Vodič za kupovinu aparata za kafu

x  T.

Najbolju i najbržu kafu pripremićete pomoću aparata za kafu. U dilemi ste, jer ne znate koji aprat za espresso i kafu kupiti?

Mnogi ne mogu da zamisle početak dana bez ispijanja ovog magičnog crnog napitka. Crna, turska kafa je sigurno najkonzumiranija na našim prostorima, ali je najpopularnija espresso. Sve više ljubitelja kafe odlučuje se za kupovinu aparata za filter-kafu i espresso. Prednost je što sve urade umesto vas, brzo i kvalitetno.

x  T.

Tehnomedia ponuda aparata za kafu

Popularni aparati za kafu

Espresso je vrsta kafe koja se najviše naručuje u kafićima. Pomoću kvalitetnih aparata najbolji espresso možete imati i u svom domu ili na poslu. Ove mašine za kafu su pouzdane tako da ćete u svakom trenutku imati kafu ujednačenog kvaliteta. Ukoliko aparat ne poseduje svoj filter potrebno je koristiti filtriranu vodu. Naša voda je tvrda sa dosta kamenca koja može da zapuši aprat za kafu i ovom napitku da kiseo ukus.

Espreso kafa se pravi tako što se vrela, ali ne i ključala voda, pusti kroz sitno mlevenu i nabijenu espreso kafu pod pritiskom. Italijani su u Torinu 1884. godine prvi napravili espreso kafu i tako je sve krenulo.

Postoji više vrsta aparata, a popularne su “Dolce Gusto pods” ili kapsule, mašine koje rade na paru/vodu i portafilter i kompletni aparati za zrno koje imaju svoj mlin i rezervoar za zrna kafe.

Dolce Gusto aparati na kapsule

Dolce Gusto kapsule koje koriste aparati za espreso, cappucino, macchiato i ostale tople napitke su inovacija na tržištu. Na jednostavan način za kratko vreme napravićete sjajan napitak. Vaš posao je da samo ubacite kapsulu i pritisnete dugme. Zahvaljujući sigurnosnom sistemu neće doći do prelivanja vode. Prednost aparata na kapsule je i što ne moraju da se čiste često i što da skoro i nema nereda i ostatka od kafe. Krups Dolce Gusto su lepog i unikatnog dizajna. U poređenju sa drugim aparatima zauzimaju malo prostora tako da mogu stati bilo gde, u kuhinji ili na radnom stolu. Ako kapsula nije u magnetnom držaču mašina neće raditi zahvaljujući sigurnosnom sistemu koja to neće dozvoliti. Nakon 5 minuta pomoću funkcije automatsklog gašenja prestaće sa radom kao i većina ovih aparata. U zavisnosti od modela, kafu kuvaju za manje od 20 sekundi. Božanstvenu gustu penu od mleka napraviće za tili čas.

 • Krups Dolce Gusto aparati poseduju iste performanse, prave uvek istu kafu i razlikuju se po zapremini rezervoara i dizajnu.
KRUPS KP1701

Krups Dolce Gusto Infinissma

Ovaj model ima originalan, futuristički dizajn. Zahvaljujući malim dimenzijama ne zauzima puno prostora. Aparat je veoma brz i za neverovatno kratko vreme napraviće kafu sjajnog ukusa i savršenu kremastu penu od mleka. Možete pripremiti odjednom više kafa. Rezervoar za vodu od 1,2 l je uklonjiv sa snagom i pritiskom od 1 500W i 15 bara.

Aparati za espresso

Ovo je dobar izbor za one koji vole da eksperimentišu i probaju više vrsta kafe. Izaberite aparat sa portafilterom ako ne želite da trošite vreme na održavanje aparata i na čišćenje. On je međuopcija između profesionalnih aparata koji sami melju zrna kafe i one industrijske odnosno kapsule.

CLATRONIC ES 3643

Clatronic aparat za espresso

Jednostavnog su industrijskog dizajna. Koristeći okretni raspršivač sa parom pravi gustu i ravnomernu penu od mleka. Standard je pritisak od 15 bari i bićete prezadovoljni rezultatom. Do određene tmperature je potrebno da šoljice budu zagrejane, jer ako je hladna ohladiće i napitak i promeniće mu ukus. Zato gornji deo ovog aparata do određene temperature greje šoljice. Rezervoar za vodu je uklonjiv i zapremine 1,6 litara. Sve je jasno i pregledno zahvaljujući spoljašnjem pokazatelju vode. Kada se prvi put uključi kako bi zagrejao vodu potrebno mu je nekoliko minuta, a snage je 850W. Isključuje se automatski. Nakon svake pripreme espressa ako želite da kafa nema gorak i kiselkast ukus morate očistiti aparat.

Clatronic je nemačka firma koja je poznata osim po malim aparatima za domaćinstvo vrhunske klase i po industrijskim aparatima za objekte, restorane, kuhinje.

Aparat za espresso sa mlinom

Ako želite da popijete vrhunski napitak od sveže kafe ovo je dobar izbor. Možete sa njim da eksperimentišete sa raznim vrstama kafe zahvaljujući integrisanom mlinu za kafu. Uglavnom se ovakvi profesionalni aparati nalaze u kafićima i restoranima.

KRUPS EA810570

Krups EA810570

Ovaj aparat vam može pripremiti minimalno tridesetak kafa zahvaljujući rezervoaru do 260g kafe. Odličan je izbor za ljubitelje sveže kafe. Možete po različitim receptima dobiti razne ukuse od produžene do ristretta, a finoća mlina za kafu biće automatski podešena. To se vrši automatski, a thermoblock sistem održava temperaturu sistema. Poput sličnih aparata, pritisak je 15 bara, snaga 1 450W, a kapacitet rezervoara za vodu je 1,7l. Zahvaljujući naprednim programima čišćenje kamenca je automatsko.

Znajte da iako zrna kafe imaju dug rok trajanja ako se ne nalaze u hermetički zatvorenoj posudi nakon 2 nedelje izgubiće ukus i svežinu.

Krups, nemačka kompanija je osnovana 1846. godine i jedna od prvih koja je napravila aparat za Nescafe Dolce Gusto kapsule. Ovi aparati su veoma cenjeni na evropskom tržištu.

Aparat za tursku kafu

Svi znamo da napravimo turku kafu, ali sa električnom džezvom to ćete brzo i lako. Nije vam potreban šporet, rešo ili utičnica, jer će voda do tačke ključanja brzo stići u specijalno dizajniranom kuvalu za kafu.

BAUER CM-500 Santos

U ovoj džezvi može stati 500 ml vode što je dovoljno za 5 malih šoljica kafe. Snage je 1 000W tako da će voda biti spremna za kafu i dovedena do tačke ključanja za manje od minut. Zahvaljujući sigurnosnom sistemu sprečeno je korišćenje bez vode. Imate mogućnost dvostranog sipanja i desnom i levom rukom. Naravno u ovom aparatu možete skuvati i čaj ili jaje.

Bauer je nemački brend koji svojom ponudom kućnih aparata život čini lakšim a obavljanje poslova u domu bržim i interesantnijim. Poznati su i po mini šporetima, kaloriferima, mikserima, usisivačima, roštiljima i drugo.

Aparat za filter kafu

Filter kafu mnogi zovu čajem od kafe, jer je slabija od domaće, turske kafe i nije poslednjih godina toliko popularna u našoj zemlji. Sadrži manje kofeina i može da joj se doda i led ili neki krem, možda šećer.

RUSSELL HOBBS 24210-56 Compact

Ovaj Russell Hobbs aparat na primer ima rezervoar vode stakleni bokal zapremine 740ml. Za 7 minuta skuvaće pun bokal. Malih je dimenzija, a vrhunskih mogućnosti. Filter se skida i može se prati, a funkcija pauziraj i natoči i automatsko isključivanje će vam olakšati posao. Filter kafa je mnogo slabija od klasične turske kafe i možete je ceo dan piti.

Russell Hobbs je vodeći britanski brend u proizvodnji malih kućnih aparata. Uspešno posluje više od 65 godina. Zahvaljujući inovacijama olakšaće obavljanje kuhinjskih i kućnih poslova. Njihove bokale, pegle, tostere i druge proizvede krasi i elegancija i prefinjen dizajn.

Kafa

Možda ste se pitali koja je kafa bolja, Robusta ili Arabica? Dobre su i jedna i druga, ali su različite. Robusta je gorča i jača, a Arabika lepša, slađa i mekša. Za dobru kafu potrebna vam je i jedna i druga vrsta. Filter kafe uglavnom imaju samo Arabiku ili nju sadrže više. Za dobru espresso kafu potrebna vam je Robusta koja će dati kafi kremastu karakterističnu penu.

Robusta kafa može da izdrži loše uslove uzgajanja i klime, dok se Arabika teže uzgaja, jer joj je tokom godine potrebna blaga klima i određena nadmorska visina.

Kuvanje dobrog espressa

 • Potrebna je filtrirana voda koja će vašoj kafi dati neutralnu bazu. U suprotnom, nefiltrirana voda će kafi dati veliku kiselost zbog toga što takva voda sadrži magnezijum i soli kamenca. Može se koristiti i flaširana voda.
 • Važno je napraviti i dobar izbor kafe. Sve kafe se prže i pakuju na određeni i drugačiji način. Pronađite ukus koji vam najviše prija. Izaberite Arabiku, Robustu, Liberiku ili neku četvrtu vrstu kafe.
 • Ključna stavka je aparat za espresso. Svaki aparat je poseban i na svoj način priprema kafu. Možete da koristite istu kafu i vodu ali u dva različita aparata i dobićete dva sasvim drugačija ukusa kafe.

Ako volite standardan i isti ukus kafe dobar izbor su Dolce Gusto aparati na kapsule.

Espreso kafe

Uglavnom svi piju duži espresso s mlekom. Ako izaberete aparat sa kapsulama probajte razne ukuse i dodatke. Sa klasičnim modelima takođe možete eksperimentisati sa raznim dodacima i naravno da dozirate mleko.

 • Cappucino je dosta blaži i mekši u odnosu na klasičan espresso. To je ustvari espresso sa dodatim toplim mlekom u količini 1/3 do 1/2.
 • Risetto je kratak i jači espresso. Priprema se sa manje vode.
 • Macchiato je espresso sa vrlo malo mlečne pene i mleka. Za zaliku od klasičnog espressa ima malo mekšu notu.
 • Correto je espresso sa nekim alkoholom. Uglavnom se dodaje neki aromatični liker poput brendija. U šolju se sipa samo par kapi, ili jedna mala čašica. 
 • Caffe Freddo je osvežavajući espreso koji se priprema sa ledom i mlekom. Ova kafa je pitka i blaga.
 • Lungo je mekši i duži espresso. U ovu kafu se dodaje voda kako bi se razblažila. Dobar je izbor ako vam je espresso dosta jak.

Čišćenje aparata za espresso

Kamenca ima u vodi i zato ako primetite da vaš aparat kuva gorku i kiselu kafu, dodajte u njega filtriranu vodu. Ako i dalje espreso ima čudan ukus, jer ova kafa treba da bude u isto vreme i slatka, kisela i gorka onda znajte da je došlo vreme da aparat očistite od kamenca.

 • Pročitajte uputstvo proizvođača. Pre čišćenja uklonite filtere za kamenac iz mašine, ako je to potrebno. U rezervoar aparata sipajte sredstvo za čišćenje i čitajte uputstvo na pakovanju. Prvo na prazno startujte proces kuvanja espresa bez kafe kako bi kroz aparat sredstvo prošlo nekoliko puta. Nakon čišćenja, nekad oko 3 do 5 litara čiste i filtrirane vode prođe kroz aparat.

O čišćenju smo pisali i ovde.

Kada očistiti aparat?

Vreme je kada vaš aparat tokom rada emituje čudne zvukove, ili teško može da nabije pritisak, jer je verovatno kamenac zapušio aparat. Očistite mašinu ako vam je kafa čudnog ukusa, previše kisela, gorka.

Da li mora da se čisti aparat ako se koristi filtrirana voda?

Preporučljivo je. Neće ukloniti sav kamenac filtrirana voda koja ga ima mnogo manje. Kamenac će se mnogo sporije taložiti u aparatu ako koristite filtriranu vodu, ali se preporučuje čišćenje minimum jednom godišnje. Destilovana voda je bez kamenca ali je za ljude otrovna, jer od elektrolita previše razblaži krv.

O aparatima za kafu, pisali smo i ovde.

Najbolju ponudu aparata za kafu potražite u Tehnomedia maloprodajnim objektima. Maksimalan izbor, minimalne cene, najbolji uslovi kupovine i plaćanja na 62 lokacije u 37 gradova u Srbiji.

Tehnomedia, prepoznatljivo različita!!!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *