Svežina na točkovima: Sve što treba da znate o pokretnim klima uređajima

blog x

Pokretna klima, postala je popularno rešenje za hlađenje prostora u mnogim domovima, kancelarijama i manjim preduzećima. Ovaj prenosivi uređaj vam omogućava da lako kontrolišete temperaturu u prostorijama i obezbedite prijatnu atmosferu bez potrebe za skupom i složenom instalacijom.

Omamljujuće paklene vrućine su tu i sunce kao da je odlučilo da pokaže svoju moć i postavi nam samo jedno pitanje: “Kako preživeti ovu rernu?” Spasitelj stiže u vidu pokretne klime! Ova magična kutija sa točkovima je tajna formula za preživljavanje bez obzira na spoljašnje temperature. Prvo što će vam pasti na pamet kada vidite ovaj uređaj je da je mobilan. Ogromnim, standardnim modelima klime jedino mesto je ispod prozora, dok pokretne klime kao da nam kažu “Nosi me gde god da ideš!” U ovom blogu ćemo istražiti prednosti i nedostatke pokretne klime kako biste mogli da donesete pravu odluku o tome da li je to pravo rešenje za vaše potrebe.

klima

Prednosti pokretne klime

Lako prenosiv

 • Jedna od najvećih prednosti pokretnog klima uređaja je ta što je prenosiv. To znači da ga možete koristiti u različitim prostorijama, čak i ako nemate fiksni sistem za klimatizaciju. Takođe je korisna opcija za ljude koji ne žele da ulažu u fiksni sistem klimatizacije.

Jednostavna instalacija

 • Instalacija pokretne klime je obično vrlo jednostavna i ne zahteva stručnjaka. Većina uređaja dolazi sa uputstvima za montažu, tako da možete brzo da počnete da uživate u svežini bez dugotrajnog rada.

Energetska efikasnost

 • Noviji modeli prenosnih klima uređaja često su dizajnirani da budu energetski efikasni, što znači da neće trošiti previše električne energije. Ovo je dobro za vaš novčanik i životnu sredinu.

Fleksibilno korišćenje

 • Pošto je mobilno, možete ga koristiti tamo gde vam je najpotrebnije. Nema potrebe da hladi ceo vaš dom ili kancelariju ako većinu vremena provodite u jednoj prostoriji.

Dodatne karakteristike

 • Mnogi mobilni klima uređaji imaju dodatne funkcije kao što su ugrađeni filteri za vazduh koji mogu poboljšati kvalitet vazduha u prostoriji. Takođe, neki modeli mogu delovati kao grejači u hladnijim mesecima, pružajući udobnost tokom cele godine.

Mane pokretne klime

Manji kapacitet hlađenja

 • Mobilni klima uređaji obično imaju manji kapacitet hlađenja u poređenju sa fiksnim sistemima za klimatizaciju. Zato, ako želite da rashladite veći prostor, možda će vam trebati više jedinica ili se odlučite za standardni model.

Buka

 • Pokretne klime mogu biti bučne, što može biti problem, posebno ako želite da koristite uređaj dok spavate ili u radnom okruženju gde je potrebna tišina.

Potrebna izduvna cev

 • Skoro svi pokretni modlei zahtevaju izduvnu cev toplog vazduha, koja se mora provući kroz prozor ili vrata. Ovo može biti nepraktično i estetski nepoželjno.

Održavanje

 • Mobilni klima uređaji zahtevaju redovno održavanje, kao što je čišćenje filtera i ispuštanje kondenzovane vode. Ako se ne održavaju redovno, mogu izgubiti svoju efikasnost.

Cena

 • Iako su mobilni klima uređaji često jeftiniji od instaliranja fiksnog sistema za klimatizaciju, kvalitetniji modeli sa naprednim funkcijama mogu biti skupi.

Zaključak

Pokretne klime nude praktično i prenosivo rešenje za hlađenje manjih prostorija, sa nizom prednosti kao što su laka prenosivost, jednostavna instalacija i energetska efikasnost. Međutim, oni takođe imaju neke nedostatke koje treba da razmotrite pre nego što donesete odluku. Uzmite u obzir svoje potrebe i budžet i uporedite različite modele da biste izabrali najbolju opciju za vas.

klima

Razlika između pokretnih i standardnih klima

 • Prenosivost i instalacija: Glavna razlika između mobilnih klima uređaja i standardnih modela leži u njihovoj mobilnosti i ugradnji. Pokretne klime su dizajnirane da budu prenosive i lako se mogu premeštati iz jedne prostorije u drugu. Instalacija je jednostavna, jer zahteva samo postavljanje izduvne cevi napolje kroz prozor ili vrata. Sa druge strane, standardni sistemi klimatizacije uključuju klima uređaje koji se trajno montiraju na zid ili na prozor. Za njihovu montažu potrebno je angažovati profesionalnog instalatera.
 • Kapacitet hlađenja: Standardni modeli klima uređaja obično imaju veći kapacitet hlađenja u poređenju sa prenosivim klima uređajima. To znači da mogu efikasnije i brže hladiti veće prostorije. Prenosni klima uređaji su idealni za manje prostorije ili pojedinačne prostorije, dok su standardni modeli bolji izbor za hlađenje čitavih kuća, kancelarija ili većih prostora.
 • Energetska efikasnost: Kada je u pitanju energetska efikasnost, standardni modeli često imaju prednost. Oni su ugrađeni u vašu zgradu i obično su bolje izolovani, što može smanjiti potrošnju energije. Mobilni klima uređaji, s druge strane, mogu biti manje energetski efikasni, posebno ako nisu dobro zatvoreni i izolovani od spoljašnje sredine. 4. Estetika: Standardni sistemi klimatizacije su često neupadljivi kada se postavljaju na zidove ili prozore, što može poboljšati ukupnu estetiku prostora. Mobilni klima uređaji, iako sve popularniji, ipak mogu da budu vidljivi i zauzimaju prostor, što nekima može smetati.
 • Održavanje: Održavanje pokretnih klima je često jednostavnije jer možete lako pristupiti filterima i kondenzovanoj vodi. Sa druge strane, standardni modeli zahtevaju redovno održavanje od strane profesionalne službe kako bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje i produžio vek trajanja uređaja.

Da li je bolje kupiti standardni model klime ili pokretnu?

Odluka o tome je li bolje kupiti standardni model klime ili pokretnu ovisi o vašim potrebama, preferencijama i specifičnim uvjetima vašeg doma ili ureda. Evo nekoliko ključnih faktora koje trebate razmotriti prije nego donesete odluku:

Veličina prostora: Ako trebate hladiti samo manju prostoriju ili pojedinačnu sobu, pokretna klima može biti dovoljna i praktičnija opcija. Međutim, ako želite rashladiti veći prostor, poput cijelog kata u kući ili većeg uredskog prostora, standardni model klima uređaja s većim kapacitetom hlađenja može biti bolji izbor.

Mobilnost: Pokretne klime su vrlo mobilne i mogu se lako premještati iz jedne prostorije u drugu, čak i nositi sa sobom ako se preselite u drugi stan ili kuću. Ako vam je važno imati ovu fleksibilnost, onda je pokretna klima bolji izbor. S druge strane, standardni modeli su fiksno instalirani i ne mogu se lako premještati.

Energetska efikasnost: Standardni modeli klima uređaja su često energetski efikasniji jer su integrisani u zgradu i bolje izolovani. Ako su vam važna niska potrošnja energije i dugoročna ušteda na računima za struju, standardni modeli mogu biti bolji izbor. Međutim, moderni modeli mobilnih klima uređaja takođe dolaze sa poboljšanom energetskom efikasnošću, tako da se možete odlučiti za takav model da biste ipak uštedeli.

Estetika: Standardni modeli klima uređaja su obično neupadljivi i ugrađeni u zidove ili prozore, što poboljšava estetski izgled prostora. Ako vam je važno da klima uređaj ne kvari izgled vašeg doma ili kancelarije, standardni modeli mogu biti bolji izbor. Pokretni klima uređaji, iako su postali atraktivniji u dizajnu, i dalje će biti vidljivi i zauzimati prostor na podu.

Troškovi i instalacija: Pokretni klima uređaji su obično jeftiniji od standardnih modela, a njihova montaža je jednostavnija jer ne zahteva angažovanje profesionalnog instalatera. S druge strane, standardni modeli mogu biti skuplji, a montaža zahtevna i skupa, posebno ako je potrebno podesiti zidove ili prozore da bi se prilagodili uređaju.

Zaključak

Nema univerzalnog odgovora na pitanje koji je klima uređaj bolji: standardni model ili pokretna. Odluka zavisi od vaših prioriteta i specifičnih potreba. Pokretne klime nude mobilnost i laku montažu, što ih čini idealnim za manje sobe i ljude koji žive u iznajmljenim stanovima. Standardni modeli, sa druge strane, pružaju veći kapacitet hlađenja, bolju energetsku efikasnost i estetsku diskreciju, što ih čini pogodnijim za veće prostore i stalne instalacije. Prilikom izbora važno je uzeti u obzir veličinu prostora koji želite da rashladite, budžet, odnos težine mobilnosti i trajnih instalacija i ukupnu energetsku efikasnost koja će vam najviše odgovarati.

Sve o klima uređajima čitajte OVDE. O VOX pokretnoj klimi čitajte OVDE.

Ako vas ovog leta uhvati vrućina i želite svoju malu dozu spasa, nabavite sebi klima uređaj. Uživajte u hladnim talasima svežine iz klime i smehu dok se svi drugi bore sa vrućinom.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *