Kako izabrati produžni kabl?

Bezbednost je najvažnija i zato produžne kablove kupujte na sigurnom, proverenom mestu i uvek u prodavnici.

Koliko puta ste samo čuli da su neispravni produžni kabl ili nepravilno korišćenje prouzrokovali požar ili nesreću. Sigurno ste se pitali koliko su produžni kablovi sigurni, da li je potrebno da se isključe ako se ne koriste, prilikom kupovine na šta da obratite pažnju. O tome govori ovaj tekst.

Gde se sve nalaze?

Različitih karakteristika i dužina produžni i priključni kablovi se nalaze svuda, u sobama, kuhinjama, dečijim sobama, na terasama, u podrumima u poslovnim prostorijama i zato je bezbednost korišćenja uvek na prvom mestu.

PHILIPS SPN3140A/58

Tehnomedia ponuda

Izaberite kvalitetan produžni kabl proverenog proizvođača. U ponudi su modeli različitih dužina od 1,4m do 5m, sa jednom ili 3,4,5,6 i više utičnica.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine?

Pogledajte karakteristike na pakovanju, pročitajte uputstvo za upotrebu, ko je proizvođač kao i podatke o testiranju kabla. Obratite pažnju na mesto gde ćete uključiti utikač, jer je kvalitet kontakata veoma bitan.

ALLOCACOC POWERCUBE EXT4XSCHU2XUSB 1402GR

Važne karakteristike

  • snaga (izražena u vatima)
  • maksimalna jačina struje (izražena u amperima)

Pre nego što priključite uređaj proverite koliko snage i jačine struje koristi. Modeli kabla sa prekidačem su praktični, ali obratite pažnju i na druge podatke iz specifikacija za veća opterećenja.Pojedini modeli poseduju kanale od samogasive plastike i keramičko jezgro.

Saveti

  • Obratite pažnju na snagu i broj uređaja koji želite da priključite. Proverite kvalitet i snagu provodnika, odnosno instalacija od utičnice u zidu do osigurača i razmislite o jačini osigurača, jer ako nešto nije u redu ni najskuplji produžni kabl ne može pomoći.
  • Nikako ne povezujte jedan na drugi produžni kabl.
  • Dok je uređaj uključen u produžni kabl nikako kabl ne pomerajte, ne savijajte ga i ne pritiskajte.
  • Opasnost od izbijanja požara nastaje od zagrevanja i zato produžni kabl ne pokrivajte tepihom ili nameštajem, nemojte ga fisirati za pod lepljenjem ili na neki drugi način.
  • Voda ili vlaga nikako ne smeje doći do produžnog kabla. Ako se zagreva prilikom korišćenja odmah ga isključite i ne koristite ga.
  • Ako imate malu decu utičnice koje ne koristite pokrijte štitnicima.
  • Nikako sami ne popravljajte oštećene kablove.
  • Ako ne koristite produžni kabl, isključite ga. Tom prilikom povucite utikač, a nikako kabl.
HAMA 182494-3UT.5mBELI

Ako imate nameru da ga koristite na otvorenom onda se odlučite za produžni kabl namenjen za korišćenje na otvorenom.

Brinite pre svega o ličnoj bezbednosti, a ne o načinu zaštite uređaja od kolebanja napona, o prenaponskoj zaštiti. Ako produžni kabl ne koristite pravilno u opasnost dovodite ne samo aparat ili uređaj koji je na njega priključen, već i sebe, ukućane i dom ili poslovni prostor. O produžnim kablovima smo pisali i ovde.

Maksimalan izbor po minimalnim cenama potražite u Tehnomedia ponudi. Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *