Namirnice koje nikada ne bi trebale završiti u zamrzivaču

blog x   T.

Zamrzavanje hrane često je praktično rešenje za produženje njenog roka trajanja, ali nije uvek bez rizika. Neke namirnice mogu pretrpeti promene u teksturi i ukusu kada se zamrznu, što može uticati na njihov kvalitet i sigurnost za konzumiranje.

Zamrzavanje hrane može biti rizično. Ove namirnice ne bi trebale biti u zamrzivaču. Iako većina hrane može dugo ostati u zamrzivaču, postoje izuzeci koji se ne smeju zamrzavati. Ako ste skuvali previše hrane, zamrzavanje može biti dobro rešenje, ali neke namirnice nisu za tu namenu.

Tikvice, paradajz i krastavac, voće i povrće sa visokim procentom vode, postaju gnjecavi kada se odmrznu zbog stvaranja leda. Umesto toga, povrće se može čuvati u svežoj vrećici u frižideru nekoliko dana i usitnjavati tek pre konzumiranja. Mlečni proizvodi, kao što su jogurt, majonez, sveže sir ili kisela pavlaka mogu se zamrznuti, ali gube svoju svežinu i teksturu. Sir može postati izuzetno suv, pa je najbolje narendati ga pre zamrzavanja.

Sirovi krompir stvara kristale leda kada se zamrzne, što ga omekšava i čini kašastim nakon odmrzavanja. Kuvani krompir je lakše zamrznuti, ali postaje mekši nakon odmrzavanja. Najbolje je čuvati krompir u papirnatoj kesi na suvom i tamnom mestu, gde može ostati svež nekoliko nedelja. Jaja, kako sirova tako i kuvana, nisu praktična za zamrzavanje. Belanca i žumanca se šire i mogu uzrokovati pucanje ljuske, dok kuvana jaja razvijaju gumastu konzistenciju. Namirnice bogate masnoćom poput mlevenog mesa, kobasica, mesa sa roštilja ili masne ribe mogu se zamrznuti, ali treba paziti na datum upotrebe, jer masnoća može postati užegnuta i podložna razmnožavanju bakterija nakon odmrzavanja.

(Na ovu temu pisali smo i OVDE. O zamrzavanju hrane čitajte OVDE. Zamrzivači su ključni za čuvanje svežina namirnica i o tome više saznajte OVDE. O nami)

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *