Korišćenje i grejanje klima uređajem

blog x

U svakodnevnom životu, klima uređaji su postali nezaobilazni deo naše borbe protiv hladnoće ili toplote, pružajući nam udobnost kako tokom vrelih letnjih dana, tako i tokom hladnih zimskih noći. Istražujemo aspekte korišćenja klima uređaja za grejanje i kako ih pravilno podesiti kako biste ostvarili optimalnu efikasnost.

  • Energetska efikasnost inverter klima uređaja

U ovom periodu, kada noćne temperature padaju, a jutra su hladna, mnogi koriste klima uređaje za zagrevanje. Međutim, važno je napomenuti da postoje inverter klima uređaji koji troše do 30% manje struje u poređenju sa konvencionalnim uređajima zahvaljujući svojoj naprednoj tehnologiji.

  • Inverter klime: Ekonomska alternativa za grejanje

Dok prelazni periodi donose sve niže temperature, ljudi traže načine za zagrevanje svojih domova. Inverter klima uređaji postaju sve popularniji izbor jer troše do 30% manje električne energije u poređenju sa klasičnim uređajima.

x   x

  • Prednosti inverter klime za grejanje i hlađenje

U periodima kada nema ekstremnih temperatura, inverter klima uređaji pružaju uštede u potrošnji energije i veću udobnost. Njihova efikasnost leži u sposobnosti održavanja stabilnih temperatura i tišem radu.

  • Kako izabrati pravu klimu za vaše potrebe

Prilikom kupovine klime, važno je razmotriti različite faktore kao što su potrošnja struje, protok vazduha i buka. Inverter klima uređaji često nude dodatne funkcionalnosti kao što je bežično upravljanje putem aplikacije, pružajući veću fleksibilnost i komfor.

  • Prava veličina klima uređaja za vaš prostor

Izbor pravog kapaciteta klima uređaja je ključan za efikasno grejanje i hlađenje. Za manje prostore do 35 kvadratnih metara preporučuje se klima uređaj kapaciteta 9 000 BTU. Za veće prostore, poput onih do 80 m2 ili veće, razmislite o klima uređaju kapaciteta 18 000 BTU ili više.

  • Cene i efikasnost inverter klima uređaja

Inverter klima uređaji nude visoku energetsku efikasnost, a cene variraju od 36 000 do 200 000 dinara u zavisnosti od proizvođača. Važno je napomenuti da se svaki utrošeni kilovat električne energije pretvara u 3-5 kilovata toplotne snage, što ih čini izuzetno efikasnim uređajem za grejanje.

  • Prednosti i nedostaci grejanja putem klime

Grejanje putem klime predstavlja jedan od najefikasnijih načina zagrevanja domova danas, s nizom prednosti i ograničenja:

Prednosti:

  • Ekonomska efikasnost: Klima uređaji troše minimalnu količinu električne energije u poređenju s drugim grejnim uređajima. Na primer, standardna klima kapaciteta 12 000 BTU koristi samo 1,2 kW električne snage, dok inverterski modeli troše još manje.
  • Niska cena grejanja: U poređenju sa drugim izvorima toplote kao što su gas, ugalj-drva, centralno gradsko grejanje ili nafta, klima uređaj pruža najisplativiji način grejanja. Sa 1 kV električne energije, klima uređaj proizvodi 3 kV toplotne energije.
  • Višenamenski: Klima uređaj pruža mogućnost i grejanja i hlađenja prostora. Upravljanje je praktično putem daljinskog upravljača, a možete i programirati vreme uključenja i isključenja. Nema nereda od pepela, opasnih azbestnih čestica ili rizika od požara.
  • Malo prostora: Klima uređaji zauzimaju malo prostora u stanu i često dodaju estetsku vrednost enterijeru u poređenju s drugim grejnim uređajima.

Nedostaci:

  • Efikasnost na nižim temperaturama: Efikasnost grejanja klima uređaja opada sa padom temperature, ali inverterski modeli rade bolje u takvim uslovima.
  • Smrzavanje spoljne jedinice: Tokom vrlo niskih temperatura i visoke vlažnosti, spoljna jedinica klime može se zamrznuti.
  • Potreba za više jedinica: U slučaju nepraktičnog rasporeda prostorija, jednim klima uređajem neće se moći efikasno zagrejati ceo stan.
  • Odnos grejanja i hlađenja: Klima uređaj greje manju površinu (oko 20%) u poređenju s površinom koju hladi. To znači da je potreban veći kapacitet klime za zagrijavanje prostora.

(O inverter klimama čitajte OVDE i OVDE. Vodič za kupovinu klime čitajte OVDE.)

Kako pravilno podesiti klimu za grejanje?

Ako koristite klimu za zagrevanje i niste sigurni kako prebaciti režim rada sa hlađenja na grejanje, donosimo jednostavno uputstvo.

  • Prvo, vaš klima uređaj mora biti tipa split sistem, što znači da ima sposobnost prebacivanja između režima hlađenja i grejanja. Samo povećanje temperature nije dovoljno, ključna je opcija “mode”. Ova funkcija menja režim rada vašeg klima uređaja iz hlađenja u grejanje ili obrnuto. Nakon što aktivirate ovu opciju, potrebno je pronaći ikonu suncokreta ili natpis “heat” na vašem daljinskom upravljaču, u zavisnosti od modela klima uređaja.
  • Još jedan važan detalj koji mnogi zaboravljaju je pravilno podešavanje temperature. Ako želite da soba bude na 26 stepeni, postavite klimu na 28 stepeni. Mnogi su primetili da klima uređaji ne greju na tačnoj temperaturi koju postavite, pa je preporučljivo postaviti temperaturu dva stepena više nego što želite kako biste postigli željeni efekat grejanja.
Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *