Kako obezbediti čist i prijatan vazduh u prostoriji sa klimom?

blog x

Dobro održavana klima ne samo da nam pruža udobnost i olakšava disanje tokom vrućih letnjih dana, već takođe doprinosi čistijem i prijatnijem vazduhu u prostoriji. U ovom blog tekstu ćemo istražiti nekoliko saveta i tehnika.

Klima uređaji mogu pružiti osvežavajući vazduh u prostorijama, ali je važno preduzeti određene korake kako biste obezbedili čist i prijatan vazduh. Mnogi ljudi žele da njihova klima lepo miriše. U nastavku vam donosim nekoliko saveta koji će vam pomoći da održavate klimu čistom i prijatno mirisnom. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u tome:

Redovno čistite filtere

 • Filteri klima uređaja skupljaju prašinu, alergene i druge nečistoće iz vazduha. Redovno čišćenje filtera je ključno za održavanje čistog i zdravog vazduha. Proverite uputstva proizvođača za preporuke o čišćenju i zameni filtera.

Filtere klime možete očistiti i sami ako se pridržavate sledećih koraka.

 1. Pre nego što počnete da čistite filter, isključite klima-uređaj i isključite ga iz električne utičnice radi bezbednosti.
 2. Filteri klima uređaja se obično nalaze na prednjoj strani klima uređaja. Da biste pristupili filterima, otvorite prednju ploču ili izvucite odgovarajući poklopac.
 3. Pažljivo uklonite filtere iz vašeg klima uređaja. Filteri se obično lako uklanjaju povlačenjem ili otvaranjem malih poklopaca.

Postoji nekoliko načina na koje možete očistiti filtere klime. Evo nekoliko mogućnosti:

Usisavanje: Ako su filteri samo lagano prašnjavi, možete ih očistiti usisavačem koristeći nisku snagu ili poseban nastavak za čišćenje.

Pranje vodom: Ako su filteri prljavi ili zadržavaju nečistoće, možete ih oprati u mlakoj vodi s blagim deterdžentom. Pažljivo ih isperite i ostavite da se potpuno osuše pre nego ih vratite u uređaj.

Hemijska sredstva za čišćenje: Postoje i posebna hemijska sredstva za čišćenje filtera klime koji mogu ukloniti tvrdokorne mrlje i nečistoće.

Proverite druge delove: Dok čistite filtere, iskoristite priliku i proverite druge delove klime. Uklonite prašinu i prljavštinu sa rešetki za izduvni vazduh i drugih pristupačnih površina.

Vratite filtere: Nakon što se filteri potpuno osuše, vratite ih na svoje mesto. Uverite se da ste pravilno poravnali filtere da biste obezbedili pravilnu cirkulaciju vazduha.

Redovno čišćenje filtera klima uređaja preporučuje se najmanje jednom mesečno ili prema uputstvima proizvođača. Na taj način održavaće lep, prijatan, kvalitetan i zdrav vazduh u prostoriji, smanjite potrošnju energije i produžite životni vek vašeg uređaja. Pored toga, preporučuje se i godišnji servis od strane stručnjaka koji će pregledati i očistiti unutrašnje komponente uređaja.

O tome da li je potrebno čistiti klima uređaj čitajte i OVDE.

image

Održavajte spoljašnju jedinicu

 • Ako imate spoljašnju jedinicu klime, redovno je proveravajte i održavajte. Uklonite lišće, grančice ili druge otpatke koji se mogu nakupiti oko uređaja. Takođe, proverite da li su rešetke ili ventilacioni otvori čisti i nesmetani.

Kontrolišite vazdušnu vlažnost

 • Visoka vlažnost može stvoriti idealne uslove za razvoj buđi i neprijatnih mirisa u klima uređaju. Koristite odgovarajuće uređaje za kontrolu vlažnosti vazduha u prostoriji, poput ovlaživača ili osušivača vazduha, kako biste održali optimalnu vlažnost. Previsoka ili preniska vlažnost mogu imati negativan uticaj na kvalitet vazduha.

Redovno proveravajte cevi i creva

 • Povremeno proveravajte stanje cevi i creva koja povezuju klima uređaj. Ukoliko primetite curenje, odmah reagujte i pozovite stručnjaka da otkloni problem. Curenje može dovesti do razvoja plesni i neprijatnih mirisa.

Koristite mirisne dodatke

 • Ako želite da vaša klima uređaj lepo miriše, možete koristiti mirisne dodatke koji su namenjeni upotrebi sa klimom. Postoje posebne mirisne tablete ili ulja koja se mogu postaviti u filter ili koristiti u specijalnim difuzerima. Obratite pažnju na preporuke proizvođača i koristite samo proizvode koji su bezbedni za klima uređaj.

Održavajte čist prostor

 • Redovno čistite prostoriju u kojoj se nalazi klima uređaj. Uklonite prašinu sa površina, usisavajte tepihe i prostirke, perite zavese i redovno brišite podove. Čist prostor će smanjiti prisustvo čestica prašine i alergena u vazduhu.

Smanjite izvore zagađenja

 • Izvori zagađenja kao što su duvanski dim, hemikalije iz kućnih proizvoda ili kućnih ljubimaca mogu uticati na kvalitet vazduha. Pokušajte smanjiti ili eliminisati ove izvore iz prostorije kako biste obezbedili čistiji vazduh.

Provetravajte prostoriju

 • Pored korišćenja klime, redovno provetravajte prostoriju kako biste osigurali protok svežeg vazduha. Otvorite prozore nekoliko puta dnevno kako bi se izvršila zamena vazduha. Ovo je posebno važno ako koristite klimu u zatvorenom prostoru tokom dužih perioda.

O najčešćim pitanjima o klima uređajima čitajte OVDE. O inverter klimama smo pisali OVDE. Saznajte šta možete da uradite da vaša klima štedi struju OVDE. Kako odabrati klimu, saznajte OVDE.

Čista i dobro održavana klima omogućava prijatan ambijent za boravak u prostoru. Održavanje stabilne temperature i kvaliteta vazduha poboljšava vašu udobnost i produktivnost. Redovno održavanje klima uređaja je neophodno za njen optimalan rad, energetsku efikasnost i izdržljivost.

Ocenite ovaj članak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *