacije u SAD je prošle godine izdao bivši američki predsednik Donald Tramp. Kako je tada objasnio ministar trgovine Vilbura Rosa, cilj naredbe je bio borba protiv zlonamernog prikupljanja ličnih podataka američkih građana.TikTok predstavlja rizik po nacionalnu sigurnost, tvrdila je tada Trampova administracija jer su objasnili da kineska vlada imala pristup svim korisničkim podacima. Ove optužbe je kompanija TikTok demnatovala.

Rast TikToka

Džozef Bajden predsednik SAD-a je ovu Trampovu izvršnu naredbu povukao januara ove godine. Nakon toga u svim delovima sveta je ova aplikacija rasla.

Nove funkcije TikToka

TikTok korisnicima omogućava novu funkciju TikTok Story. Ona je poput platformi Facebook, Instagram i Snapchat.

Živeti od TikToka

Mnogi razmišljaju kako da zarade od svojih kratkih video priloga na TikToku. Za jednu prosečnu platu potrebno je da korisnici skupe desetinu miliona pregleda.

Koliko je potrebno pregleda za zaradu prosečne godišnje plate na ovoj mreži u 44 evropske zemlje istraživala je kompanija Cashfloat, odnosno obradila prikupljene podatke kompanije Lick.co.

Da bi se u Sbiji godišnje zaradilo 6 744 evra ili 562 evra mesečno potrebno je 21 692 943 TikTok pregleda. Na dnevnom nivou potrebno je 59 432 pregleda. Neophodno je da imate 10 000 potvrđenih realnih pratilaca i u poslednjih 30 dana i minimalno isti broj jedinstvenih pregleda kako biste se kvalifikovali za TikTok Creator Fund.

TikTok, Evropa i Srbija

Lihtenštajn je u Evropi na prvom mestu po zaradi. U prvih 10 redom su se plasirale: Švajcarska, Luksemburg, Danska, Norveška, Švedska, Irska, Austrija, Velika Britanija i Nemačka. Verovali ili ne tiktoker u Lihtenštajnu za prosečnu godišnju zaradu je potrebno da sakupi 188 577 327 pregleda.

Srbija je zauzela 33. mesto. Iza nas se na 34. mestu plasirala Crna Gora, na 36. Bosna i Hercegovina, a na 37. poziciji Republika Makedonija. Bolji uspeh ima Hrvatska i ona je na 26. mestu. Od evropskih zemalja na listi je poslednja Jermenija.

Najčešći upiti u pretrazi koji se pojavljuju širom sveta su “Kako da dobijem TikTok pratioce?” (33 600) i “Kako da zaradim na TikTok mreži?”(57 200 ).

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *