8 saveta za kupovinu zimskih guma

x  T.

Ako ste vozač, sigurno razmišljate ovih dana da li da kupite zimske gume. Na ispravnost vozila i na bezbednost u saobraćaju imaju veliki uticaj i zato se obezbedite na vreme.

Na sva 4 točka je potrebno staviti zimske gume, jer ako na jednom paru točkova ostanu letnji pneumatici, auto može da se zanese u stranu pri kočenju kada pada sneg.

Tehnomedia ponudu zimskih guma možete vidite ovde.

Zašto letnji pneumatici ne treba da se koriste u zimskom periodu?

Na kolovozu pod snegom u zimskom periodu letnji pneumatici ne prianjaju dobro i dolazi do proklizavanja. Zimske auto gume prianjaju dobro i zaustavni put je kraći, a za to je zaslužan adekvatan profil na ovim gumama i dublja šara. Na zimskim gumama šara ne bi trebalo da bude manja od 4 milimetra i konstruisana je tako da jače “kopa” sneg.

Prema statističim podacima 6 puta više se dešava saobraćajnih nesreća zimi nego leti, a pneumatici ili snežne padavine su uzroci u dve trećine.

 • Letnje gume nakon skidanja sa auta ostavite na felnama i čuvajte. Važno je da točkovi ostanu s felnama, kompletni, jer pneumatik zbog stajanja izgubi formu.
 • Ne treba kupovati uže gume zimi nego što je fabrički propisano, jer se na taj način gubi efekat valjka. Manje će propasti kroz sneg šira površina gume, a do površine asfalta lakše probija uža guma.
 • Zimske gume treba postaviti čim temperature budu ispod 7 stepeni ispod nule i ne služe samo za vožnju po ledu i snegu. Pritisak u gumama redovno proveravajte kako bi vaše vozilo bilo bezbedno u saobraćaju.
x  T.

Da li su univerzalni pneumatici dobar izbor?

Univerzalne gume se koriste za sva godišnja doba. One se možda za nijansu više troše leti. Menjaju se uglavnom nakon pređenih 50 000 do 60 000 kilometara.

Prilikom kupovine zimskih guma obratite pažnju na:

DUNLOP 245/40R18 97V WINTER SPT 5 XL MFS
 • oznake zimskih pneumatika
 • propisanu veličinu guma
 • indeks brzine gume i indeks opterećenja
 • datum kada je proizvedena guma i njeno trajanje
 • uslove za vožnju i pređene kilometre
 • rezervnu gumu
 • set felni za letnje i zimske gume
 • kupite zimske auto gume na vreme

1.Oznake na zimskim gumama

Sve gume imaju svoje oznake. Zimske gume na bokovima imaju oznaku S, snow (sneg) i znak pahuljice u planini. Uglavnom možete videti i oznaku M+S, mud (blato) i snow (sneg).
2. Propisana veličina gume

Zbog bezbednosti vožnje važna je preporučena i propisana dimenzija guma. Samim tim manje ćete trošiti i gorivo. Veličina je istaknuta u okviru priručnika vozila, na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara ili na bočnim vratima vozača. Zbog svoje bezbednosti i svih učesnika u saobraćaju birajte samo istaknutu, propisanu veličinu, a ne kupujte veće ili šire gume.

3. Indeksi brzine i opterećenja gume

Kvalitet guma je važan kako bi mogle sva opterećenja da izdrže, jer je prenos težine automobila glavna funkcija guma. U oznaci gume piše koliki je indeks opterećenja. On se nalazi na samom kraju oznake. Tako na primer, u oznaci 185/65R15 88T, indeks opterećenja je 88.

Na maksimalnu brzinu koju mogu da izdrže zimske gume ukazuje indeks brzine. Oznaka se nalazi odmah pored indeksa opterećenja i u prethodnom primeru je T indeks brzine. Postoji posebna tabela koja pokazuje koliko može da podnese opterećenje određeni model gume i koju maksimalnu brzinu.

4. Trajanje i datum proizvodnje gume

Prilikom kupovine proverite datum proizvodnje gume, jer kao i sve i auto guma ima svoj vek trajanja. Ta oznaka se nalazi na bočnom zidu gume. Datum proizvodnje označavaju poslednje 4 cifre. Nedelju označavaju prve dve cifre, a godinu poslednje dve. Ako je gumi istekao rok izgubiće na kvalitetu i performansama prilikom vožnje.

TIGAR 195/65 R15 95T XL TL WINTER

5. Uslovi za vožnju i pređeni kilometri

Prilikom izbora modela guma, bitno je koliko često vozite auto i koliko kilometara prelazite, kao i za koje namene i u kojim uslovima ga vozite tokom zime.

Možete izabrati standardne zimske gume srednjeg kvaliteta ako su uslovi u kojima vozite auto blagi. Tu se misli uglavnom na gradske uslove vožnje po čistom putu i ako godišnje prelazite do 10 000 kilometara. Premium brendovi neka budu vaš izbor ako intenzivno vozite auto u zimskim mesecima sa pređenih 40 000 km godišnje, na primer, a pružaju veliku sigurnost i možete prelaziti kilometre i kilometre.

6. Rezervna guma

Rezervna guma je obavezna. Kupite 5 guma, jer je jedna rezervna. U isto vreme nemojte koristiti i zimske i letnje gume, kako ne biste doveli sebe u opsnost i sve učesnike u saobraćaju zbog opasnosti koja nastaje zbog varijacija zbog prianjanja guma.

7. Set felni za letnje i zimske gume

Preporuka je da imate poseban set felni za zimske i za letnje gume. Na taj način izbegavate oštećenje gume prilikom montaže i štedite, jer ih možete zameniti bez pomoći vulkanizera.

8. Kupite zimske auto gume na vreme

Nikada ne ostavljajte kupovinu za poslednji trenutak. Potrebno je da vaš auto u svakom momentu i za sve vremenske prilike bude spreman.

O bezbednoj vožnji sa novim auto gumama smo pisali i ovde. O oznakama i novim auto gumama čitajte ovde, dok o sigurnoj zimskoj vožnji čitajte ovde.

Želimo vam bezbednu vožnju i srećan put!!!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *