Tvrdo, meko, ili “rovito”

x Jaje

Savršeno kuvana jaja, bez pucanja ljuske moguća su jedino u aparatu za kuvanje jaja.

Jaja mogu da zamene obrok. U mnogim receptima za pripremu hrane,

jaja su obavezna. Ipak najzdravija su kuvana. Dosadilo vam je da grejete šerpu sa vodom, čekate da provri, stalno gledate na sat i merite vreme u sekund kako se ne bi prekuvala? Uz pomoć aparata za kuvanje jaja to će postati prošlost. Potrebno je samo da jaja ubacite u aparat, sipate tačno onoliko vode koliko je potrebno i zaboravite na njih dok vas zvučni signal ne podseti da je vreme. Oni olakšavaju kuvanje i štede vreme.

imageNajjednostavniji doručak je skuvano jaje. Tu nema neke filozofije. Spustite ih u vodu i čekate. Međutim retko kada budete zadovoljni jer ili su previše rovita ili tvrda. Razmišljate gde ste pogrešili i da li kuvanje ustvari počinje u vreloj ili hladnoj vodi i da li ih treba hladiti ili ostaviti na sobnoj temperaturi. Uz pomoć aparata za kuvanje jaja iz Tehnomedie dobićete baš onakvo kuvano jaje kakvo želite zahvaljujući nivoima kuvanja koje ima ovaj aparat. Dakle samo odaberite jednu od tri opcije za meko, srednje ili tvrdo kuvano jaje. Aparati se automatski isključuju uz zvučni signal, a poseduju i prekidač sa kontrolnom lampicom, kao i posudu za dolevanje vode sa iglom za bušenje jaja.

U Tehnomedia prodavnicama izaberite aparat za kuvanje jaja brenda Esperanza ili proizvođača Adler. Ovaj aparat istovremeno kuva 7 jaja bez pucanja ljuske.

Kuvana jaja koriste se u mnogim receptima kao dodatak, deo salate ili osnovna namirnica. Rovito kuvana jaja obično se jedu samostalno, dok se tvrdo kuvana jaja mogu dalje obrađivati i od njih se praviti različite paštete i filovi. Tvrdo kuvano jaje može se čuvati u frižideru do nedelju dana i jesti hladno.

O JAJIMA…

Da li ste znali da jedno veliko jaje, težine oko 60 grama ima energetsku vrednost 75 kilokalorija (Kcal), obezbeđuje oko šest grama masti i 6,25 grama proteina, a oko polovine potiče od belanceta? Jaja spadaju u kategoriju superhrane. Poboljšavaju opšte zdravstveno stanje, efikasna su u borbi sa viškom kilograma i spadaju u jednu od najhranljivijih namirnica. Jaja mogu biti kompletan obrok, kao i glavni sastojak mnogih jela. Jaje ima visoku nutritivnu vrednost, odličan je izvor proteina i sadrži 15 vitamina i minerala. Jaje kao izvor proteina može potpuno da zameni meso, a ima i veću biološku vrednost. Lako je svrljivo i ima malo kalorija. Odličan su izvor proteina , a sadrži čak 15 vitamina i minerala. Jaja pozitivno utiču na metabolizam HDL holesterola (dobrih holesterola) kod žena i muškaraca sa metaboličkim sindromom. Radi se o holesterolu velike gustine koji sprečava nakupljanje masti u krvnim sudovima, a time sprečava i razvoj ateroskleroze. Najmanje kalorija ima kuvano jaje, pržena jaja ih imaju nešto više, a najviše ih ima u kajgani. Kuvana jaja u ishrani su jedna od najzdravijih namirnica. Jedno kuvano jaje sadrži pomalo od skoro svake hranljive materije koja nam je potrebna. Vitamine: A, B5, B12, B2, D, E, K, B6, kalcijum, folate, fosfor, selenium, cink, omega-3 masne kiseline…

Tehnomedia “tata-mate za kućne aparate” nudi veliki  izbor kuhinjskih aparata koji će vam pomoći oko pripreme zdravih obroka. Dođite i uverite se. Odličan izbor!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *