Dete za računarom

x   T.

Deca danas rastu uporedo sa tehnologijom. Za njihovo uključivanje u bilo koji proces rada i naravno učenje, računar je neophodan.

Kao što je nekada bilo nezamislivo da dom nema TV, tako danas retko možete da nađete kuću bez računara.

Kompjuterska pismenost je neophodna kako za lične potrebe tako i za posao koji obavljate. Zbog napretka u svetu tehnologije transformirali su se skoro svi poslovi. Danas je podjednako važno poznavanje programskog jezika kao i znanje bilo kog stranog jezika. Računar je danas zbog zdravstvene situacije sastavni deo školskog obrazovanja i morate da ga imate. Ako vaše dete koristi računar odmalena vremenom će bolje shvatiti kako kompjuter funkcioniše i to će mu koristiti kasnije, jer jednostavno i lako prihvata novu tehnologiju.

Ne gubite vreme. Potražite pravu adresu za sigurnu kupovinu računara. Tehnomedia je vaš dom niskih cena i odličnog kvaliteta: laptopova, desktop računara, tableta.

image

Tehnologija svakodnevno napreduje. Ono što nam je nekada bilo nezamislivo danas je i te kako naša realnost. Internet povezanost na primer. Iz dana u dan sve je veća virtuelna stvarnost. Za uspeh dece znanje iz oblasti programiranja je veoma bitno. Zbog zdravstvene situacije deca su morala da se prilagode na online nastavu. Prema nekim predvidjanjima putem interneta odvijaće se čak 90 % visokog obrazovanja do 2050. godine. Tako da će se u budućnosti sigurno i učenje promeniti i napraviće se neki novi stilovi prilagođeni online, a klasična predavanja i testovi otići će u prošlost.

Računar može postati dobar drug detetu i najbolja igračka samo ako se koristi na pravi način. U zavisnosti od uzrasta deteta prilagodite vreme i način korišćenja.

Za dete uzrasta od 3 do 7 godina kompjuter je samo igračka. Tokom igranja igrica vodi ga mašta. Nije preporučljivo da dete u kontinuitetu koristi kompjuter više od 20 minuta. Ako je moguće, najbolje bilo da sa detetom bude i roditelj. Nakon toga, potrebno je da odmori oči, hoda, šeta, igra se i bude na vazduhu ako to vremenski uslovi dozvole.

Za uzrast od 7 do 12 godina preporuka je ista, 20 minuta za kompjuterom i 15 minuta odmora. U tom uzrastu uglavnom se igraju igrice dokazivanja, spretnosti, brzina. Dok je za tastaturom, skrenite pažnju detetu da pravilno drži telo. Tad je desktop računar bolji izbor od laptopa zbog držanja tela.

image

Nakon navršene 12. godine dete samostalnije koristi računar bez mnogo kontrole starijih i samim tim dolazi do većih opasnosti koje vrebaju sa društvenih mreža. U tom periodu interesantne su društvene mreže i zato morate da budete u toku i da kontrolišete. Sa detetom pričajte što više, jer su iskrenost i poverenje najvažniji. Znajte da višesatno vreme provedeno uz računar može da dovede do gojaznosti, visokog pritiska i drugih problema. Zato naterajte svog adolescenta da se bavi i nekom fizičkom aktivnošću. Univerzalno pravilo glasi: pola sata za računarom i šetnja u trajanju od 15 minuta.

Važno je računar ne tretirate kao igračku koju ćete dati detetu. Ako ima i internet onda će ono imati uvid u jedan novi svet koji ponekad i nema veze sa realnošću i mnoge opasnosti vrebaju i nude se razni neprimereni sadržaji, ima i nasilja i zato morate imati uvid u sve. Deca su u tom periodu radoznala i uvek iz prikrajka posmatrajte i kontrolišite šta radi. Na internetu imate dosta parental control rešenja. Na taj način bićete mirni da neće postati žrtva nekog izopačenog uma.

Ovaj virtuelni svet je naša realnost. Kada šaljete fotografije, video, razgovarate, pišete vi ustvari živite online i imate osećaj da ste povezani i prisutni sa svima koji nisu pored vas. Međutim to online znači da smo svi, a najviše deca izloženi i nepredviđenim situacijama i opasnostima i zato oprez uvek mora da postoji. Uvek pratite šta rade vaša deca. Evo nekih saveta i predloga.

image

Razgovarajte s decom o tome šta rade za računarom i društvenim mrežama. Posmatrajte ih, gledajte u oči i slušajte pažljivo. Nemojte da im pridikujete. Razumite ih. Lični primer dajte detetu o bliskosti, zainteresovanosti, sistemu vrednosti i načinu života. Ono će vas oponašati i zato mu uvek budite dobar primer u svemu pa i u korišćenju novih tehnologija i upotrebe, a ne zloupotrebe informacija.

Maksimalan izbor desktop računara, laptopova i tableta po minimalnim cenama potražite u tehnomedia prodavnicama ili poručite online.Ne reskirajte. Kupujte u Tehnomedii, jer Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *