Pripreme za vožnju po visokim temperaturama

blog x


Kada su ovako ekstremno visoke temperature važno je osigurati sigurnost i udobnost tokom vožnje. U ovom blog tekstu donosimo nekoliko saveta kako se pripremiti za vožnju u ovakvim uslovima.

Leto nam je donelo i ekstremne vrućine. Svi želimo uživati u letnjim avanturama, ali vožnja po ovakvim temperaturama može biti izazovna.

Pre nego što krenete na putovanje, proverite sve bitne delove vozila kao što su nivo rashladne tečnosti, ulje, vodeni rezervoar za pranje stakla i nivo antifriza. Takođe, proverite stanje auto guma i osigurajte se da su pravilno napumpane. Ako je moguće, parkirajte vozilo u hladu kako biste smanjili unutrašnju temperaturu pre nego što krenete na put. Stavite sunčane zaštitne folije na prednje i bočne prozore kako biste smanjili zagrevanje unutrašnjosti vozila. Takođe, koristite sunčane zaštitne folije za sedišta kako biste izbegli pregrejavanje sedišta tokom vožnje. Redovno servisirajte klima uređaj i proverite da li dobro hladi. Ako primetite da klima ne radi ispravno, odvezite vozilo na popravku. Obezbedite se navigacijom ako je potrebno.

auto na putu

Koristite klima uređaj pametno

  • Pre nego što uđete u vozilo, otvorite vrata i prozore kako biste omogućili da se zagrejana vazduh izbaci pre uključivanja klime. Kad se klima uključi, postavite temperaturu na prijatnih nivo, jer prevelika razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature može izazvati zdravstvene probleme.
  • Pre puta, ponesite dovoljno vode za hidrataciju tokom vožnje, jer visoke temperature mogu dovesti do dehidratacije. Odlučite se za lagane i prozračne odevne predmete kako biste smanjili osećaj vrućine tokom vožnje.
  • Ako je moguće, planirajte putovanje sa čestim pauzama kako biste se odmorili i rashladili pre nastavka vožnje.
  • Visoke temperature mogu uticati na putne uslove, pa budite oprezni i prilagodite brzinu vožnje uslovima na putu. Obratite pažnju na znakove dehidratacije i toplotnog udara kod sebe i putnika u autu.
  • Napomena: Ako primetite bilo kakve znakove toplotnog udara, kao što su vrtoglavica, mučnina, slabost ili glavobolja, odmah se zaustavite na sigurnom mestu i potražite pomoć. Takođe, redovno proveravajte lokalne vremenske uslove pre putovanja kako biste bili spremni za ekstremne temperature.
porodica i auto

Proverite auto gume pre polaska na letovanje

Redovno proveravajte stanje guma i vodite brigu o njima, posebno pre putovanja na dužim udaljenostima ili letovanje, kako biste imali bezbrižno putovanje i uživali u svakom trenutku odmora.

Ponesite rashladnu torbu

Kako biste uživali u putovanju bez brige o visokim temperaturama i pokvarenim obrocima, imamo jedan odličan savet – ponesite rashladnu torbu ili ručni frižider u automobil! Trebaće vam i za plažu.

rashladna torba
  • Hladna pića u svakom trenutku

Duga vožnja zahteva osveženje, a klasična situacija je kada vam se nakon nekoliko sati vožnje zažele hladne limenke ili boce vode. Uz rashladnu torbu u autu, ovaj problem jednostavno nestaje. Pre polaska, napunite torbu sa vašim omiljenim pićima, stavite je u gepek i uživajte u hladnim osveženjima kad god poželite. Takođe, možete poneti voće, grickalice i zdrave obroke koje ćete moći konzumirati tokom puta.

  • Čuvajte hranu svežom

Ako planirate duže putovanje ili letovanje ili ćete provesti nekoliko dana u prirodi, hladna torba je vaš najbolji saveznik. U njoj možete čuvati svežu hranu, kao što su salate, sirevi, sendviči i druga lagana jela. Ovo ne samo da će vam uštedeti novac izbegavanjem skupih zaustavljanja na autoputu, već ćete se i zdravo hraniti tokom putovanja.

  • Bezbednost hrane koja zahteva hlađenje

Ako planirate da putujete na duže vreme do odredišta, torba za hlađenje ili ručni frižider će vam takođe dobro poslužiti za čuvanje namirnica koje zahtevaju hlađenje. Na primer, mlečni proizvodi, meso, riba i drugi osetljivi proizvodi ne treba da se izlažu visokim temperaturama, kako bi se izbeglo kvarenje i potencijalno štetne bakterije.

  • Održavanje lekova na odgovarajućoj temperaturi

Ako putujete sa lekovima koji zahtevaju hlađenje, hladna torba je neophodna da biste osigurali njihovu bezbednost i efikasnost. Na taj način, bez obzira na dužinu putovanja, možete biti sigurni da su vaši lekovi uvek na odgovarajućoj temperaturi.

  • Zaštita tehnoloških uređaja

Takođe možete da koristite rashladnu torbu da zaštitite svoje tehnološke uređaje, kao što su pametni telefoni, tableti ili kamere, od ekstremnih temperatura. Toplota može negativno da utiče na trajanje baterije i performanse uređaja, pa ih stavite u rashladnu torbu kada se ne koriste.

Kako biste uživali u svim blagodatima rashladne torbe ili ručnih frižidera, nemojte zaboraviti da je potrebno koristiti zamrznute hladne pakete kako biste održali nisku temperaturu u torbi. Izbegavajte ostavljati rashladnu torbu na direktnom suncu ili pored izvora toplote kako biste osigurali njenu efikasnost.

Spremni ste za osvežavajuće putovanje. Ponesite svoju rashladnu torbu ili ručni frižider, udobno sedite za volan i krenite u nezaboravnu letnju avanturu sa osećajem svežine i udobnosti tokom celog putovanja.

mladi par sedi u gepeku auta

Ako ste u dilemi da li kupiti rashladnu torbu ili ručni frižider pročitajte tekst OVDE kako biste doneli pravu odluku. O ručnim frižiderima možete čitati i OVDE.

Pre nego što krenete na put, otvorite prozore i ostavite mozak da se proluftira. Možda ćete izgledati čudno, ali bar ćete biti osveženi za vožnju. Neka vas vrele temperature ne pokolebaju! Smejte se vrelim izazovima. Sigurno će biti nezaboravno putovanje – i toplote, smeha i uspomena koje će se prepričavati godinama.

Srećan put!

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *