Trikovi za duže trajanje frižidera i zamrzivača

x   T.

Saznaćete šta da uradite kako bi vas rashladni uređaji dugo služili i nesmetano radili.

Nijedna domaćica ne voli da čisti zamrzivač pun leda. Prvo mora sačekati da se otopi led, zatim vodu da pokupi i nakon toga detaljno da očisti unutrašnjost. Važno je da pravilno održavate frižider i zamrzivač kako bi hrana koju čuvate u njima bila uvek sveža.

Otkud led?

U zamrzivaču neprekidno cirkuliše hladan vazduh. Sloj leda se stvara na mestu gde je došlo do kontakta vlažnog ili toplog vazduha koji dospe u zamrzivač sa hladnim vazduhom.

3 trika za za sprečavanje stvaranja leda u zamrzivaču

Potrebni su vam: ulje, novine i da čvrsto zatvorite namirnice.

Čišćenje zamrzivača pomoću ulja

Prvo od leda očistite zamrzivač. Nakon toga, uljem premažite zidove, police i sve druge elemente. Naslage leda na tim delovima više neće moći da se formiraju jer ste stvorili klizavu površinu. Samo nekoliko minuta traje ovaj postupak. Uštedeli ste vreme i sprečili nerviranja sa šerpama tople vode, brisanja i uklanjanja leda koji se nataložio. Ovu staru čarobnu tehniku premazivanja uljem koristile sudomaćice odavnina.

Naravno ovo važi samo za stare modele zamrzivača, a ako imate nove modele – samootapajuće onda možete biti bezbrižni.

Čišćenje zamrzivača pomoću novine

Najstariji i najbolji način je čišćenje pomoću novina. Za ovaj trik su znale još naše bake. Najbolje je da ga očistite kada ne planirate da ga određeni period koristite. Tada ga otvorite kako se ni bi pojavil buđ i ostavite neko vreme. Očistite zamrzivač, unitra ubacite novine i zamrzivač zatvorite. Nemojte na zidove da lepite novine. Svu vlagu će pokupiti novine, neće biti neprijatnih mirisa kao ni buđi.

Zatvorite namirnice koje držite u frižideru

Proverite da li ste namirnice koje držite u frižideru dobro zatvorili. Tako ćete smanjiti vlažnost. Koristite posude sa poklopcem ili kese koje imaju zip zatvarač. Pre stavljanja u frižider što više vazduha istisnite iz kese, jer će se u suprotnom ako hrana dođe u dodir sa vazduhom brzo pokvariti.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *