5 načina grejanja na struju

x  T.

Grejanje na struju ako se ekonomično troši i vodi računa i dalje je najisplativije rešenje. Dobre i loše strane vrste grejanja na struju saznaćete u ovom tekstu.

Maksimalan izbor po minimalnim cenama nudi Tehnomedia.

Prednosti grejanja na struju

 • Komfor. Nema dima, otpada, čišćenja, prljanja, cepkanja drva, pepela, loženja, skladištenja i nabavke sirovina. Imaćete više vremena za sebe. Nema ranog ustajanja i loženja kako biste zagrejali dom, već sve rešavate jednim dugmetom. Nema ni fizičkog napora.
 • Koliko potrošite toliko platite. Samo onoliko koliko ste potrošili u sezoni kada će vam računi biti uvećani zbog grejanja na struju platićete više, a ne tokom cele godine.
 • Nemate dodatne troškove poput onih zbog priključka na gradsku toplanu i slično.
 • Ako štedite i velike potrošače uključujete samo kada je niža tarifa i struja jeftinija uštedećete znatnu sumu novca.

Od čega zavisi kvalitet grejanja?

 • Zavisi od termoizolacije vašeg doma ili poslovnog prostora. Ako je i stolarija dobra trošićete manje struje, jer će vaš prostor biti prijatan i topao.
 • Važna je površina koju grejete. Sa jednostavnijim grejnim telom zagrejaćete brže manji prostor.

Grejna tela na struju

GREE MUSE EVO 24K

1.Inverter klime

Inverter klima uređaji su odličan izbor za grejanje tokom zime kao i za prelazni period. One rade i do -20 stepeni. Dobijate u jednom uređaju dva. Tokom hladnih dana će ugrejati prostorije, a tokom letnjih vrućina ohladiti. Mali su potrošači i štedljivi. Ne zauzimaju dodatni prostor, jer se montiraju na zid.

Mana je dodatni izdatak za postavljanje i instalaciju uređaja. Prilikom montiranja obratite pažnju na mesto gde će biti postavljena kako bi grejanje bilo koliko toliko ravnomerno. Potrebno je da redovno (minimum jednom gosišnje) čistite klimu.

O grejanju pomoću inverter klime pisali smo i ovde.

IGOTHERM M40AK

2. TA peći

Jedan od najstarijih načina grejanja na električnu energiju je pomoću TA (termoakumulacione) peći. Kada su uključene one akumuliraju toplotnu energiju koju emituju i kada je peć ugašena satima. Nemate izdatke za njihovu instalaciju. Samo se sklopi, poveže na struju i uključi za rad. Uštedećete struju ako je uključujete samo kada je jeftinija tarifa tokom noći. Odličan je izbor za grejanje manjih stanova i soba.

Mana je što ne može da se pomera i zauzima dosta prostora u sobi. Može biti teška i do 100 kg. Ventilator u TA peći može da podiže prašinu u prostoru i da utiče na stvaranje alergija.

O grejanju na TA peći čitajte ovde.

3. Grejalice (kaloriferi, panelne, konvektorske)

Grejalice su dobar izbor kada još nema minusa i za prelazni period kao što su jesen i proleće.

ROWENTA SO 2210
 • Kalorifer će vas istog momenta zagrejati čim ga uključite u struju i praktičan je za brzo dogrevanje. Nije bučan. Odličan je izbor za manje prostorije u kojima provodimo više vremena, jer imaju uglavnom ugrađeni ventilator koji vazduh izduvava na gore i dole. U određenu tačku u koju toplotu usmeravate duvaju usmereni grejači. Ovi grejači su veoma slični i infracrveni. Stručnjaci kažu da je za svaki kvadratni metar prostorije potrebno oko 100 W grejne snage. Za 15 kvadratnih metara jak grejač 1 500 W. Kalorifer nije bučan tokom rada. Kalorifer na dodir ostaje hladan i ne pregreva se. Mana kalorifera je što greju prostor samo dok rade i nakon što isključite ovo grejno telo prostorija će se brzo ohladiti.
 • Grejalice sa ventilarorom je tip kalorifera sa termostatom i ručkom za nošenje i zaštitu od pregrevanja. Lagane su i zato imaju ugrađen sigurnosni uređaj kako se ne bi prevrnule. Uglavnom su izrađene od plastike.
BOSCH HC 4000-15
 • Konvektorska grejalica je bez ventilatora, a vazduh u prostoriji zagreva tako što koristi prirodnu konvekciju. Tiše su tokom rada u odnosu na one grejalice koje poseduju ventilator. Smanjena je cirkulacija prašine i polena zahvaljujući nepostojanju ventilatora za vazduh. Postoji i vrsta sa konvertorskim grejačima od keramike i one grejni disk skrivaju u svom kućištu.
 • Zidne grejalice liče na klime. Nisu skupe i ne zauzimaju prostor, jer se montiraju na zid. Dobar su izbor samo ako želite da brzo ugrejete neki prostor, ali su slične kao i kaloriferi, jer ne akumuliraju toplotu i nakon što je isključite sve će se brzo ohladiti.

O grejanju pomoću grejalica smo pisali i ovde.

4. Panelni radijatori (grejalice)

BALLU BEC/HME/EU-1500

Panelni radijatori su dobar izbor zbog racionalne potrošnje. Uticaćete na uštedu električne enrgije tako što ćete sami da regulišete temperaturu pomoću termostata. Podesite temperaturu kada i koliko želite ili jednostavno isključite. Samo onoliko koliko je vama potrebno trošićete energiju. Ovi električni radijatori, panelni su laki i tanki. Teže oko 5 kg, a debljine su oko nekoliko centimetara tako da neće puno zauzeti mesta u vašoj prostoriji. Panelni radijator ima zaštitu od pregrevanja tako da mu ventilator nije potreban za hlađenje i zato ga i nema. Korišćenje je jednostavno i bezbedno. Uglavnom se postavljaju ispod prozora, jer je tu najveća hladnoća. Naravno ako je sa nožicama možete ga pomerati i stavljati gde želite. Održavaće temeperaturu konstantnom a prostor prijatnim. Horizontalno se montiraju zato što topao vazduh odlazi u visinu, a prirodno strujanje vazduha je vertikalno. Kako bi radijator dobro i pravilno radio ne ograđujte ga drvenom konstrukcijom i ne postavljajte ga iza kreveta kako se ne bi smanjio efekat grejanja i cirkulacija vazduha. Drugačiji naziv za panelne radijatore je norveški, jer je proizveden i dizajniran u firmi Adax u Norveškoj, još 1948. godine.

5. Uljani radijatori

DELONGHI TRRS0920

Uljani radijatori se uglavnom koriste za dogrevanje i kao privremeno rešenje. Njima nije potrebna trofazna struja. Pokretljivi su, imaju točkove i nisu glomazni tako da ih možete premeštati iz prostorije u prostoriju po potrebi. Prednost im je što duže zadržavaju toplotu. Noviji modeli su sa ventilatorom tako će ugrejati brže prostor u kome boravite. Što više rebara veća je i površina koja emituje toplotu. Rukovanje je jednostavno. Temperatura se reguliše okretanjem točkića na samom radijatoru. Njihova glavna prednost je što se toplota emituje i nakon njegovog isključivanja, za razliku od na primer grejalica, koje greju samo dok su uključene. Duže zrače toplotom, jer struja koju koriste zagrevaju ulje kojim su ispunjena rebra radijatora, a pošto se ulje sporo hladi radijatori duže greju. Termostat koji je u sklopu uljanih radijatora vi podešavate, radijator se zagreva odnosno crpi električnu energiju a kada dostigne vrednost na termostatu koju ste mu zadali isključi se i emituje toplotu. U zavisnosti od podešavanja termostata, radijatori rade određeno vreme pa će se onda ugasiti na isto toliko vremena kada greju prostoriju i onda se ponovo uključuju i zagrevaju ulje. Uljani radijator ne držite ispod prozora i ne pokrivajte ga.

O uljanim radijatorima smo pisali i ovde.

Posetite nas, jer imamo odličan izbor grejnih tela. Kod nas možete obaviti kupovinu i na 36 mesečnih rata. Naši prodavci će vam ponuditi i preporučiti najbolje rešenje. Imajte na umu da prilikom konačne odluke oko izbora obratite pažnju na veličinu prostora, kao i na mesečne troškove.

Tehnomedia je totalno drugačija od drugih. Proverite.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *