Vreme za promenu: Kada je najbolje zameniti zimske gume letnjim?

blog x   T.

Pneumatici su ključni faktor za sigurnost a posebno u promenljivim uslovima vožnje. Razumevanje razlika između zimskih i letnjih auto guma ključno je za bezbednu vožnju tokom cele godine.

Iako zakonska obaveza vožnje sa zimskim gumama ističe 1. aprila, promena pneumatika je ključna za sigurnost i bezbednost tokom vožnje, posebno kako temperature rastu i sezonske promene utiču na uslove na putevima.

1.Zašto je važno zameniti zimske gume letnjim na vreme?

  • Zato što je sigurnost prioritet. Vožnja sa zimskim gumama tokom toplijih meseci može biti opasna jer ove gume gube efikasnost i prianjanje na vrelu podlogu. Letnje gume zadržavaju svoje karakteristike na toplom asfaltu, pružajući stabilnost u vožnji i kraći kočioni put, što je od vitalnog značaja za bezbednu vožnju, naročito pri većim brzinama.
  • Zbog ekonomičnosti u potrošnji goriva. Letnje gume imaju manji otpor kotrljanja od zimskih tokom toplijih meseci, što rezultira manjom potrošnjom goriva. Smanjen otpor takođe dovodi do tiše vožnje, unutar i izvan vozila, pružajući veći komfor vozaču.
  • Zbog dužeg veka trajanja guma. Zimske gume korišćene u letnjim uslovima brže se troše zbog neadekvatnih temperatura. Ovo može dovesti do neravnomernog habanja guma i smanjenja njihove bezbednosti. S obzirom na to da su zimske gume skuplje od letnjih, pravovremena zamena osigurava i ekonomičnost na duže staze.
foto blog  x

2.Planiraš li postaviti letnje gume na svoj automobil i kada?

Razlike između zimskih i letnjih guma? Kako utiču na vožnju i sigurnost? Osnovne razlike u karakteristikama guma za različite sezone imaju značajan uticaj na performanse automobila i sigurnost tokom vožnje.

  • Materijal pneumatika igra ključnu ulogu u njihovoj efikasnosti u različitim uslovima:

Letnje gume su napravljene od materijala prilagođenog visokim temperaturama, što im omogućava optimalno prianjanje na suv i mokar put. Ovaj materijal održava čvrstoću pri visokim temperaturama, ali postaje krut na niskim temperaturama, što smanjuje efikasnost vožnje. Zimske gume sadrže veći procenat prirodne gume, što poboljšava prianjanje i kočenje na niskim temperaturama, kao i na snegu i ledu. Međutim, ovaj materijal se brže troši na visokim temperaturama, što dovodi do smanjenja performansi i veće potrošnje goriva.

  • Šare na gumama igraju ključnu ulogu u stabilnosti i bezbednosti:

Letnje gume imaju šare koje omogućavaju veći kontakt sa putem, pružajući veću stabilnost u vožnji. Zimske gume imaju šare dizajnirane za bolje prianjanje na snegu i ledu, ali nisu efikasne na toplom asfaltu.

(Kako izabrati letnje gume? Odgovor na ovo pitanje saznajte OVDE. Kada je pravo vreme za zamenu auto guma saznajte OVDE. O bezbednoj vožnji koja je moguća samo sa novim auto gumama čitajte OVDE. O auto gumama pisali smo i OVDE.)

3.Kada je pravo vreme za prelazak na letnje gume?

Najbolje je postaviti letnje gume kada temperature postanu stabilno toplije, a rizik od mraza na putevima opadne. Obično se to dešava u aprilu. Tada je pravi trenutak da zamenite zimske gume i osigurate sigurnu i udobnu vožnju tokom toplijih meseci. Budući da izbor odgovarajućih guma ima ključni uticaj na sigurnost i performanse automobila, važno je pažljivo odabrati modele koji odgovaraju tvojim potrebama i uslovima vožnje.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *