Uskoro univerzalni punjač za sve telefone

naslovna

Svi telefoni imaće isti punjač koji će biti USB-C, ali on neće biti deo obaveznog prodajnog paketa.

Nedavno su predstavnici zemalja članica Evropske Unije zauzeli zajednički stav o korišćenju univerzalnog punjača za mobilne elektronske uređaje sa ciljem smanjenja količine elektronskog otpada. Odluka je doneta, a na osnovu nje će se pregovarati sa Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona. Novi zakon se bliži.

Ideja

Elektronski uređaji poput mobilnih telefona i tableta trebalo bi da imaju USB ulazni slot tipa C glasio je predlog Evropske komisije iznet 23. septembra prošle godine. Ova komisija je dala predlog na amandman da USB tipa C postane standardni slot za punjenje pametnih telefona, kamera, tableta, ručnih konzola za video igre, prenosivih zvučnika i slušalica. Tim univerzalnim punjačem USB-C zahvaljujući jedinstvenom slotu USB-C moći će da se pune uređaji svih brendova.

Da li će se uz svaki uređaj dobijati i punjač?

Ubuduće, ako se usvoji novi predlog zakona neće biti deo obaveznog paketa i to je još jedna novina. Može, ali ne mora. Prodaja punjača biće odvojena od elektronskog uređaja.

Cilj

Na ovaj način smanjiće se količina elektronskog otpada. Komisija je procenila da će potrošači na nepotrbnu kupovinu punjača mogli da uštede 250 milona evra u EU. Predviđanja su da će se za godinu dana na taj način smanjiti za oko hiljadu tona elektronskog otpada.

Otkud ideja

Ovim problemom se komisija bavi od 2009. godine i pokušava da reši problem donošenjem zakona o korišćenju jednog punjača za sve elektronske uređaje. Broj korišćenja različitih punjača je značajno smanjen i sa 30 sveden na 3.

Šta je potrebno za korišćenje univerzalnog punjača?

Da biste dobili univerzalni punjač, potrebno je obezbijediti punu interoperabilnost sa obe strane kabla: elektronskog uređaja i utikača za eksterno napajanje. Komisija najavljuje da će s tim u vezi predložiti izmenu uredbe koja bi stupila na snagu istovremeno sa novom direktivom.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *