Zašto je usisna snaga usisivača važna?

blog x  T.

Snaga usisivača igra važnu ulogu u efikasnosti čišćenja, ali nije jedini faktor koji utiče na performanse uređaja.

U svakodnevnom održavanju doma, usisivač postaje nezamenjiv saveznik. Kako bismo osigurali čistoću našeg doma, ključno je odabrati pravi usisivač koji će odgovarati našim potrebama i pružiti efikasno čišćenje. Uz širok izbor usisivača, Tehnmadia nudi vrhunski kvalitet, napredne funkcionalnosti i modernu tehnologiju motora. Otkrijte kako pravilno odabrati usisivač koji će unaprediti vašu svakodnevicu i očuvati higijenu prostora.

 • Zašto snaga usisivača zbunjuje kupce?

Kada razmišljamo o obavljanju kućnih poslova, usisivanje definitivno nije omiljena aktivnost, ali je neophodna za održavanje čistog doma. Usisivači su postali neizostavan deo svakog domaćinstva, olakšavajući nam život i čineći čišćenje efikasnijim. Danas na tržištu postoji veliki broj različitih modela usisivača, što često dovodi kupce u dilemu prilikom izbora pravog uređaja za dom ili poslovni prostor.

Jedan od glavnih faktora koji dodatno komplikuju izbor je snaga usisivača.

foto blog x
 • Kako izabrati pravi usisivač?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Postoje mnogi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine usisivača.

Cena, brend i snaga usisivača često su ključni faktori, ali važno je takođe obratiti pažnju na druge karakteristike koje mogu biti bitne u različitim situacijama.

Na primer, ukoliko imate kućnog ljubimca, možda će vam biti važno da odaberete usisivač koji je posebno efikasan u uklanjanju dlaka. U skladu sa specifičnim potrebama, biramo usisivač koji će najbolje odgovarati našem domaćinstvu.

 • Zašto je snaga usisivača važna?

Snaga usisivača je često ključni faktor koji kupci uzimaju u obzir prilikom kupovine. Međutim, važno je razjasniti razliku između snage motora usisivača i njegove usisne snage.

Snaga motora se odnosi na priključnu snagu uređaja i ne garantuje nužno bolje usisavanje. Sa većom priključnom snagom dolazi i veća potrošnja električne energije.

Usisna snaga, s druge strane, često zavisi od sistema filtracije i može biti manja od snage motora. Ipak, usisivači sa naprednim filtrima mogu pružiti druge benefite kao što su manje prašine i neprijatnih mirisa, kao i efikasno uklanjanje prljavštine i alergena. Da biste maksimalno iskoristili usisnu snagu, preporučuje se korišćenje odgovarajućih nastavaka za različite površine i prostore.

 • Da li manja snaga usisivača znači i lošije čišćenje?

Dugo vremena postojao je strah da bi smanjenje snage motora moglo uticati na efikasnost usisavanja. Različita uverenja potrošača sugerisala su da su usisivači sa snažnijim motorima efikasniji u uklanjanju nečistoća. Međutim, mnoga istraživanja su demantovala ovu pretpostavku. Dokazano je da snaga motora nije ključni faktor za efikasnost usisavanja.

 • Da li ste znali da je snaga motora usisivača smanjena u skladu sa zakonskim propisima?

Ako ste se nedavno interesovali za usisivače, sigurno ste primetili velike razlike u snazi motora između različitih modela. Pitanje koje se postavlja jeste zašto neki usisivači imaju oznaku snage preko 2000 W, dok drugi imaju svega 900 W i koji je od njih bolji?

Evropska unija je 2014. godine uvela novi zakon o snazi motora usisivača, zabranjujući proizvodnju i prodaju uređaja sa motorima jačim od 1600 W. Ograničenje je 2017. godine dodatno smanjeno na 900 W.

foto blog x
 • Zašto je došlo do ovih promena?

Ova pravila su uvedena radi smanjenja potrošnje električne energije, smanjenja emisije ugljen-dioksida, kao i radi ograničavanja buke na maksimalnih 80 dB. Osim toga, podstiče se prodaja energetski efikasnijih uređaja.

 • Šta to znači za nas?

Iako se mnoge evropske zemlje već godinama pridržavaju propisa o energetski efikasnim usisivačima, situacija je u Srbiji drugačija. Budući da Srbija još uvek nije članica Evropske unije, na našem tržištu možemo naći različite modele usisivača – od onih sa visokom snagom motora do onih koji štede električnu energiju, u skladu sa propisima EU. Važno je razmotriti ove informacije prilikom izbora usisivača, imajući u vidu kako oni utiču na našu potrošnju energije i životnu sredinu.

 • Koje usisivače možete kupiti?

Investiranje u dobar usisivač predstavlja više od obične kupovine kućnog aparata. Izbor pravog usisivača nije samo trenutna odluka, već dugoročno ulaganje u zdravlje i čistoću vašeg doma, što direktno utiče na dobrobit vaše porodice.

Zato je ključno pronaći uređaj koji će odgovarati vašim specifičnim potrebama, kao i potrebama članova vaše porodice. Pri izboru, razmotrite veličinu prostora koji redovno čistite, broj članova u domaćinstvu, prisustvo kućnih ljubimaca, kao i eventualne alergijske reakcije ili probleme sa astmom u porodici.

(O usisivačima čitajte i OVDE. O robot usisivačima pisali smo OVDE.)

Izaberite kvalitetan usisivač kako biste osigurali da vaš dom bude ne samo čist, već i zdrav ambijent za vas i vaše najmilije. Brzo i efikasno čišćenje uz održavanje higijene prostora postaće lakši zadatak uz pravi usisivač koji odgovara vašim potrebama.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *