Kako izabrati led sijalice?

x  T.

Potrebna vam je sijalica, ali ne znate za koju da se odlučite? Neka vaš izbor bude LED sijalica, jer je štedljiva, efikasna i dugovečna. Ovaj vodič će vam pomoći prilikom kupovine.

Na tržištu je mnogo modela sumnjivog kvaliteta i loših karakteristika i zato je važno da kupujete na sigurnom i proverenom mestu. Tehnomedia nudi maksimalan izbor po minimalnim cenama.

Tehnomedia ponudu LED sijalica možete videti ovde.

individuality concept among light bulb x
ALPHA STAR E27 9W NB 10 kom

Šta je LED?

Jedna dioda je ustvari LED i zahvaljujući naponu struje ona emituje svetlost. Sredinom prošlog veka se eksperimentisalo sa infracrvenom svetlošću i tada je i otkriven LED, 1955. godine. Kao rezultat stvaranja električne struje pod dejstvom galijum-arsenid poluprovodnika nastala je ova svetlost. Razvijeno je LED svetlo 1962. godine i moglo se i u praksi koristiti.

LED sijalica

Više sastavljenih led sijalica kako bi se dobila veća jačina svetlosti čini LED sijalicu. Rade pod niskim naponom, a jedno specifično strujno kolo je potrebno kako bi se količina struje kojom raspolažu LED sijalice regulisala.

LED sijalice su veoma popularne na tržištu, jer pored dugoročne uštede koju donose ne morate da brinete oko pucanja sijalica, menjanja i slično. Daju visoku efikasnost: 20% energije se pretvara u toplotu, a 80% u svetlo.

Njena osnovna karakteristika je visoka efikasnost i dug životni vek u odnosu na ostale vrste sijalica. U odnosu na klasičnu sijalicu trajaće minimum 20 puta duže i za istu količinu emitovane svetlosti potrošiće mnogo manje električne energije.

OSRAM LED Sijalica sa senzorom pokreta E27 9W 2700k

Jačina svetla LED sijalice

Sve sijalice utrošenu električnu energiju koja je izražena u vatima (W), pretvaraju u svetlost koja je izražena u Lumenima (Lm). Važna je i energetksa efikasnost. Efikasnija sijalica će manji deo utrošene električne energije pretvoriti u toplotu, a veći deo u svetlost.

(Klasične sijalice su uglavnom snage od 40W, 60W, 75W ili 100W i one su sa užarenim vlaknom i sa snagom je direktno povezana količina svetlosti.)

Najveća zabluda

Mnogi kupuju jače LED sijalice nego što im je potrebno. Bez obzira što vam možda na prvi pogled izgleda nestvarno, ali LED sijalica od 10W zamenjuje klasičnu sijalicu od 75W. U odnosu na klasične LED sijalice su mnogo efikasnije i istu količinu svetlosti će proizvesti uz 5 do 10 puta manje električne energije.

Prilikom određivanja jačine LED sijalice obratite pažnju na Lumene (količina svetlosti), a ne na vate (kao kod klasičnih sijalica).

OSRAM LED sijalica E27 11W (100W) 4000k providna

Boja i svetlost

LED sijalice mogu biti toplo-bele, a to je toplo-žuta boja u stvarnosti, bele i hladno-bele. Klasična rasveta na primer daje isključivo toplo-žutu boju i toplo-belu.

 • Kelvin (K) je jedinica za boju, odnosno temperaturu svetlosti. Boja svetlosti je hladnija (plavičasto siva) što je vrednost viša. Boja svetslosti je toplija (žuta) što je niža vrednost u kelvinima. Uzmite u obzir prilikom biranja boja da za dom nisu najbolji izbor hladnije boje. Tako na primer, hladno bela svetlost je 4 500K, a toplo bela svetlost je 3 000K. U rasponu od 2 700K do 6 500K se proizvode LED sijalice, a slična klasičnim ili halogenim sijalicama je vrednost LED sijalica između 2 700K i 3 500K.
 • Preporučuje se oko 3 000K (toplo bela-warm white)

(Primer: GU10 od 12w i 4 500K znači sledeće. GU10-tip grla, 12W-snaga, 4 500K-boja svetlosti sijalice.)

OSRAM LED sijalica E14 7W (60W) 2700k lopta

Koju boju izabrati?

Boju birajte u zavisnosti od prostora koji osvetljavate.

 • Bele LED sijalice daju malo više svetlosti od toplo-belih LED sijalica i dobar su izbor za kuhinje, kupatila, kancelarije i poslovne prostore.
 • Toplo bele LED sijalice daju toplo i prijatno svetlo koje je najsličnije halogenim i klasičnim sijalicama. Dobar su izbor za kuću i stan, spavaće i dnevne sobe.
 • Hladno bele LED sijalice se uglavnom koriste za baštensku rasvetu ili u vidu reflektora za noćno osvetljenje objekta, dvorišta, izloga, zgrada ili ulične svetiljke.

(LED sijalice se proizvode pored bele i u raznim drugim bojama: zelenoj, crvenoj, plavoj i slično. Služe za dekorativnu rasvetu, svetleće reklame, kod LED displeja i slično.)

OSRAM LED sijalica GU5.3 4.5W (35W) 2700k 36 step

Sijalična grla

Prilikom biranja LED sijalica, obratite pažnju i na grlo. Uglavnom se proizvode standardna grla: E27 i E14 (kao i kod klasičnih sijalica).

 • E27 je najčešća vrsta grla za sijalice.
 • E14 grlo se koristi najčešće u lampama i reflektorima i takozvami je tip minijaturnog E27.
 • GU10 grlo se uglavnom koristi za halogenu rasvetu i menja klasičnu sijalicu sa istimgrlom. Poseduje dve nožice sa krajevima koji su zadebljani, slično starterima za neonske sijalice.
 • G4/G9 grla imaju dve tanke nožice i u razmaku izmedju pinova je razlika između ova dva grla (4mm / 9mm). Najčešće se upotrebljavaju za halogenu rasvetu.
 • MR16 grlo se koristi za spot reflektore i ima dve podebljane nožice.

Prilikom kupovine LED sijalice birajte ono sijalično grlo koje se nalazi u lampi ili lusteru.

OSRAM LED Sijalica RGB daljinski E14 5.5W 2700k dim

Od čega se sastoji LED sijalica i kako se napaja?

Sastoji se od: elektronike, kućišta sa grlom, hladnjaka i LED čipa.

Ove sijalice koriste naizmeničnu struju napona 220 Volti. Ako ste koristili dimer za kontrolu jačine svetlosti putem potenciometra znajte da je to bio dobar izbor za obične sijalice, ali ako satvite LED sijalicu može doći do treperanja svetlosti ili pucketanja elektronike LED sijalice i zujanja na primer.

Ako želite ipak da podešavate jačinu svetlosti sa potenciometrom/dimer-om izaberite dimabilnu LED sijalicu.

Šta je Dimabilna Led Sijalica?

Sa standardnim LED sijalicama pomoću prekidača ćete jednostavno upaliti i ugasiti svetlo. Ako želite da podešavate jačinu svetla to ćete pomoću potenciometra (dimera) koji liči na točkić kojim se jačina reguliše i za to vam je potrebna Dimabilna LED sijalica koja je malo skuplja od klasičnih. Većina standardnih LED sijalica nije dimabilna.

PHILIPS E14 6W 4000K P45 PS673

Trajanje LED sijalice

Obično se kreće od 15 000 radnih sati pa do najkavlitetnijih sa 50 000 radnih sati. U odnosu na klasične sijalice čiji je radni vek od 750 do 1 500 radnih sati razlika je velika. Dešava se naravno i da LED sijalice prestanu sa radom jer su se pregrejale ili zbog lošeg kvaliteta elektronike.

MITEA E27 15w 6500K

Da li se greju LED sijalice?

Da, ali je zanemarljivo u odnosu na druge vrste sijalica. U samom kućištu sijalice nalazi se hladnjak putem koga tokom rada LED sijalica oslobađa određenu količinu toplote. Pregrevanje može da smanji radni vek LED sijalice ako je namontirana unutar zatvorenih lustera, lampi i plafonjera jer nema cirkulacije vazduha. Zato se preporučuje da se namontirane sijalice nalaze u poluotvorenim plafonjerama, lusterima i lampama.

Dobre strane led sijalica

 • Zagrevanje je minimalno. I tokom konstantnog rada većina se i ne ugreje.
 • Stvaraju više svetlosti, a manje toplote.
 • Dugotrajne su. Njihov životni vek je od 30 000 do 50 000 radnih sati.
 • Nisu osetljiva na gašenje i paljenje.
 • Kada ih uključite, odmah se upale i emituju maksimalnu energiju svetlosti.
 • Ne greje prostoriju i namenjena je za njeno osvetljenje. Nema infracrvenu ni UV svetlost.
 • LED sijalice troše minimalno i videćete ušteda na računu za struju je velika. Tome doprinosi i još jedna od značajnih karakteristika LED sijalica a to je mogućnost usmeravanja svetlosti.
 • Isplativije su u odnosu na sve druge sijalice.

Loše strane LED sijalica

 • Ovim sijalicama ne prija toplo okruženje, bez obzira što led sijalice ne stvaraju toplotu. One će duže trajati što je niža temperatura u prostoriji.
 • Tokom korišćenja gube od svoje prvobitne jačine svetlosti. Njihova jačina svetlosti se ne može regulisati, a to i nije potrebno. Uglavnom regulator svetlosti služi kako bi se uštedela struja, a to je i osnovni cilj prilikom izrade LED sijalice tako da su one štedljive same po sebi i regulacija jačine je nepotrebna.
 • Malo su skuplje od običnih sijalica.
MITEA GU10 5.5w 6500K

Garancija

Garancija je 2 godine.

O LED sijalicama i rasveti smo pisali i ovde.

Proizvođači i cene:

 • ALPHA STAR sa online cenom od 139 do 989 dinara
 • MASIV sa online cenom 299 dinara
 • MITEA sa online cenom od 169 do 309 dinara
 • OSRAM sa online cenom od 189 do 999 dinara
 • PHILIPS sa online cenomod 189 do 310 dinara
 • SPECTRA sa online cenom 250 dinara.
Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *